2024. március 25., hétfő

Magasabb törekvések

Kos havi telihold és holdfogyatkozás: 2024. március 25.

Bevezető gondolat

"A határozottság azt jelenti, hogy képes vagy megbízni magadban." (Shunmyo Masuno)

Rólunk szól 

A Kos energia alapvetően rólunk szól. Arról, hogy felismerjük önmagunkat, a saját erőnket, tudatosítsuk a világban való létezésünket. Ezzel a lendülettel indul minden: célokat tűzünk ki és nekivágunk meghódítani az ismeretlen területeket.

Felerősödhet bennünk az az igény, hogy a korábbi távoli elképzelések helyett jóval konkrétabban határozzuk meg, kik vagyunk és mit is akarunk elérni ebben az évben. 

De az én-meghatározáshoz szükség van viszonyítási pontokhoz: külvilágra, emberekre és kívülről érkező hatásokra. Ennél a teliholdnál azt vizsgálhatjuk meg, hogy mit gondolunk magunkról (Kos Nap) és ezzel szemben mit érzékelünk a külvilágból (Mérleg Hold).

A Mérleg Hold objektív, ítéletmentes tükröt tart elénk: olyan a világ, amilyennek látjuk. Teremtői, formálói, alakítói vagyunk és nem mindegy, hogy problémákat látunk vagy kihívásokat, felelősöket vagy vállaljuk a személyes felelősséget.

A jelenlegi konstellációk nagyon erősen ránk irányítják a reflektort: ott a Vízöntő Plútó (Személyes Univerzum), ami az individualitás óriásugrása, a Halak Szaturnusz (Egészséges gyökerek), a múlt korlátozó mintáinak kigyomlálása végül a sok Kos-tartalom – Nap, felszálló-holdcsomópont (Énazonosság), Eris (Létre hívott viszály), Kheirón (Én-egység) – ami mind arról szól, hogy elsősorban ÖNMAGUNKKAL KELL EGYSÉGBE KERÜLNÜNK

Ennek következtében nagyobb szükségét érezhetjük a belső stabilitás megteremtésére és hiányában fokozódhat valamiféle megmagyarázhatatlan nyugtalanság.

A telihold képlete

A telihold egyben egy félárnyékos holdfogyatkozás is, amiből hazánkban nem látszott semmi, mivel a délelőtti órákra esett. Amerikában és a Csendes-óceán középső, illetve keleti felén élőknek jutott a látványból. Nekünk csak a szeszélyes időjárásból.

Maga a kétdimenziós képlet azonban sok izgalmat tartogat: egy nem teljesen stabil, az aszcendensre támaszkodó papírsárkányt. Az aszcendens nem egy aktív tényező, hanem szintén viszonyítási pont: a horizont, amihez képest meghatározzuk a tér és az idő koordinátáját. Vagyis ez most még nem ad könnyű szárnyalást, előbb fel kell építeni magunkban a hiányzó részeket.

Ami fix, az a Nap, a Hold és a Plútó kölcsönhatása. Érdekes, hogy 2006-ban, amikor ugyanezzel a holdfogyatkozással találkoztunk (saros 113), szintén volt Plútó érintettség, a Nyilas jegyéből. Akkor kezdődött valami lebontása, ezzel szemben most gyógyulással és építéssel van dolgunk. 

Arra irányítja a figyelmet, hogy az egyediségünk a legnagyobb erősségünk. Évezredeken át az volt a cél, hogy belesimuljunk a családi, társadalmi, nemi, vallási és egyéb elvárásokba és az "én" fogalma igazából nem is létezett. Ma szinte csak az önzés, az egoizmus, a nárcisztikus magatartás fogalmán keresztül tudjuk definiálni, mert nem ismerjük a valódi önazonosságot. Pedig ez a kulcsa annak, hogy hiteles rezgésekkel, őszintén tudjunk egymáshoz kapcsolódni. Egyedi ragyogásunkból az egész világ profitál.

Magammal, veled

Ebben az átalakulási folyamatban egyaránt megjelenik mind a Kos, mind a Mérleg fény- és árnyoldala, hiszen a fogyatkozások épp ezeket hozzák elő: mint elakadásokat és mint lehetőségeket.

A Kos egyik véglete az önzés, az agresszivitás, a kizárólag önmagunkra hagyatkozás, az elkülönülés. Kizárólag saját szemszögünkön keresztül szemléljük a világot, hiányzik az empátia, a belehelyezkedési képesség. Irányítani, kontrollálni akarunk minden, nem csak a körülöttünk lévő embereket, de a dolgok alakulását is. Ez a saját belső bizonytalanságunkból fakad, amikor háborúban állunk önmagunkkal és ezt az agressziót másokra vetítjük, szükségtelen csatákat vívunk mindennel és mindenkivel.

Ha ehhez vesszük a Mérleg alacsony rezgését, akkor nem tanultunk meg megfelelő módon érvényesíteni az érdekeinket, nem kommunikálunk hatékonyan, manipulációkhoz folyamodunk, felesleges játszmákba és drámákba bonyolódunk ahelyett, hogy a valódi érzéseinkről, igényeinkről beszélnénk. Nem tudunk dönteni, mert azt sem tudjuk, mit is akarunk valójában. 

Az előttünk álló két hét, ami az újholdhoz és a teljes napfogyatkozáshoz vezet el bennünket, érdemes végiggondolni ezeket a működéseket és eljutni a bennünk lévő magasabb szintű energiákhoz. Ennek éppúgy része a határaink kijelölése, mint a megfelelő együttműködési készség.

A Vízöntő az együttműködésről szól, de nem a birka-szerű követés mentén, hanem a kos határozottságával és éntudatával. Ha tudom, ki vagyok, be tudom illeszteni magamat a helyemre.


Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails