2014. január 27., hétfő

Fogjuk be az első paripát, hamarosan kezdődik a Ló éve!

"A szerencséhez az is hozzátartozik,
hogy az ember felismerje, amikor az útjába kerül."

- John Steinbeck -


2014. január 31-én beköszönt a kínai holdújév, a világ egyik legnagyobb újév-ünnepe.
A Víz Kígyó éve ezzel véget ér, és átadja helyét a Fa Lónak, ami majd 2015. február 18-ig tart. (Az esedékes Vízöntő újhold Magyarországon az időzónák közti különbségeknek köszönhetően január 30-ra esik, erről egy külön bejegyzésben olvashattok).

Szerencsét hozó vörös

Kínában az évzárásnak és az újév kezdésének igen komoly hagyományai vannak. Nem csak pezsgőt-petárdát pukkantanak és virslit esznek, hanem lélekben is felkészülnek az évbúcsúztatásra és az új év fogadására.
Elvük az, hogy minden, ami idejétmúlt, amit már nem akarunk tovább vinni, maradjon az óévben. Ezért kitakarítanak, hogy sem a kosz, sem a rendetlenség ne legyen alapja a jövendő évnek. Az adósságaikat is igyekeznek rendezni, nehogy egész évre megmaradjon a tartozás, sőt még a betegek is kikelnek az ágyból, hogy az újév egészségesként találja meg őket.
Új év napján mindenki igyekszik a pozitív érzésekre hangolódni, hisznek a szavak és a gondolatok teremtő erejében. Hasonlóan kiemelt nap ez is, mint a tibetiek négy tízmilliószorosnak nevezett napja.
Az ünnep színei a vörös, a narancs és az arany, vagyis a sugárzó és teremtő nap árnyalatai. Ez szimbolizálja a bőséget, gazdagságot és szerencsés kezdetet. Ezért használnak ilyen színű dekorációkat, lampionokat, vörös és arany színűek a hatalmas sárkány és oroszlánfigurák, de még a kívánságokat is vörös szalagra vagy papírra írják, hogy fokozzák erejüket.

Lépcsőfokok

A jövő a múltból táplálkozik, minden elkövetkező tett vagy gondolat a már meglévő tapasztalatokra épül. Minden archaikus rendszer ezt az elvet követi, így lépegethetünk végig, mint egy csigalépcső égbe nyújtózó fokain a nyugati asztrológia zodiákusán, a tarot lapjain, a számok sorfalán, de a kínai csillagéveket vizsgálva is ugyanezt a törvényszerűséget fedezhetjük fel.
A Kígyó - vagyis a 2013-as év - az újjászületés olykor bizony fájdalmas, de felszabadító misztériumával ajándékozott meg bennünket.
Ha sikeres volt ez az átlényegülés, felébredtek a mélyben szunnyadó erőink.
2014-es év elején pedig már türelmetlenül toporog a Ló, hogy átadhassa magát ezeknek a szenvedélyes, friss és elsöprő energiáknak.
Vágya, hogy útra keljen, távoli tájakra kalandozzon, élvezze a vitalitását, izmai vibrálását, a sörényébe kapó szelet, a patái alatt dübörgő föld hangját, s ha kiszáguldozta magát, ő is felfedi előttünk az idei évre vonatkozó üzeneteit. De először is ismerkedjünk meg magával a lóval.

A mesebeli táltos

A ló a legtöbb kultúrában kiemelkedő jelentőséggel bír. Már az ősemberek barlangrajzain is felfedezhetjük a különleges kapcsolatot ember és ló között.
A csődör hagyományosan szoláris szimbólum, vezető és irányító, a Nap és az Ég megszemélyesítője, míg a kanca lunáris, alárendelődő, követő, ő a Föld, a Hold és a tudatalatti mélységeinek hordozója.
Megtermékenyítő és termékeny, szilaj és megbízható, szenvedélyes és higgadt egyszerre. Ezért ábrázolják őket gyakran párban (mint például a tarot VII-es, Diadalszekér lapján).
A fehér ló az ellenőrzött, megszelídített ösztönöket jeleníti meg, a fekete társa pedig a mágikus, megzabolázhatatlan erőket.
A lovas az, aki ezt a dualitást feloldhatja, és harmóniájukon keresztül egyesülhet a föld az éggel, a vágy a magas szintű szellemiséggel.
A magyar kultúrában a ló misztikus élőlény, a fehér csikó bőréből készített sámándob hangja megnyitja a különböző dimenziókat. A mesében a hőst segítő ló a földöntúli hatalmak megtestesítője, ezt fejezi ki a táltos, aki egyszerre varázst tudó ember és varázs-ló.

Ezek voltak a Ló-évek

1906 január 25 - 1907 február 12.
1918 február 11 - 1919 január 31.
1930 január 30 - 1931 február 16.
1942 február 15 - 1943 február 4.
1954 február 3 - 1955 január 23.
1966 január 21 - 1967 február 8.
1978 február 7 - 1979 január 27.
1990 január 27 - 1991 február 14.
2002 február 12 - 2003 január 31.

A következő bejegyzésben arról olvashattok, hogy mit hozhat nekünk a most induló Fa Ló éve.
Related Posts with Thumbnails