2016. február 18., csütörtök

Ébredezés

Halak jegyébe lépünk

"Világéletemben hittem benne, hogy a nap legcsodálatosabb pillanata, amikor reggel felébredünk. Mindegy, hogy vacakul érezzük-e magunkat vagy jól, egy biztos: aznap még bármi történhet velünk! És az sem számít, ha az esetek többségében semmi különös nem történik. A lehetőség benne van a reggelekben." (Monica Baldwin)

Köztes hónapba érkeztünk: a Halak átmenet a tél és a tavasz között. Néhanap már végigcirógatja bőrünket a nap melege, mámorító illatfoszlányokat sodor felénk a szél, vidám felhang csendül a madárdalban, de még vissza-visszahúz bennünket a hideg, a magány érzése, a változásban rejlő bizonytalanság. Az aktivitás és a passzivitás, a tettvágy és fáradtság éppúgy hullámzik bennünk, mint a szélben fodrozódó vízfelszín.

A természet ebben az időszakban gyűjti össze erőtartalékait, hogy a tavasz beköszöntével - amikor eljön a cselekvés ideje - a rügyek szinte maguktól kirobbanhassanak.

Az idők ritmusa

Minden archaikus rendszer a világ szabályos ritmusáról, ciklikusságáról beszél.
Ugyanezek az ütemek irányítja a természetet, a testünket, és nekünk ehhez kellene igazítani mindennapjainkat is.

Az egyensúly kibillent azzal, hogy megpróbáljuk mesterségesen irányítani a körülöttünk lévő világot. Igyekszünk elkerülni a kellemetlenségeket, minimalizálni a megpróbáltatásokat, nullára csökkenteni a konfrontációt.
Nem szeretünk sem lemondani, sem várni, de még pihenni sem, mert akkor netán kimaradunk valamiből.

Őrült tempót diktálva pörgetjük az életünk kerekét: azonnal csillapítani akarjuk a fizikai és a lelki fájdalmakat, nem hagyunk időt a természetes regenerálódásra. Ami eszünkbe jut, azt rögtön birtokolni akarjuk: felhalmozni szeretünk (tárgyakat, kapcsolatokat), elengedni nem.

Belső ritmusunk kimozdulása környezetünkben is visszatükröződik: gyakran hajtogatjuk, hogy az évszakok megváltoztak. De az emberi test is hasonlóképpen reagál, minél egészségesebbnek aposztrofált világban élünk, annál több rejtőzködő betegség üti fel a fejét.

Ahhoz, hogy visszatérhessünk az eredeti állapotba, fel kellene idézni magunkban az ősi hagyományokat és együtt kellene lélegeznünk a természettel.

A tél ritmusa a lemondás, az elengedés, mivel a régi dolgok pusztulása nélkülözhetetlen az új fejlődéséhez. Ha valódi változásokat akarunk elérni, ez a mozzanat elkerülhetetlen.
Nem véletlen, hogy évszázadok óta erre az időszakra esik a nagyböjt, ami nem csupán a hús elhagyásáról, hanem szellemi-lelki megtisztulásról is szól.
A 2016-os év önmagában egy lebontó-újjáépítő energia, így ha aktívan részt akarunk venni ebben a folyamatban, itt az idő felfeküdni erre az áramlatra.

Vekkerrel vagy anélkül

Belső óránk is hívhat ébredésre, de ha ez a "műszer" kevésbé érzékeny vagy kifinomult, akkor a vekker fog felrázni bennünket. Ezek a külső meg- vagy felrázó tényezők arra szolgálnak, hogy ráirányítsák figyelmünket a folytonosan ismétlődő rossz beidegződéseire. Az események mindaddig ismétlődnek (akár egyre fajsúlyosabb formában), míg meg nem törjük ezeket a mintákat.

