2014. február 27., csütörtök

A Halak újhold szerencséje

„Legtöbbször nem tudjuk, valójában mire várunk. Vannak, akik olyan állhatatosan várnak, hogy közben elmúlik az ifjúságuk, elsuhannak mellettük a lehetőségek, elszáll az életük, és nem veszik észre, hogy valami olyasmire vártak, ami mindig is ott volt körülöttük… A fenébe is! Mikor kezdünk már el úgy élni, hogy megértjük az élet sürgető dübörgését? Ez itt most - ez a mi időnk, ez a mi napunk, ez a mi nemzedékünk… nem pedig a múlt valamely aranykora vagy a jövő ködös utópiája… Ez itt az időnk… akár lelkesedünk érte, akár nem. Ez itt a mi időnk még akkor is, ha gyakran kiábrándítónak, fárasztónak, unalmasnak találjuk. Ez az élet, a mi nekünk adatott… és múlik, múlik… Mi a csudára várunk hát?”
~ Talmud ~

A Halak újhold 2014. március 1-jén, budapesti időszámítás szerint reggel kilenc órakor lesz. Izgalmas konstelláció ígérkezik, mivel a Nap és a Hold együtt áll az uralmi Neptunusszal. Erre ad támogató (egzakt trigon) fényszöget a Halak jegy másik születési uralkodója, a Jupiter a Rákból.

Lélektervezés

Az újhold asztrológiai üzenete: újjászületés lehetősége az adott életterületen. Mivel erős egységbe kerül az akarat és az érzelem, így ennek érdekében hatalmas energiákat mozgósíthatunk.
A Halak újhold mélyebb megértéséhez érdemes előbb magáról a Halak létállomásról beszélni egy kicsit.
Az asztrológiai évkör, a létbe lépés a Kos jegyével, illetve az aszcendenssel kezdődik. De a születés pillanatát megelőzi kilenc igen fontos hónap. Ez a "lélek-tervezés fázisa".
A köztes lét állapotában rendkívül érzékenyek vagyunk mindenféle rezdülésre, az ott szerzett impressziók, élmények akár felnőttkorunkig is elkísérnek bennünket.
Magunkba isszuk a szülők hozzánk való viszonyulását, a köztük lévő kapcsolat milyenségét éppúgy, mint például a zene szeretetét.

Sejtések és megfoghatatlan ideák formálnak, anya és apa vágyai, félelmei, bizonyosságai és bizonytalanságai. A lélek itt még rugalmasan jár ki-be a test szűkösségéből a határtalan transzcendens világba, így az ott szerzett tapasztalatokkal is gazdagítja önmagát. A Halak csillogó illúziói, teremtő fantáziája hoz létre bennünket.
Mind káprázatból születünk, és életünk folyamán ennek a káprázatnak a szövetét szőjük tovább.

Függőségek

Ehhez a jegyhez rendelik azokat a függőségeket, amik elbódítják az elmét, megváltoztatják a tudatállapotot. Ám nem csak az alkoholról vagy a drogokról van szó. Itt találhatók a világról alkotott (ahogy az előző bekezdésben írtam: mélyben fogant) elképzelések is, amiktől kiszolgáltatva függünk.
Mindenkinek az életében számtalan olyan zsinór van - öntudatlan tapasztalatok (előző életek, magzati kor, hozott minták, társadalmi-kulturális örökségek) - amikbe belegabalyodtunk. És éppen úgy, ahogy a XII-es tarot kártyán az Akasztott, fejjel lefelé lógunk.
Nehéz ezekből kikeveredni, mert az illúziókat a valósággal azonosítjuk. Pilinszky így írt erről: "A valóság a lélek, az illúzió a világ. Rettenetes, hogy mi fordítva élünk. Ténynek vesszük a világot, mivel merevebb, közönyösebb, és "tényszerűbb". Holott csak formája a rugalmas léleknek, mint pohár víznek a pohár."
De minden függésben ott van a felszabadulás vágya, minden magunkon cipelt keresztben a megváltás sürgető sóvárgása.

A szerencse arany szálai

Az asztrológiai képletben (ebből következően az emberi életben is) a legnagyobb dolgok a sötétben, a csendben születnek. A világ számára mindig látványosabb a robbanás, a csillagszórós, hangos belépő, mint amilyen a virágba boruló, bódító-zsongító, vérpezsdítő Kos jegye.
A Halaknál "csupán csak" megálmodjuk az életet.
A leszületés után már mindenkinek kész az életterve, de azt folyamatosan alakíthatjuk, finomíthatjuk, színesíthetjük.
És olykor ehhez kapunk grátisz néhány különleges fonalat.
Most is.
A Halak jegyének két uralkodója adja át ezeket. A Neptunusztól fogékonyabbá válhatunk a láthatatlan dolgok iránt, felfokozódhat az érzékelés. A Jupiter pedig önbizalommal, optimizmussal, gazdag érzelmekkel, mi több, szerencsével ajándékoz meg bennünket.
Ahhoz, hogy ezeket a plusz szálakat beleszőhessük az életünkbe, néhány zsinórt bizony el kell oldozni. Mindenkinek egyediek ezek az álmok, mindenkinek egyediek a függései. Azt magunknak kell megnevezni, mi az, amit el tudunk engedni ahhoz, hogy valami mást be tudjunk fogadni…

A csapda a Halak passzivitása, folytonos elvágyódása lehet. Majd valamikor… Egyszer, egy szebb jövőben… Ha úgy állnak a csillagok… A "valamikor", a "szebb jövő" most van. A csillagok pedig úgy állnak.
Ne várjuk kívülről a megváltást, tegyünk érte. Fordítsunk önmagunkra egy kis figyelmet, gondoljuk végig, mit szeretnénk, mi az, amit megálmodtuk magunknak. S ha kell, álmodjuk újra!
Majd kezdjünk el élni! Lehet, hogy a változások sokáig észrevétlenek maradnak, de mégiscsak gyökeret eresztenek, szárat bontanak a csöndben. S a tavasszal együtt kiemelkednek a homályból. 

3 megjegyzés:

 1. Eszter! A fiam március 1.-én született. Akkor ez most rá halmozottan igaz?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kati, igen is, meg nem is.
   Ezek az általános energiák, az egyedi képleteket mind különböző módon befolyásolják.
   De ha csak az újholdas pozíciót nézzük (minden szolárképlet esetében), azok általában igen fontos éveket jelölnek. Újrakezdés, felnőtté válás, új alapokra kerülő élet. Szívvel-lélekkel azonosul önmagával, azzal, amit tesz. Sikereket, elismerést is hozhat az év, vagy legalábbis elindulás abba az irányba, amit valóban szeretne (hivatás, érzelmi élet, önmegvalósítás). De ez tényleg nem egy komplett elemzés, csupán egy, igaz igen fontos, aspektus!
   Isten éltesse a fiadat!

   Törlés

Related Posts with Thumbnails