2022. október 3., hétfő

Szüreti összegzés

Nap együtt áll a Szűz csillagkép ɣ és ε csillagával

Bevezető gondolat:
"Mindig beteljesedik, amire lasszót vet égő fantáziád.
Életfa nő belőle. Leszüreteled a magját.
Teremtő mágus vagy. Jól válaszd meg vetésed talaját."
(Szepes Mária)

Nagyjából az 1700-as évek végétől minden új év aszcendense a Szűz csillagkép ɣ és ε csillagára mutat. A gamma csillag az Antevorta nevet viseli, aki a próféciák egyik istennője, míg az epszilon csillag neve "szőlőszüretelő".

A Nap égi útját járva tíz hónap alatt éri el ezt a csillagpozíciót, így lehetőségünk nyílik arra, hogy az újév óta megtett utunkat összegezzük, értékeljük és ha jó (önismereti) munkát végeztünk, akkor learassuk a termést. Az aszcendens a valóságról kapott benyomás, a Nap a tudatosságunk szűrője.

Stílszerűen képzeljünk el egy szőlőskertet: ősz van, 17°C körüli hőmérséklet, az erődben sárguló falevelek, közvetlen előttünk tőkék, rajta érett fürtök, támasztékként karók. Ezek a körülmények nyújtotta lehetőségek, a Nap ellenben az egyéni filter.

Van, aki a sok-sok munkát lát ebben a képben, más valakit a táj szépsége ejti rabul, van, aki a bor értékesítésén gondolkodik, míg akadnak olyanok is, akiket teljesen hidegen hagy ez a látvány.

Így vagyunk mindennel: a kollektív valóság adott, de az ehhez való viszonyulásunk adja meg az életünk minőségét, súlyait, a prioritásokat és a fókuszpontokat.

Ha az égi rendet követjük, akkor érdemes a mai napon körbetekinteni az életünkön: mi minden történt velünk ebben az évben. Mik azok a tapasztalatok, eredmények, sikerek, amiket "leszüretelhetünk". De épp oly fontos számot vetni a kudarcainkkal, a még meg nem oldott helyzetekkel, a várólistánkon sorakozó (netán torlódó) terveinkkel – hiszen ezekből rengeteget tanulhatunk.

Pont mint egy valódi szüret esetén. Megállunk egy pillanatra és átadjuk magunkat a bőség, a beérés örömének, majd utána nekilátunk felkészülni a jövőre. El kell távolítanunk az elhalt növényi részeket, felásni a kertet és a talajba keverni a komposztot, hogy tavaszra tápanyagban gazdag legyen.

Az életünkre is érvényes mindez: nem elég várni, hogy magától minden jobb legyen, arra testben, "fejben" és lélekben készülni kell.

De lássuk a mai nap SZTÁRJAIT!


Csillagászati érdekesség

● A Szűz csillagkép a második legnagyobb kiterjedésű csillagegyüttes az égen, csak az Északi Vízikígyó előzi őt meg.

● A csillagkép második és harmadik legfényesebb csillaga a cikkben szereplő ɣ és ε. Az első viseli az Antevorta (illetve a Porrima) nevet és mindössze 39 fényév távolságra van tőlünk. A második a Vindemiatrix – a szüretelő – ezzel szemben 102 fényévre van.


Mitológiai háttér

A The Mists of Avalon című filmben (valamiért Artúr király és a nők címmel fordították le, brr!) láthatjuk, hogy a természet anyaistennője örök. Míg a többi istenség harcol egymással, győzedelmeskednek és elbuknak, addig a Szűz csak nevet cserél. Avalon szigetét a kelta vallással együtt örökre elnyelte a köd, ám az istenanya-szobra Szűz Máriaként él tovább a köztudatban.

Az égi Szűzben a babiloni időkben Istárt vélték felfedezni – ő volt a mezopotámiai mitológia termékenységistennője. Egyiptomban Ízisz vette át ezt a szerepet. A görögök Démétért, a rómaiak Cerest.

A ránk maradt csillagmitológia a következőképpen írja le a Szűz történetét:

Az ókori görögök az elbűvölő szépségű hórákkal azonosították a természet ritmusát. A "hóra" szó szerint azt jelenti: megfelelő idő – ebből adódóan a horoszkóp a megfelelő idő vizsgálatának módszere. A hórák nem csalnak és nem vezetnek félre – ők kizárólag az Ég rendjét közvetítik. Az élet szakaszosságának szilárd törvényei szerint jönnek és mennek, ezért ők tanítják az embereknek az érett felelősségvállalást és ők az alappillérei a társadalom működésének.

Eredetileg hárman voltak: Eunomia, „a törvényes rend", Diké, „az igazságos jutalom és büntetés", és Eiréné, „béke". Diké megelégelte, hogy egy idő után az emberek már nem tisztelték az igazságot, kikopott belőlük az őszinteség és elhallgattatták lelkiismeretük hangját, Szűz csillagképpé változva az égboltra költözött. Nélküle nem teljesek a hórák, ezért a földön a rend és a béke sem tud megvalósulni.

Diké hiányát egyre élesebben érzékeljük. Ha a világot szemléljük, azt láthatjuk, hogy egyesek mindent megtehetnek, büntetés nélkül, míg mások hiába várják sorsuk jobbra fordulását...


Mit üzen nekünk ez a két csillag?

Ahogy a bevezetőben már szó esett róla: a kollektív valóság felett nincs hatalmunk. De a saját belső "hóráinkkal" felvehetjük a kapcsolatot.

Úgy, hogy tiszteljük a mély, belső ezoterikus igazságot, őszintévé és önreflektívvé válunk.

Manapság az igazság helyett hazug képeket gyártunk, őszinteségnek azt véljük, ha valakinek gondolkodás nélkül az arcába vágjuk a saját véleményünket és a lelkiismeretünkkel folytatott párbeszédek helyett a bűntudat, a szorongás "a legjobb barátunk".

A világ rendje nem kívül fog megszületni. Önmagunkban kell megérlelni.

Érdemes ezekben a napokban tényleg rápillantani jelenlegi életünkre. Ünneplejük meg azt, ami gyümölcsé érett, hiszen olyan ritkán tesszük ezt meg. El is feledkezünk róla, mennyi áldás, mennyi csoda, mennyi megvalósult álom vesz körül bennünket.

De a hibákat, a hiányosságokat se feledjük: tegyük termékeny talajjá a jövőre nézve. Elképesztően mozgalmas év vár ránk, működünk együtt a természet és az ég rendjével.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails