2015. szeptember 25., péntek

Célirányos küzdelmek

Szűz jegyébe lép a Mars

"Tanítvány a Mesterhez:
- Még sokat kell várnunk, míg a dolgok jobbra fordulnak?
Mester:
- Hát, ha várunk, akkor még sokat."
(Peter Emmerich)


Mai nap folyamán jegyet váltott a Mars, így a Jupitert követve már a másik tüzes planéta is a Szűz csillagbirodalmát hevíti.
A Mars képviseli az akaraterőt, a megvalósításhoz szükséges lendületet, a határozottságot, ő a lelkünkben élő Harcos.

Harcias szüzekről azonban kevés legenda született (legismertebb talán Jeanne d'Arc), mert ez a visszafogott, rend-elvű józanság nehezen egyeztethető össze a szenvedélyes csatározásokkal.

De azért a küzdelem itt is megjelenik; a hétköznapi célokért, az önbizalomhiány legyőzéséért. Harc azért, hogy a zsigeri szinten rögzült rutinokon túlléphessünk.

A Szűz Mars képlete

Időpont: 2015. szeptember 25, 4 óra 18 perc
A kapun belépő Mars rögtön a Szaturnusz kvadrátjába ütközik. Az ilyen feszültségek nagy erőfeszítéseket kívánnak, de tudatosan "hasznosítva" ezeket az energiákat produktív és termékeny változásokat idézhetünk elő.

A Mars és a Szaturnusz összjátéka az emberi testben is megjelenik. Az életerőnket jelentő vérnek (Mars) falakra, tartásra és irányításra van szüksége (Szaturnusz), hogy rendben legyünk. Ha a Mars kerül túlsúlyba, felborul a keringés, felszökik a vérnyomás. Ha a Szaturnusz, akkor jelentkezik az érszűkület, a meszesedés. Ha pedig végképp átszakad a gát, elvérezhetünk.

Átvitt értelemben is működik ez a hasonlat: célkitűzéseinknek, elhatározásainknak egészséges keretekre, kitartásra, koordinálásra van szüksége.
A hirtelen fellobbanás, a kezdeti elhatározás, a szenvedélyes vágy nem elég, mert vagy elhamarkodott tettekre sarkall vagy felemészti önmagát és az ügyek befejezetlenek maradnak.
De a túlkontrolláltságnak, a maximalizmusnak is megvan a maga tünete: gátlások, félelmek, aggodalmak, bűntudat-játszmák, megoldás helyett folytonos problémakeresés.

Csak tereld a folyót

Míg az Oroszlán Marsnál a fellángolásra, addig a Szűz Marsnál a túlszabályozásra, a túlkontrolláltságra lehetünk hajlamosak.

Elveszhetünk a kifogások rengetegében. Terveink megvalósítására elképzelések születhetnek, de mindig akad valami, amiért még nem örülhetünk az eredményeknek. Halogatunk, várakozunk, kifogásokat keresünk.

Folyamatos kritikánkkal másokat és önmagunkat is gátoljuk az előrehaladásban. Félelmeinket vetítjük bele azokba a helyzetekbe is, ahol bátran cselekedni kellene.
Gátakat építünk, ahelyett, hogy terelnénk a folyót és hasznunkra fordítanánk a víz erejét.

A Nyilas Szaturnusz először felerősíti mindezt, de ha felismerjük, hogy a legtöbb korlát és akadály csak a fejünkben (hitrendszereinkben) létezik, akkor továbbléphetünk.
Szűz Marsnál a rutinok szintjén rögzített gátlásokkal küzdhetünk meg. Lehetnek ezek életmódváltásra vonatkozó elhatározások, egészségügyi problémák, de itt találjuk mindazt, amit fizikai valóságnak fogadunk el (szemben vele van a Halak, az álmok és a tudatalatti birodalma).

Ezen keresztül felismerhetjük, hogy amit megélünk, az a múltbeli sémáink, megszokásaink, begyakorolt reakcióink vetülete. Rutinszerűen viselkedünk, mégis arra várunk, hogy a dolgok majd másképp alakulnak. Jobbra fordulnak.
Ha mindig csak "hozott anyagból dolgozunk", régi téglákból építkezünk, újra és újra ugyanazt a házat fogjuk felhúzni.
A változtatás titka: ne a mintákat kövesd. Változtass a szokásaidon, a gondolkodásodon, és megváltozik az életed.
Kemény munka. Kitartást és folyamatos odafigyelést igényel. De lépésről lépésre megvalósítható a cél.
Related Posts with Thumbnails