2011. március 19., szombat

Tízmilliószoros nap és telihold

fotó innen
(Keleti hagyományokat átültetni a nyugati kultúrába sosem egyszerű. Pláne, ha az elsődleges információforrás az internet... Így jártam én is a tibeti bőség napokkal, mivel több különböző "hiteles" dátumra is akadtam a világhálón. Érdekes, hogy az angol nyelvű fórumokon sokkal nagyobb az egység, mint itthon. "Szemlélődésem" alapján a mai az első tízmilliószoros nap a 2011-es évben.)

A Nagy Buddha Napokról már többször is írtam. Röviden így foglalnám össze: ezeken a kiemelt napokon az Univerzum energiái karmikus katalizátorként működnek: felerősítenek minden gondolatot, érzést, cselekedetet. Ez egyaránt igaz a negatív és pozitív viszonyulásokra!

A bőség-napot egy hatalmasan fénylő telihold is kíséri. Igazán ritkaságszámba megy, hogy a Hold ilyen közel kerül a Földhöz, ez a jelenség tizennyolc évente ismétlődik. Hatásait már napok (hetek) óta érezhetjük: megmozdult a föld, növekedett a balesetek száma és az emberi kapcsolatokban is fokozottabban megmutatkozik a feszültség.

Mit tegyünk? Tízmilliószorosan is ügyeljünk gondolatainkra, érzéseinkre és cselekedeteinkre... Magunkra éppúgy figyeljünk oda, mint másokra...

És végül egy gondolat a mai napra:

Mindez, amivé lettünk,
következménye annak,
amit valaha gondoltunk.

Dhammapada
Related Posts with Thumbnails