A hiányt, az elégedetlenséget gyakran bélyegezzük meg negatív jelzőkkel, pedig éppen ezek a vágyak és a meglévő dolgok közti űr késztet bennünket a kimozdulásra. De mielőtt útnak indulnánk, nem árt alaposan megvizsgálni, esetleg újrafogalmazni értékrendünket és prioritásainkat. Izgalmas csavar ebben a hónapban, hogy kivételesen minél valóságközelibb, minél gyakorlatiasabb szemlélődésre van szükség egy olyan közegben, ami az álmodozás és a vágyakozás végtelen óceánja.

Spirituálisan helyes úton akkor vagyunk, ha olyan dolgokkal foglalkozunk, amik a legtöbb örömet szerzik nekünk és elégedettséggel töltenek el. Igaz ez mindenre: életcélokra, munkára, kapcsolatokra, anyagi helyzetre, fizikai állapotunkra. Ahol nem ezt éljük, ott van szükség a korrekcióra.

Jelentős napok a Halak havában:

2016.02.19, péntek

Napfelkeltével (6 óra 33 perckor) belépünk a Halak jegyébe, beköszönt az utolsó téli hónap. Az energiák még mindig élesek, koncentráltak, így ebben az időszakban is könnyebb együtt működni a bennük rejlő tartalmakkal.

2016. február 22, hétfő

Telihold a Szűzben (19:19) és az év első tízmilliószoros napja.
Ez a teremtő nap elsősorban a hétköznapok újrateremtéséről szól, így az erre vonatkozó kívánságok, célkitűzések a leghatékonyabbak. Merjünk kicsiben is álmodni!

2016. február 23, kedd

Csillaglesőknek: ha a Jupitert keressük az égen, a Hold közelében megtaláljuk.

2016. február 29, hétfő

Az idei év szökőév, vagyis az év 366 napból áll. A "szökőnap" hivatalosan február 24-e, de a köztudatba mégis a mai nap épült be.
Egy ír hagyomány szerint, minden szökőévben hölgyválasz van: vagyis a nők négyévente tehetnek házassági ajánlatot a férfiaknak. (Erről szól a Szökőhév című romantikus vígjáték is.)

2016. március 5, szombat

A Merkúr átlép a Halak jegyébe.
Ahogy év elején már tapasztalhattuk, ismét Mars kvadráttal halad egy darabig, vagyis megint fokozódik a türelmetlenség, az idegesség. A viták helyett a dolgok tisztázása lenne fontos. A Halak Merkúr szeret "kiúszni" a kellemetlen beszélgetésekből, inkább belemegy kisebb füllentésekbe, a valóság torzításába, sőt, még az önbecsapásba is, csak hogy elkerülje a fájdalmas szembesüléseket.

2016. március 6, vasárnap

A Mars belép a Nyilas jegyébe (03:29), tovább támogatva a tegnapi Merkúr jegyváltással megmozdított tisztázási szándékot. Ez először azzal kezdődik, hogy magunkkal "ülünk le" őszintén beszélgetni.

2016. március 8, kedd

Nőnap.

2016. március 9, szerda

Újhold a Halak 19. fokán (02:54), a Jupiterrel szemben állva.
Teljes napfogyatkozás is lesz, ami Délkelet-Ázsiából és Ausztráliából figyelhető meg, hazánkból nem látható.

2016. március 12, szombat

A Vénusz is belép a Halakba, így most négy planéta tartózkodik ebben a jegyben.
A Merkúr után a Vénusz is kvadrátba kerül a Marssal, de ezzel a fényszöggel a vitatkozókedv helyett inkább a szenvedély korbácsolódik fel.
Ismerkedős időszak vár ránk, de ne hagyjuk, hogy a rózsaszín köd teljesen elborítson bennünket, mert a Merkúr-Neptunusz együttállás miatt hajlamosak lehetünk mi is és mások is a szépítő túlzásokra.

2016. március 15, kedd

Nemzeti ünnep

Aktuális havi holdnaptár a Hold oldalon!
Related Posts with Thumbnails