2014. február 9., vasárnap

Átkelés előtt: gondolatok a kihajózáshoz

"Távolodom.
Lassan, de biztosan távolodom.
Ahogyan a tengerész az átkeléskor látja eltűnni a partot, amelyről indult, ugyanúgy érzem, mint mosódik el a múltam.
Még ég bennem a régi életem, de mindinkább az emlékek hamujába roskad."

- Jean-Dominique Bauby -


Vannak olyan időszakok, amikor valami van a levegőben. Valami vibrálás. Az okot nem tudjuk, de érezzük. Az időjárás megbolondul, az emberek feszültebbek, betegesebbek, fejfájósabbak, az álmok intenzívebbek. Változás készülődik, vitorlát bontunk… De az új partokra már nem vihetünk mindent magunkkal. Bizony dolgoktól búcsút kell venni. Helyzeteket kell lezárni, kapcsolatokat elengedni, szeretteinktől elköszönni…

A lelkek hajója

A holdcsomópont-tengely hamarosan csillagjegyet vált. Most a Skorpió és a Mérleg határán, valahol a Senki földjén tartózkodik. Se itt, se ott, vagy itt is, ott is egyszerre. A Skorpió az elengedés, az átalakulás, a Mérleg pedig a párkapcsolatok jegye - s ezt a két területet érinti most egyszerre.
A Hajógerinc (Carina) csillagkép béta csillagával, a Miaplacidus-szal áll együtt. Ez az a pont a csillagképben, ahol a hajó találkozik a vízzel.
Nem hétköznapi hajóról van ám szó, hanem az Argóról, amit az istenek szent fáiból ácsoltak, ezért a hajóorr el tudta mondani a jövőt.
A hajó fontos szimbólum, egy olyan szállítóeszköz, ami az érzelmek útján - a vízen -  visz bennünket előre. Egyiptomiaknál Ré napbárkája, a görögöknél Kharón csónakja, a Bibliában Noé bárkája, buddhistáknál a törvény hajója - mind az új élet, az újjászületés felé visznek bennünket.

A hajózás szabályai

A karmakerék fordulni készül, de ahhoz, hogy vele együtt mozdulhassunk, jó látnunk, hogyan is álljunk neki a változásnak.
A víz, az óceán és a tenger a tudatalattiban rejlő erőket, a teremtő, kreatív káoszt, a megtisztulást, az életet és a halált szimbolizálja.
Rajta halad az életünk hajója. Ezt a hajót egyesek már útjukra bocsátották, mások talán a biztonságos kikötőkben várakoznak az indulásra.
Akárhol is tartunk, érdemes megszabadulni a visszahúzó ballasztoktól, az élet terheitől. Sokszor eset már itt is szó erről - ezek leggyakrabban - vagy legalábbis első lépésben - gondolati nagytakarítást jelentenek. Fel kell ismerni magunkban, mik a visszatartó erők. Bár vágyódunk a messzi partok után, mégis miért félünk elindulni? Hiába haladnánk, valami visszatart, visszahúz. Ahhoz, hogy eloldozhassuk magunkat ezektől, néven kell nevezni.
A második fontos szempont a "hajózásban", hogy legyen úti célunk. Kellemes dolog olykor céltalanul bolyongani a vízen, de ha valahová eljutni szeretnénk, ki kell jelölni a helyet, ahova igyekszünk. Ha ez megvan, jöhetnek a viharok, előbb-utóbb eljutunk a kikötőig.

Készüljünk fel az utazásra! Hamarosan megmutatom azt a területet - a Mérleg jegy felségvizeit - amerre haladunk.
Related Posts with Thumbnails