2022. október 2., vasárnap

A legnagyobb áldozat

Nap-Diadem (ɑ Coma Berenices) együttállás: 2021.10.02

Bevezető gondolat: "Ha valamiért vagy valakiért áldozatot hozok, az nem elvesz belőlem, hanem hozzám ad. Annak a lemondásnak az ereje belém költözik... A dolgok láthatatlanul, a rajtunk túli világban összefüggenek." (Schäffer Erzsébet)

Egy szakíts után nem ritka, hogy mi nők drasztikus frizuraváltásra vetemedünk: tüsire vágatjuk a derékig érő hajunkat vagy hamvasszőkéről hirtelen lángvörösre festettjük. Ha nincs is komoly lelki ok a háttérben, akkor is jól tudjuk, hogy egy új haj valahogy az egész lényünkre hatással van.

Ennek részben kulturális oka van, mivel az évezredek folyamán a haj rengeteg üzenetet közvetített. A hajadonok "hajadonfőtt" jártak, a házasoknak "bekötötték a fejét" – és ez szó szerint értendő. A kibontott haj a szabadságot, a társadalmi kötöttségektől való mentességet, míg a kendővel eltakart haj a házas állapotot jelezte.

A 20. század elején a női emancipáció egyik hírnöke lett a bubifrizura.

De a haj, már időszámításunk előtt is igen fontos "eszköze" volt a női szépségnek és önkifejezésnek. Ezt a történetet örökíti meg Bereniké haja csillagkép az égen. Ma a Nap az ő alfa csillagával kerül együttállásba.


Csillagászati érdekesség

● a Coma Berenices-t már az ókori görögök is külön csillagcsoportként ismerték – "Ariadné hajának" vagy csak egyszerűen "hajfürtnek" nevezték – Ptolemaiosz mégsem sorolta be a 48 csillagképe közé. Erre a 17. századig kellett várni.

● a görög-latin „coma / kóma” kifejezés hajat jelent, de az üstökös magját körülvevő fénylő gázburokra is használják.

● ez a szabad szemmel alig látható, jelentéktelen csillagokat magába foglaló kis csillagkép több izgalmas galaxisnak is otthont ad. Itt van a Virgo-szuperhalmaz szíve, ami 52 millió fényévre található és több ezer galaxist tartalmazhat.

● a Messier 64, ami egy spirálgalaxis Feketeszem vagy Ördögszem névre is hallgat, mivel előterében van egy látványos, sötét porsáv, amely elnyeli a fényt.

● 2014-ben úgynevezett "szellem-" vagy "fantomgalaxisokat" fedeztek fel benne. Ezekben a fantomgalaxisokban rendkívül ritkák a csillagok, optikai képük elmosódott foltként jelenik meg. (Forrás: Origo)

● az északi galaktikus pólus (NGP) szintén ide mutat, míg a déli pólust (SGP) a Sculptor, vagyis a Szobrász csillagképben találjuk.


Mitológiai háttér

kép forrása: MET

● a Coma Berenices egyike annak a néhány csillagképnek, amely történelmi személyhez köthető, ebben az esetben a líbiai származású II. Berenikéhez, Egyiptom királynéjához.

A történet szerint Berenikének hosszú, gyönyörű, borostyánszín haja volt. Amikor férje, III. Ptolemaiosz egy veszélyes hadjáratot indított a szírek ellen, az asszony nagyon aggódott és Konónhoz, az orákulumhoz fordult tanácsért, aki azt javasolta, hogy ajánlja fel haját Aphrodité istennőnek.

Hetekig tartó feszültség és várakozás után a király végül épségben hazatért, Bereniké pedig elmesélte neki a fogadalmát. Ptolemaioszt nagyon feldúlta az ígéret, mert a haj volt a királynő ékessége, csodálta a nép és ihletet adott a költőknek. Bereniké azonban ragaszkodott a döntéséhez: elment a templomba, ahol gyönyörű tincseit levágták és a papok az oltárra helyezték.

Másnap reggelre azonban nyoma veszett az értékes hajkoronának. A király rettentő dühös lett és halálra akarta ítélni a papokat, tanácsadója azonban közbelépett. "Nem a papok hibája mindez, néhány óra múlva megmutatom neked, hol van a felséged haja." A király és Konón egy dombtetőn várták meg a napnyugtát és amikor már csillagok borították az eget, az udvari csillagász felmutatott az égboltra. "A felajánlás akkora örömöt okozott Aphrodité istennőnek, hogy az égre helyezte Bereniké haját. Királynőd hajfürtjei túl szépek ahhoz, hogy egyetlen templom birtokolja őket – az istenek ezért oda tették, ahol az egész világ csodálhatja.”

