2014. június 4., szerda

Fiús lányok, lányos fiúk

Minden lány egy kicsikét királylány,
minden Fiú kicsit hős lovag.
A Lány trónol Álomország trónján,
a Fiú képzel kardot és lovat.


Fodor Ákos: Képtelenkönyv

Az interneten már fent van a 2013-as év keresztneveinek statisztikája. Évek óta hasonló a helyzet: numerológiai szempontból a fiúk lágyabb, femininebb karakterű neveket kapnak, míg a lányok dominánsabb, maszkulin energiájú keresztneveket.
Első lépésben szeretném tisztázni, hogy nem a megjelenésről beszélek. Tele "A" betűvel is lehet egy hölgy igazán nőcis, kifinomult, elbűvölően bájos, míg hasonló paraméterekkel találhatunk meglehetősen feminin külsővel pasikat. Itt az energiák megnyilvánulásáról van szó. Férfias energia (az archaikus rendszerek szerint) olyan, mint a nap: kiáradó, teremtő, aktív. Míg a másik pólus - a női energia - lunáris, befogadó, visszatükröző és passzív.

(Ez a bejegyzés csupán gondolatébresztő, mivel NEM konkrét személyekről írok, hanem a statisztika első 10 helyén szereplő nevekről. Az egyéni karakterek ennél jóval árnyaltabbak, összetettebbek, ráadásul most csak az püthagoraszi számmisztika szerinti egyesekkel és kettesekkel fogunk foglalkozni.)

A fiús 1-esek

A számmisztika szerint 1-es az "A", a "J" és az "S".
Akinek van ezekből a betűkből a nevében (elsősorban az A betű jelenléte fontos), abban a lendület, az aktivitás és az akarat is megtalálható. Határozottan cselekszik, szereti maga irányítani az életét. Fontos számára az önmegvalósítás, az alkotóerő megnyilvánítása. Fellépése nyílt, egyenes, határozott elképzelései vannak önmagáról, erős én-tudattal bír. Kisugárzása, fellépése hatással van másokra, kapcsolatokban vállalja a kezdeményező szerepet.
Szenvedélyessége, öntudata magával ragadó.

Ha hiányzik a névből az 1-es energia: az akaratérvényesítés, a kezdeményezés, az új dolgok elindítása nehezebben megy. A személyiség bizonytalanabb, befolyásolhatóbb. A vezető szerepet átengedi másoknak, az önmegvalósítás akadályokba ütközik.

2013-as év leggyakoribb fiúnevei:
1. Bence
2. Máté
3. Levente
4. Ádám
5. Dávid
6. Dominik
7. Dániel
8. Balázs
9. Milán
10. Gergő

A fiúknál javultak az arányok. Tízből hat névben találunk 1-es energiát. De lássuk, mi a helyzet a lányokkal!

A lányos "B" betűk

A numerológia a 2-es energiához a "B", "K" és "T" betűket sorolja.
Akinek ezekből a betűkből van a nevében (elsősorban a B betűt figyeljük), finom érzésű, érzékeny, intuitív. Ráérez mások hangulataira, érzelmeire, igényeire, vágyaira. Türelemmel,diplomatikusan intézi dolgait. Fontos számára a meghittség, az otthonosság, sugárzik belőle a melegség, a szeretetteljesség. Kezdeményezés helyett érzékeli a másik szándékait, és a megfelelő módon reagál. Jól eligazodik a tudatalatti, az ösztönök világában, álmait, megérzéseit gyakran hívja segítségül a világ dolgainak feltérképezésében.

Ha hiányzik a névből a 2-es energia: érzelmi téren bizonytalanság és visszafogottság jellemzi. Nehezen oldódik fel, hosszú időbe telik, míg valakit közel tud engedni magához. Megpróbál mindent racionalizálni, értelmezni, főleg akkor, mikor át kellene adnia magát az érzéseknek. Ebből adódóan folyamatosan kétségekkel találja szembe magát.

2013-as év leggyakoribb lánynevei:
1. Hanna
2. Anna
3. Jázmin
4. Luca
5. Emma
6. Nóra
7. Lili
8. Zsófia
9. Zoé
10. Csenge

A lányoknál az egy darab "B" betűs név, a Boglárka, lecsúszott a tízes listáról. De "K" és "T" betűket sem találunk a felsorolásban...

Kibillent egyensúly

Karinthy így fogalmazta meg: "Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába."
Én az elmúlt időben ritkán látok ilyen szobákat (vagy helyettesítsük be szórakozóhelyekkel).
Az emberek elfelejtik, micsoda kölcsönhatással vannak egymásra!
Bár a mai világ megköveteli a nőktől az önérvényesítést, a határozottságot, mégis abban a szerepben - a párkapcsolatban - ahol a lágyságot szeretnénk megélni, sokszor szenvedünk tőle. Az egyensúly kibillent, sokszor hallom a lányokat (magamat is beleértve) sóhajtozni arról, hol vannak az igazi férfiak. Akik rendelkeznek az 1-es teremtőerejével, határozottsággal, a kezdeményezőkészséggel, tudják mit akarnak és képesek meghódítani bennünket. De a képlet fordítva is igaz: a legtöbb esetben a nők ragadják magukhoz az irányítást, összekeverik a csábítást a hódítással, az odaadást a megadással és az önfeladással. Félnek a megérzéseiktől, nem hallgatnak az ösztöneikre.

A nevek nem köteleznek senkit semmire (mint ahogy már a bevezetőben is írtam), csak rámutatnak azokra a kereszt(nev)ekre, amiket meg kell váltani magunkban. Tudatossággal, odafigyeléssel... Persze, csak ha másképp szeretnénk megélni férfi-, illetve női erergiáinkat!

Nádas Nándor, köszi a témaötletet, az inspirációt!
Related Posts with Thumbnails