2016. február 4., csütörtök

Olvadó tükörképek

2016 a Tűz Majom éve

"Nem az vagyok én, akit a tükörben látok, hanem aki a tükörbe néz." (Müller Péter)

Minden archaikus rendszer egyedülálló. Saját nyelvvel, saját vizuális világgal rendelkeznek, mégis ezek a különböző hangok vagy képek tökéletesen összecsendülnek.
Az Univerzum "zenéje" egyetemes.
Szeretek "játszani" ezzel a zenével, bár leginkább csak műkedvelő módon. Nem értek például a keleti asztrológia "hangszeréhez", mégis a szimbólumokon keresztül meg tudom szólaltatni azt.

Évek óta próbálom feltérképezni egy adott év energetikáját és évről évre elvarázsol, hogyan is lehetséges az, hogy a nyugati, a kínai asztrológia és a számmisztika is ugyanarról mesél.
Dinamikus átalakulás, átépítés, átrendeződés, a régi struktúrák felbomlása, egy ciklus lezárása és egy új kezdet küszöbén... Nagyjából ezekkel a szavakkal fogalmaztam meg az előttünk álló évet, most lássuk, milyen tükröt mutat nekünk a Majom.

Kecske-évi összefoglaló

Mielőtt átlépnénk az újba, készítsünk egy gyors mérleget. 
A kínai Zodiákus is (mint minden archaikus rendszer) egy ciklikus fejlődési folyamatábra. A Kígyó éve megmozdította bennünk a mélyen lapuló érzéseket, a Ló felszínre hozta és tudatosan formálta azokat, a Kecske pedig rögzítette a hétköznapokba ezeket a tapasztalatokat.
Ez önmagában is egy igen komoly átalakító szakasz, amihez a Majom aktívan hozzáteszi a maga részét. Kíméletlenül kiszórja a még meglévő felesleget, igyekszik felrázni bennünket, hogy végre valóban élvezhessük az életet.

Hogy a Kecske év leckéjét milyen mértékben sikerült teljesíteni, azt mindenki döntse el magában. Mások dolgaival voltunk elfoglalva, kritizáltunk, ítélkeztünk, irigykedtünk vagy csak a tényleges problémáinkat tettük szóvá? És azokat valóban szóvá tettük-e?
Megszabadultunk a "nemszeretem" rutinoktól vagy továbbra is a mókuskerék áldozatának éreztük magunkat? És szembe néztünk-e saját bűnbak-szerepeinkkel? (Az évről szóló bejegyzés: Fekete vagy fehér lesz a Kecske éve?)

A három majom

2016. február 8-án kezdődik és 2017. január 27-ig tart a kínai asztrológia szerint a Tűz Yang Majom éve.

Az európai kultúrában, mesékben csak ritkán találkozunk majmokkal. Ennek az lehet az oka, hogy élőhelyük ezen a kontinensen viszonylag korlátozott, de ahol népesebb számban előfordulnak - Indiában, Dél-Ázsiában, Közép- és Dél Amerikában, Afrikában - ott a mítoszok fontos szereplőjévé vált.

A majom kettős természetű. Egyrészt elbűvölően emberi, a gesztusaival, a viselkedésével, élénk, mozgékony, játékos, szórakoztató és tanulékony.
Másrészt hangos, idegesítő, mohó, kapzsi, bár külsőre emberi, mégis alantas és túlságosan ösztöni. Ő a bölcs és a bolond egy személyben.

Egyiptomban Toth, az írás és a tudományok istenének egyik megjelenése a pávián. Hinduizmusban Hanumán, a majomisten a találékonyságot, az ösztönös tudást jelképezi, ami a tüzet szellemi energiává alakítja át. Bangkokban, a Nagy Palotában szinte megkülönböztethetetlenek a majom és a démonszobrok egymástól. Kivéve, hogy előbbieken cipő van. A buddhizmusban a Három Esztelen Teremtmény egyike, ám a három majom, akik közül az egyik a szemét, másik a fülét, harmadik pedig a száját fogja be, a lélek fegyelmezettségét ábrázolja. "Nem látok, nem hallok és nem mondok semmi rosszat."

A kereszténységben, a kecskéhez hasonlóan negatív jelentést kapott, az üres hiúságot, a léhaságot, a bujaságot testesítette meg.
A pszichoanalízisben a tudattalan cselekvést hozzák a majommal összefüggésbe, míg a Hippokratészi személyiségtipológia a szangvinikus alkat ábrázolására használja.

