2014. június 11., szerda

Halmozott tényezők: telihold, tízmilliószoros nap és péntek 13

"Az vagyunk, amit gondolunk.
Mindaz, ami vagyunk, a gondolatainkból táplálkozik.
Gondolatainkból építjük fel a világunkat."

Buddha

Halmozottan izgalmas telihold elé nézünk! Az év második, buddhista teremtő napja idén a Nyilas teliholdra és péntek tizenharmadikára esik. Igaz a harmadik tényező csupán csak "megfűszerezi" az amúgy is változásokat ígérő napot.

Lótusz-hold és Saga Dawa

A telihold pontosan 2014. június 13-án (budapesti idő szerint) reggel 6 óra 11 perckor lesz.
A kínaiak a júniusi teliholdat lótusz-holdnak nevezik. Keleten a lótusz az egyik legfontosabb szimbólum. A sötét vizekből (Hold) emelkedik ki, és a fényben bont szirmot (Nap) - szára, mint egy köldökzsinór köti össze a fentet a lenttel, a megnyilvánulást az eredettel. Magában hordozza az újjászületés misztériumát, az isteni lét titkát, a megvilágosodás, a felébredés ígéretét, ezáltal a lehetőségek végtelenségét is.
A szív központjának a jelképe, ahol minden érzés, vágy, sőt gondolat születik, ahonnan minden szétsugárzik, és és így formálja az életet érzékelhető, felfogható, megérinthető valósággá.
A buddhizmus legismertebb mantrájában - Om mani padme hum - szintén ott a lótusz, mint a bölcsesség és a tisztaság szinonimája. A Saga Dawa Düchen pedig (amit tízmilliószoros teremtő napként is emlegetnek), Buddha születésének és megvilágosodásának ünnepe.

Holdat tartó Kígyótartó

A telihold pillanatában a Nap már az égen, a Hold a horizont alatt, a Kígyótartó csillagképben jár.
Ezt a csillagképet nevezik a tizenharmadiknak, mivel a Zodiákus 12 csillagképéhez hasonlóan az Állatöv ívén található. Névadója Aszklépiosz, a gyógyítás istene. Az isten birtokolta azt a tudást, mely egyaránt hozhatott életet vagy halált. Szent állata a kígyó volt, ami ha letekeredett a botról mérget adott, ha felfelé tekeredett, akkor életet adó elixírt. (Ezt a jelképet találjuk manapság a legtöbb gyógyszertár cégérében is.)
Most már van három szimbólumunk - a lótusz, a kígyó és a 13-as, ideje, hogy összekapcsoljuk őket a teliholddal!

Az Ikrek-Nyilas a tanító tengely. Az Ikrek Nap a világról összegyűjtött információkat, ismereteket és az ebből létrehozott racionális gondolkodást mutatja. Ezzel szemben a Nyilas Hold a magasabb szintű ideákat, a vágyakat jelenti, amik álmodozásra ösztönöznek, hittel és bizakodással töltenek el, ami miatt újra és újra a csillagok felé nyújtózunk. Gondolataink összessége hitrendszereket alkot, a hitrendszerek hálója pedig fenntartja a valóságról alkotott elképzeléseinket.
Nap-Hold oppozíciónál kiélesedhet az ellentmondás, főleg, ha a hétköznapi világlátásunk és az álmaink közti távolság áthidalhatatlannak tűnik. Ha azt gondoljuk magunkról: "nekem ennyi jutott", "ez van", "ezen már úgysem tudok változtatni", "én ennyit érdemlek", miközben többről, jobbról álmodozunk, kiteljesedésre vágyunk. Kifogásokat sorolunk arra, hogy miért nem, ahelyett, hogy a megoldásokat kutatnánk.
"Gondolatainkból építjük fel a világot." Mi lenne, ha egyszerűen csak másképp gondolkodnánk? Magunkról, a helyzetünkről, a lehetőségeinkről. Az "egyszerűen" szó ebben a szituációban sokszor valódi kihívás, erőfeszítés, mivel az eddigi gondolkodásunk gúzsba köt bennünket. De első lépésnek elég a felismerés, másodiknak a szándék, harmadiknak pedig a cselekvés, negyediknek a napi szintű gyakorlás, és így tovább...

Divat vagy lehetőség?

A tízmilliószoros - vagy más néven teremtő - napok divatja gyorsan elterjedt a nyugati kultúrában. Leginkább abban a gondolati formában, hogy ezen a napon bármilyen érzés, gondolat, ima felfokozott erővel hat. A hétköznapok gyakorlatában ez sokszor úgy csapódik le, hogy akármilyen görcsösen is próbálunk csupa jóra gondolni, pozitív, teremtő ideákra koncentrálni, a buszon elviselhetetlen a tumultus, idegesítenek a  munkatársak, kapkodunk a határidő miatt, vánszorgunk a tömegben a többi hétvégi nyaralóval. És megvilágosodás, újjászületés, szuper átalakulás helyett tízmilliószorosan is kiakadunk. (Elnézést a kisarkított példa miatt, természetesen nem mindenki így éli meg sem ezeket, sem a másmilyen napokat!)
Attól, hogy átemelünk egy ígéretesnek tűnő elgondolást, ami jobbá teheti az életünket, még nem jelenti azt, hogy nincs is vele több dolgunk.
Az átalakulást, a valódi változást nem egy gyorséttermi kiadóablaknál, papírzacskóban mérik ki. Az életet adó elixírek lassan, cseppenként gyűlnek, nem kívülről érkeznek, önmagunkból sajtoljuk ki. Idő kell hozzá, türelem és figyelem.

Ez a nap egy remek lehetőség arra, hogy elkezd létrehozni a saját életesszenciádat: a telihold támogatja a szándékot, megvilágítja az utat, segíti a teremtést. (Persze jó a holnap is, meg a holnapután is, de minek halogatni?)
Hagyd, hogy a szívedben szirmot bontson az a lótusz - a hit, a remény, a kiáradó vágy.
Hagyd, hogy az életet adó kígyó felfelé mozduljon - és leépüljenek a régi elképzeléseid.
Szülessenek benned újjá a gondolatok...
És lám: te is újjászülettél!
Related Posts with Thumbnails