● Bereniké név azt jelenti "győzelmet hozó". Ma ezt a nevet leginkább Veronikaként ismerjük.


Hajkorona

● a haj az életerő, az energia, a hatalom és az isteni inspiráció szimbóluma. Hajunk valóban mutatja az életerőnket, hajhullás hátterében gyakran valamiféle hiánybetegség áll, de hormonális változásokkal és lelki állapottal is összefügghet.

● a görögök az időt is ábrázolták a haj szimbólumával. Kronosz, az idő mennyiségét, örökkévalóságát hosszú szakállú öregember formájában jelképezte, míg Kairoszt, a minőségi időt, az Alkalom megszemélyesített alakját lógó tinccsel ábrázolták, amelynél fogva „megragadható”.

● a kígyókká változott hajszálak ijesztővé torzították még a legszebb női arcokat is, így jelenítették meg például Medúzát (Legbelső félelem).

● férfiak sem maradhatnak ki a haj-szimbolikából. Legismertebb talán a bibliai Sámson, akinek ereje hosszú hajában lakozott. Delila elcsábította, borral itatta és a részeg férfinek leborotválta a fejét. Így erejét vesztve a filiszteusok rabságba ejthették.

● míg az 1920-as években a nőknél a rövid haj volt a lázadás jelképe, addig a 60-as években a férfiak hosszúra növesztett haja vált a nemzedéki tiltakozás egyik eszközévé. Erről emlékezik meg a Hair című musical.


Mit üzen nekünk a Diadém?

A konstelláció csak egyetlen csillagot nevesít, mégpedig az alfát. Neve Diadem vagy Al Dafirah: előbbi jelentése „ékköves fejdísz, homlokkorona” vagy arabul „hajfonat”. Viszonylag közeli, 47 fényév távolságra található ez a Napunkhoz hasonlító kettőscsillag.

Bereniké története a szakrális áldozatról szól: a számára legkedvesebbért – Ptolemaiosz életéért – felajánlotta a legnagyobb értékét – legendásan szép hajfürtjeit.

A szakrális áldozat sok mítosz, mese és történet része. Érdekes, hogy a finnugor eredetű "áld" szavunk elhatározást jelent és a varázsszavak kimondásával hozták összefüggésbe. Elátkoz és megszentel között nem volt különbség, az csak később differenciálódott, amikor a pogány kori áldozati szertartásokhoz kezdték kapcsolni. Mai értelemben az áldás alatt "valami jóban részesítést" értünk és csak tréfásan használjuk a negatív felhangját: "meg vagyok én veled áldva".

Ha ezt vesszük alapul, láthatjuk, hogy az áldásban és az áldozatban hatalmas, tartalmas, mondhatni mágikus erő van. Leginkább azért mert valamiféle erőteljes szándékot nyilvánítunk ki vele. Az áldozattal gyakorlatilag jogokat szerzünk a sors, a jövő irányítása felett.

Vannak azonban a szakrális áldozatoknak "szabályai".

1. Szívből kell érkezniük.

2. A "nyereséggel" egyenértékűnek kell lenni a felajánlásnak. A férje testi épségéért Bereniké sem a délutáni nassolni valójáról mondott le.

3. És be kell tartani a szavunkat.

Minósz király nem áldozta fel a megígért fehér bikát Poszeidónnak, mikor a tengeristen jövendölés valóra vált – az áldás átokká lett – Minótaurosz személyében.

Nem mindegy, hogy áldozatot hozunk vagy áldozattá válunk!

Bereniké a sorsteremtés egyik fontos aktusára emlékeztet bennünket. A Szűz csillagkép közelében – amivel ő maga is összekapcsolódik az égen – a szertartásoknak kiemelt szerepe van.

Manapság a közösségi oldalakon divatossá vált "áldást" osztani, sokszor a "helló" szinonimájaként használjuk. De szerintem vannak szavak, amiknek a szakralitását meg kell őrizni. Épp úgy, ahogy a mögöttes (teremtő) szándékok kinyilvánításának is.

Áldozatot hozni – felelősség.

Az önismereti út során pedig elkerülhetetlen. Csak már nem feltétlenül ebben az ősi, tiszta formában találkozunk vele. Ha fejlődni, változni szeretnénk, bizony mindig fel kell áldozni a régi énképeket. Ez sem kisebb áldozat, mint Bereniké haja, hiszen olyan mélyen belénk vannak égetve, hogy a hajunkhoz hasonlóan a saját részünknek tekintjük őket.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails