2015. szeptember 15., kedd

Csillagjegyek és...

BORKÓSTOLÓK

"A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla.
Leghelyesebb egy pohár bor mellett."

(Márai Sándor)

Akik régebb óta olvassák a blogot, emlékezhetnek rá, hogy volt már itt egy Csillagjegyek és borok sorozat. Akkor egy általam sokat látogatott borbár kínálatából válogattunk palackokat, melyek híven tükrözték az adott jegy energiáit.

Most, ahogy beköszöntött az ősz, és vele együtt a szüretek, a borkóstolók, a mulatságok időszaka ismét elővettem ezt a szívemnek oly kedves témát. Az előző bejegyzésekhez képest most egy általánosabb jellemzést találtok.

Bemutatom az adott jegy alapkarakteréhez szerintem leginkább passzoló ízvilágot. S bár nem vagyok sommelier, mégis igyekeztem egy kis utánaolvasás - sőt mi több, utánakóstolás - alapján a tizenkét csillagjegyhez megtalálni az őt leginkább jellemző, a hazai választékban is felfedezhető borfajtát.

Egészségünkre!

Kos

A férfias őserőt képviselő, karakteres, száraz vörösborok hordozzák a Kos-energia lényegét: a lendületességet, az intenzitást, a szenvedélyt. Elsősorban a friss, fiatal, mégis tüzes borok tartoznak hozzá, mint például a Shiraz.

Bika

A Bika energiáját a nehéz, selymes fehérborok jelenítik meg, amik egyszerre hatnak minden érzékszervre, illatukkal-ízükkel csábítanak. Virágos, jázminos, mézes aromákat keressünk, amit például a Hárslevelűben fedezhetünk fel.

Ikrek

Az Ikrek jegy légies, merkúri bora annyira könnyed, semleges hogy kiegészít egy jó beszélgetést, de nem vonja el a figyelmet róla. Száraz, szamlasárga tiszta, szőlővirág illatú borok közül válasszunk, mint amilyen a Juhfark.

Rák

A romantikus Rák jegyhez a szépséges rózsaszínű vagy a zöldessárga borok illenek, amik a felszínen könnyedek, de mélységeiben tartalmasak. Érzelemmel telt ízt, illatot keressünk, amit többek közt a Traminiben is felfedezhetünk.

Oroszlán

Az elegáns, tartalmas, mégis játékos vörösborok tükrözik leginkább az Oroszlán jegyét. Olyan bort keressünk hozzá, ami a napfény fűszeres ízét és édes illatát őrzi. Ilyen lehet például egy tölgyfahordóban érlelt Cabernet franc.

Szűz

A Szűz letisztultságához, egyszerűségéhez a hasonló borok passzolnak leginkább. Az sem árt, ha bioborászatban készült. Válasszunk friss füveket, körtét, a nyárutó illatát idéző halvány fehéret, mint amilyen az Olaszrizling.

Mérleg

A Mérleg jegyhez elsősorban a sikkes, divatos, mi több, trendi, mégis kifinomult társasági borok illenek. Ezek lehetnek rózsaszínűek, gyümölcsös, epres illattal, finom, légies érzékiséggel. Jó választás egy Pinot Noir rosé.

Skorpió

A sötét gránátvörös, érzéki csábítók a Skorpió borai, amik behálózzák, rabul ejtik és fogva tartják az érzékeket. Buján fűszeresek, zavarba ejtők, ízükben a szeder, sőt a csokoládé aromái rejlenek, mint például a Merlotban.

Nyilas

A Nyilas energiához a férfias, erőteljes zamatú vörösborok illenek, amik fokozzák a jó hangulatot, az életkedvet, látványosak és élénkek. Nehezek, de nem túl szárazak, inkább illatosak, ízesek, mint a jó Cabernet sauvignon-ok.

Bak

A Bak eneriájához, szaturnikus jellegéhez azok a borok passzolnak, melyek ízében felfedezhető a termőhely gazdag ásványossága, mineralitása, intenzíven sós ízei. Lehet ez például egy nagyon száraz, letisztult Sauvignon blanc.

Vízöntő

A Vízöntő energia mindenben a rendhagyó, sőt különc ízeket keresi, de a kellemes, baráti összejövetelekhez illő, könnyed, szinte gyöngyözően friss borokat is társíthatjuk hozzá. Egy fiatal Szürkebarát tökéletes választás.

Halak

A sejtelmes, csábító ízű, kissé bódító fehérborok kapcsolódnak a Halak jegyéhez. Magával ragadó egzotikus gyümölcs- vagy nehezebb virágillat, édes vagy édeskés ízek fejezik ki ezt, mint amilyen egy késői szüretelésű Furmint.
Related Posts with Thumbnails