A héber, főníciai, arámi ábécé 19. betűje a "qof", ami a cerkóf majomra utal. Tarotban ehhez kapcsolódik a Nap lapja, a másokkal megosztott öröm.

Viselkedési minták

A fenti rövid kulturális összefoglalóból is kiderül, hogy a majom az emberi tulajdonságokkal szembesít. Ismerjük a mondást: "Utánozás, majomszokás."
Majmolni lehet a divatot, a trendeket, de folyamatosan utánozhatjuk saját rossz szokásainkat is.

A Majom éve arra hívja fel a figyelmet, hogy a fejlődéshez új viselkedési sémákra, nézőpontváltásra van szükség.
A berögzült mintákat azonban mindenki csak egyedileg oldhatja fel: különben már megint csak valakit utánoznánk.

A személyiség felszabadítására, az egyéni út megtalálására nincsenek bevált receptek. Ehhez kizárólag saját intelligenciánkra, szellemünk erejére, gyermeki őszinteségünkre és világra való játékos nyitottságunkra támaszkodhatunk.

A majom szembesítő viselkedésével önkéntelenül is felkavarja az állóvizet. Emlékezzünk csak, milyen idegesítő az, mikor valaki a szavainkat ismételgeti, hanghordozásunkat vagy a gesztusainkat kikarikírozva utánozza. Ezzel a másik a hiúságunk, a megfelelési vágyunk tyúkszemére tapos. Ám ha nevetni tudunk magunkon, a humor bölcsességével leszünk gazdagabbak.

A majom sokoldalú, gyorsan tanul és könnyen alkalmazkodik, ami ebben a dinamikus érában az egyik lehető leghasznosabb tulajdonság. Nem ragad le a múltban, nem csügged, nem áll le a fejlődésben. Észreveszi az élet kínálta lehetőségeket, kilátástalannak tűnő helyzetben is a megoldás eszközét, módszerét keresi.

A majom maga a létezés könnyedsége, az élethez játékosan, kíváncsian közelít. Nem veszi túl komolyan önmagát és a dolgokat.

Magas fokú szociális viselkedésének köszönhetően a csoportban is megtalálja a helyét, együttműködik másokkal.

Összefoglalva: a Majom évére a hirtelen, meglepetésszerű, előre nem látható változások lesznek a jellemzők, amikhez meg kell tanulni alkalmazkodni. Tehetjük mindezt fogcsikorgatva, a régi, biztonságosnak hitt életalapokba kapaszkodva, vagy ágról-ágra ugrándozva és élvezve a kalandot. Ebben az évben nagy előrelépésekre, nagy tervek megvalósítására lesz lehetőségünk, ha elfogadjuk a játékosság játékszabályát.

A szív hajtóereje

A fém elemű Majom idén a tűz elemmel keveredik. A tűz pedig megolvasztja, formálja, átalakítja a fémeket.

A tükörképek megolvadnak, vagyis a fentiek alapján gyors és intenzív személyiségátalakulásokra számíthatunk.
Megújulásra.

A régitől megválni mindig nehéz, de érik bennünk az új és helyet követel magának. Forrásponton vagyunk, ahol az eddigi "halmazállapotunk" ha akarjuk, ha nem átcsap egy más minőségbe.

Fontos lesz a megfelelő pillanatban végrehajtott cselekvés. Kínában a tűz elem egyik szerve a szív, az érzelmek, az együttérzés "lakóhelye". Az ember ezeken az érzelmeken keresztül látja maga körül a világot. Ez a legnagyobb, központi formálóerő. Szívünk a világ közepe, a létezés hajtóereje. Minél inkább egységben vagyunk a szívünkkel, követjük ezt a belső hangot, annál őszintébben szólalunk meg.

A kibillent szívközpont túlérzékenységhez, szánakozáshoz vagy ellenkezőleg: érzéketlenséghez vezet. Mindent a szívünkre veszünk vagy falakat emelünk a szívünk köré. Fizikai szinten ez stresszhez, túlterheltséghez, keringési zavarokhoz vezethet.

Majom-évek voltak

1908 február 2. - 1909. február 19.
1920 február 20. - 1921. február 6.
1932 február 6. - 1933. január 24.
1944 január 25. - 1945. február 11.
1956 február 11. - 1957. január 29.
1968 január 29. - 1969. február 15.
1980 február 16. - 1981. február 3.
1992 február 3. - 1993. január 21.
2004 január 22.- 2005. február 8.
Related Posts with Thumbnails