2012. augusztus 24., péntek

Változó idő

Ahol élet van, ott ritmus is van.
Levegő be, levegő ki.
A szív ütemre dobban.
A nap felkel, majd lenyugszik.
Az égen a csillagok saját dallamuk szerint mozdulnak.
Csak az ember véti el néha ezt az univerzális táncot.
A modernkor legnagyobb áldása a legnagyobb átka egyben: a kényelem miatt felborult az egyensúly, az idő összezavarodott. Egyrészt természetes ritmus nélküli sűrű végtelenné olvadt össze, másrészt mesterséges percekké és határidőnapló-bejegyzésekké hullott darabokra.
Nincs tél, nincs nyár, a lakások klímája évszaktól függetlenül huszonöt fokos, december és május között nincs különbség, hiszen az üzletek polcain ugyanúgy piroslik a friss eper, és az éjszaka sötétje belevész a nagyvárosok neonvilágításába… Félreértés ne essék, rajongok a jelenkor vívmányaiért, a kényelemért, ezt az Internet és a blogger aktív használata is bizonyítja.
De az önismereti utamnak és az asztrológiának köszönhetően megtanultam tisztelni a mindenséget átható Időt. Azt az Időt, ami helyzetektől függően rugalmasan változik, és
minél több tartalommal töltjük meg, annál inkább ránk simul. Azt, amellyel együtt mozogva könnyebb benne maradni a világ áramlásában. Azt, amelynek mérföldköveit az Isteni időzítés jelöli ki.
Az ősi kultúrák és a természeti népek még eszerint mérték az időt.

A test, mint óra
Tudomásom szerinti legkisebb egységet a kínaiak határozták meg a szervóra formájában. A testet tizenkét szervre, a napot ennek megfelelően tizenkét időegységre osztották. Ezek a szervek nem csupán fizikai funkciót látnak el, hanem érzelmi, lelki és szellemi töltéssel bírnak.
A szervek működése hullámszerű ritmus alapján hol erősödik, hol gyengül, így minden szervnek megvan a maga két óra aktivitása és 12 óra elteltével a mélypontja. A nappali közérzetünk, éjjeli alvászavaraink útmutatók lehetnek az esetleges fizikai tünetek és a mögöttük húzódó lelki zavarok felderítésében.

A napok ritmusa
A maják összetett időmérése különböző ritmusú egységek kombinációján alapszik. Az alapciklus 260 KIN-ből áll, amit tizenhárom galaktikus és húsz szoláris tónus variációját jelenti, figyelembe véve a Nap, a Hold és a Vénusz mozgásának periodicitását.
Eszerint meghatározható egy adott nap dinamikája, energiája, sőt az adott napon született emberek életterve, küldetése is.
Egy planetáris csillag nap, mint a mai, többek közt kiváló alkalom kreativitásunk manifesztálásra.

Életünk zenéje
Az asztrológiai is bizonyos ritmikus törvényszerűségekre épül. A bolygók a Nap vonzáskörében különböző pályákon - különböző frekvenciákon - mozognak. A közelebbiek gyorsabb ütemben, a távolabbiak komótosabban. Maga a horoszkóp nem egyéb, mint egy óra; az égi térkép kétdimenziósra vetített időpillanata. A horoszkóp neve is annyit jelent: idő-vizsgáló, sőt a szó előtagjában felfedezhetjük a Hórákat, a rendet őrző istennőket.
A születéskor készült asztrológiai „kód” lesz az életünk meghatározó fő dallama. Az évek során ezzel lépnek kölcsönhatásba az aktuális csillagállások. Amikor a planéták visszatérnek arra a pozícióra, mint ahol születésünk pillanatában voltak, újra „felszólalnak”. Emlékeztetnek bennünket arra az üzenetre, amit hordoznak.
Bizonyos időszakok mindenkinél hasonlóan kitüntetett szerepet játszanak. De mivel a horoszkóp egyedi, ezeknek az élethelyzeteknek a megélése is egyénenként változik.
Az asztrológiában legfontosabb a Nap visszatérése (szolár), ami meghatározza a születésnaptól születésnapig tartó év energetikáját. Vizsgálhatjuk a Hold visszatérő ciklusait is (lunár), ami inkább az érzelmi-hangulati háttérről ad útmutatót.

Kis egyéni életút-vizsgálathoz ajánlom a következő mérföldkövekre történő visszatekintést:
- 12 éves ciklusok (12, 24, 36, 48, 60, 72…) a Jupiterhez kapcsolódnak
- a Szaturnusz első visszatérése a 28-29. életév környékén történik, de minden hetedik
évünkön is nyomot hagy
- a következő a „Krisztusi kor”, vagyis a 33. év, amikor a tengelyek kerülnek együttállásba
- a pszichológia életközépi válságnak nevezi a következő mérföldkövet, ami 42 és 44. életév között következik be. Ilyenkor több bolygó is bekapcsolódik a folyamatba, az Uránusz szembenállásba, a Neptunusz és a Szaturnusz kvadrátba (90°) kerül születési pozíciójával
Related Posts with Thumbnails