2014. május 19., hétfő

Mozdulj előre!

"Ha nem állít kihívás elé Téged, meg sem változtat."

Fred Devito

Ezt az idézetet a napokban a Bikram Yoga Buda tette fel a Facebookra. Nagyon magával ragadott, mert bár ők a fizikai gyakorlatokra értették, a lelki életünkben sincs ez másképp. A valódi változásokat azok a helyzetek, szituációk hozzák el, melyeket kihívásként élünk meg. Mikor összeszedjük minden bátorságunkat, erőnket, elszántságunkat, és nem törődve a félelmeinkkel: mozdulunk. Mikor kilépünk a régi sémákból, a megszokásokból, a "komfortzónánkból", és végre másképp cselekszünk.

Direkt mozgásban a Mars

2014. május 20-án (közel két és fél hónap után) végre ismét megindul előre a Mars. Idézzük csak fel, miről is szólt ez az időszak:
"Másnap, március 1-jén, szombaton azonban a Mars veszi át a hátráló pozíciót.
Itt az akaraterőnket érezhetjük blokkolva, határozatlanabbakká, bizonytalanabbakká válhatunk, főképp a párkapcsolati kérdésekben, hiszen a vörös bolygó épp a Mérleg jegyében tartózkodik. (Újabb harcos a színen). Előkerülhetnek régi kapcsolati küzdelmeink, vagy akár effektív személyek is. Mivel a felszálló holdcsomópont is itt sertepertél, lezárhatjuk, feloldhatjuk végre ezeket a kötéseket.

De ehhez érdemes leásni a gyökerekig."

Így visszaolvasva a fenti bejegyzést eltűnődtem az elmúlt pár hónapon... Nálam bizony felbukkantak valós személyek és vélt érzések egyaránt. Akadtak küzdelmeim, legfőképpen önmagammal. Anélkül, hogy nagyon mélyre ástam volna, kénytelen-kelletlen szembesültem azzal, hogy hosszú évnyi "tréningezés" után is, bizony (jócskán) vannak még a kapcsolatokkal kapcsolatos megkövült gondolataim, viszonyulásaim. Amikre csípőből mindig ugyanazokkal az automatizmusokkal reagálok. Ösztönös blokkolok. Én csigaházas típus vagyok, ha bármi sérelem ér, a fejemre húzom a takarót, és megpróbálom kizárni a külvilágot. Legtöbbször ez persze nem sikerül, ilyen dinamikus, mozgalmas energiák mellett, amik most felettünk-körülöttünk (bennünk) kavarognak végképp nem.

A kihívásra adott válasz a változás

A Mérleg két serpenyője szimbolizálja önmagunk és a külvilág - elsősorban a személyes kapcsolatok - viszonyát. Egyik oldalon vagyunk mi, másik oldalon a másik. Ha nincs senki a szemközti oldalon, ha túlságosan alul vagy felülértékeljük a másikat, ha lenyomnak bennünket vagy mi viselkedünk túlságosan dominánsan: felborul az egyensúly. Harmónia akkor jön létre, ha közel egyforma "súllyal" vagyunk jelen a párkapcsolatban. Ha mindketten hasonlóan érzünk, hasonlóan fektetünk bele energiákat.
A Mars a személyes vágy ereje. Azoké a vágyaké, melyek a legmélyebb ösztönből fakadnak. Azoké, melyek annyira fontosak számunkra, hogy képesek vagyunk értük harcolni, küzdeni. Vágyaké, mely a létezés stabil alapját képezik, melyek lelkesítenek, "életben tartanak", melyből életerőnk táplálkozik.
A kettő matematikája: Mérleg + Mars = vágyak, ösztönök a párkapcsolatban.

Ritka az az összhang, mikor az ösztönös vágy és a megélt valóság egy és ugyanaz. Ennek híján jönnek a külső és/vagy belső küzdelmeink. Egymás szidalmazása, sértegetése, érzelmi zsarolása, manipulálása vagy épp saját életenergiánk "kasztrálása", a megalkuvás.
Változtatni sosem kötelező. De mindig van lehetőség!
Eddig "hátrafelé" takarítottunk: felismerhettük a sorsrontó gondolatokat, eloldozhattuk magunkat a fogva tartó, béklyózó, bénító, kreatív energiákat rabul ejtő régi mintáktól.
A sorsfordító változások alapfeltétele a tiszta lap.
Most a Marssal együtt megindulhatunk előre. Figyeljünk, mérlegeljünk, majd tetterősen cselekedjünk. Minél nagyobb kihívást érzünk, annál inkább szedjük össze a bátorságunkat, és lépjünk! A nagy változáshoz kell a merészség! (kicsit változni meg úgysem lehet...)
Related Posts with Thumbnails