2013. május 23., csütörtök

Teremtőnapi Csodaváró Telihold

"Te nem hiszel a csodában, tagadod? Nézd csak, nem győzhetlek meg, mert a csoda legfőbb ismertetőjele, hogy csodálatos – nem lehet bizonyítani, mint egy élettani tényt, nem lehet fényképezni, sem előre, mennyiségtani törvények szerint megjósolni és kiszámítani. A csoda megnyilatkozási formáit sem könnyű mindig érzékelni: nem jár mindig két lábon, nem lehet fényképezni, nincsenek telekkönyvi, sem anyakönyvi adatai. A csoda, egészen egyszerűen, megnyilatkozik – s néha csak sokkal később értjük meg, mi volt a csoda, hogyan avatkozott életünkbe, s mi volt e beavatkozásban a természetfölötti és csodálatos. A csoda lényegét nem tudom megmutatni, sem bizonyítani. De gondolj talán arra, milyen felfoghatatlan és csodálatos igazi valójában mindaz, amit mindennapinak és természetesnek érzel: már a létezés ténye milyen csodaszerű! Az, hogy megszülettél, élsz, s egy napon meghalsz! Mindezt „természetes”-nek érzed? Akkor vaksi vagy és botfülű. Már a valóság is csoda, felfoghatatlan, s minden természetes kellékével és anyagával természetfölötti is! Miért is lenne e valószínűtlenül bonyolult valóságnál értelmetlenebb a csoda? A világlélek a csoda, mely mindenben megnyilatkozik. Ezért vagyok hívő: mert a világ lelke bennem is, hétköznapjaimban, szomorú és esendő sorsomban is megnyilatkozik."
- Márai Sándor: Füveskönyv, A csodáról -

2013.05.25-én, szombaton, budapesti idő szerint hajnali 5 óra 26 perckor lesz a májusi telihold. És félárnyékos holdfogyatkozás. És (tízmilliószoros) teremtő nap.
Csupa-csupa csoda!
A holdfogyatkozás USA egész területén, Afrika nyugati partjainál, és Európa legnyugatibb részéről látható.

Telehold: valahol középen
Az Ikrek jegy a duális világ két tartóoszlopát szimbolizálja: a kézzel fogható racionalitást és az érzékeken túli megmagyarázhatatlant. A jegy ura, Merkúr, szárnyas sarujával könnyedén közlekedik az égi magasságok (a szellemi szférák) és az alvilági mélységek (tudatalatti dimenziók) között, de otthonosan mozog az emberek földi (központi) világában is.
A hónap üzenete ugyanez. Találd meg a jéghideg ésszerűség és az elrugaszkodott idealizmus felezőpontját: a szív igazságát.
A telihold képlete megerősíti ezt az állítást. A Nap és Hold szembenállása a Neptunusszal "húz össze" egy háromszöget.
Ez a konstelláció a valódi vágyakra világít rá, amit a képletben a Szaturnusz segítségével rögzíthetünk.
Az asztrológiában a Halak jegyét tartják a legnagyobb illuzionistának, aki a képzelet, a fantázia és az érzéki csalódások óceánjában lebeg. De a tizenkét csillagjegy között akad még egy "önáltató", az Ikrek, aki viszont a racionalizmus illúzióját teremti meg. A rendíthetetlennek vélt valóságképek ugyanolyan hamisak, mint a vágyálmokkal megfestett szappanbuborékok.

Teremtőnap: tudd, hogy mire vágysz
"Úgy szeretném, ha lenne már valami változás az életemben, ha végre történne valami jó..."
Első lépés: ha változást akarsz, nevezd nevén.
Hisz amíg nem tudjuk meghatározni, mit is akarunk, miért várjuk el, hogy a lehetőségek közelebb merészkedjenek?
"Olyan jó lenne, a valódi lényegem hivatására rátalálni, harmonikus kapcsolatban, bőségben, megbecsülésben élni, esetleg elutazni egy trópusi szigetre... de nekem ez úgysem jön össze..."
Második lépés: bízz!
Önmagadba és a Világmindenségbe vetett hit, ami a valódi vágyaid felé visz. Lépésről lépésre. Néha bizony kerülőutakon, nehézségeken, szakadékokon, hegycsúcsokon keresztül.
"Majd holnap, ma nem érek rá. Majd a jövő héten, ha nem leszek ennyire fáradt. Majd, ha a gyerek felnő..."
Harmadik lépés: minden megvalósuláshoz az itt és most-ban kell lépéseket tenned.
Ha valóban akarsz valamit, ne halogass. Az élet számtalan lehetőséget, esélyt kínál, mi pedig általában kétszer ennyit pazarolunk el. Félelemből, lustaságból, kényelemből, elvárásból, hitetlenségből.
Ha valóban változást akarsz, indulj el felé.
Ha pedig szívesebben ücsörögsz a jól megszokott életedben, akkor lásd be: ez az, amire valójában vágysz...
Related Posts with Thumbnails