2017. június 20., kedd

Érzelmi napfelkelte

Rák jegyébe lép a Nap: 2017.06.21 (06:25)

"Állhatunk a föld bármelyik pontján, ugyanaz a csillagos égbolt tekint le ránk,
és visszanézve: a menny egyforma távolságra van mindenkinek.
Amíg szemem élvezheti e páratlan látványt, amellyel betelni nem bír soha,
amíg a Napban, a Holdban és a csillagokban gyönyörködhetek,
látva ébredésüket, kémlelve lenyugvásukat,
egy vagyok velük, és egy vagyok azokkal,
akik ugyanúgy részesei e nem mindennapi igézetnek:
a természet, a világ, az élet, a lélek folytonosságának."
(Lucius Annaeus Seneca,  filozófus)

Ismét zökken egyet a Nap kereke: a napfordulóval beköszönt a csillagászati nyár. A negyedéves ciklusok nem csupán a hónapot, hanem az adott évkvadránst is jelentős mértékben meghatározzák, ezért a természeti vallások kiemelten fontosságúként kezelték ezeket a napokat, a legjelentősebb ünnepeik is ezek köré szerveződtek.

A téli ünnep hagyományai a karácsonnyal együtt mai napig fennmaradtak, a nyári azonban mára már jelentősen megkopott. Az északabbra élő népeknél, ahol a tél hosszú és sötét, azonban még mindig tisztelik a nyár világosságát. Midsummer vagy Litha éjszakáján örömtüzeket raknak, összegyűlnek a baráti társaságok, piknikeket, grillpartikat és zenés-táncos mulatságokat tartanak. A keresztény kultúrában Jézus születésnapjával szemben Keresztelő Szent János ünnepe áll: ez Szent Iván éjszakája.

A régi korokban termékenységi és szerelmi varázslatok ideje volt ez az nap, hiszen a következő negyedévfordulónak bőséget kellett hoznia ahhoz, hogy télre maradjon elég tartalék. Addigra nem csak a búzának meg a szőlőnek kellett megérnie az aratásra, hanem a szerelem is a házasságra.

A kapcsolati kérdések, ha nem csak is kizárólag a hagyományokhoz híven, most is terítéken lesznek. Idén már a Kos jegye is jelentős kapcsolati változásokat hozott, hiszen az volt az üzenete: köteleződj el önmagad mellett. Még egy darabig tart ez az átalakító áramlat, a Rákba is ugyanúgy Plútóval a deszcendensen lépünk be. A különbség az elemi energetikában lesz: míg a Kos az akarat, addig a Rák az érzelmek kiárasztásának a jegye
A képlet üzenete leegyszerűsítve ennyi lenne: add át magad az érzéseknek! Ha a Kosnál a gejzír szimbolizálta legjobban a bennünk zajló folyamatokat, akkor most itt a tenger. A tengernek ezerféle arca van, itt a legkellemesebbeket képzeljük el.
Például azt, hogy sötétben a parton állunk. Lábunk alatt hűvös homok, orrunkban finom, sós illat, bőrünkön a hajnali harmat. Madarak izgatottan csivitelnek. A felkelő nap fényei előbb óvatosan áttörik az éjszaka kékesfekete bársonyát, majd hirtelen berobbannak és mindenfele szétárad az arany, a narancsvörös, a lazacrózsaszín. Körös-körül minden életre kel egy pillanat alatt.

Ezt az érzelmi ébredést tartogatja nekünk az előttünk álló negyedév. Minél jobban gyakoroltuk átengedtük magunkat annak az érzésnek, hogy elköteleződtünk önmagunk mellett, annál nagyobb intenzitással adhatjuk át magunkat ennek az érzésnek. Ez nem más, mint önmagunk és az élet szeretetet.
   
Apróbb visszafogó tényezők akadnak a képletben. A Nap-Szaturnusz szembenállása megakaszthatja az önbizalmat. De érdekessége, hogy nem "tiszta" az oppozíció, mivel a Nyilasból érkezik a fényszög, ami a Rákhoz képest 150 fokra van. Ezért ez inkább egyfajta felkérdezésként és nem akadályként mutatkozik: ki mersz-e lépni a biztos közegből? Van-e elég merészséged a saját vágyaid követéséhez? Korlátoznak-e a családi minták ebben?
A feloldás az Uránusz, illetve a felszálló-holdcsomópont szextilje, ami kis bátorsággal önmagunk és a korlátokból való kilépés felé mozdít.

A nagyobb blokkot a Mars-Jupiter-Plútó kvadrátja mutatja: rendezetlen jogi ügyletek, lezáratlan kapcsolatok, otthoni és családi feszültségek is jelen lehetnek az életünkben. Ezek majd a teliholddal csúcsosodhatnak ki végérvényesen.

A Rák hónap égi eseményei:

Erre a hónapra nem lesz jellemző a nagy égi mozgolódás. Inkább olyan lesz, mint a jin jóga gyakorlatok: néhány napra benne maradunk és hosszasan kitartunk egy-egy mozdulatot.

Június 21-én, szerdán (06h25p) belép a Nap a Rák jegyébe, az élet minden területén megnövekszenek az érzelmi amplitúdók, fokozódik az érzékenység, a szenzibilitás. Még Ikrek Merkúrral lépünk a jegybe, de pár órával később követi a Napot (11h58p), így a kommunikációnk és a gondolkodásunk is intuitívabb fokozatra kapcsol.

Szombatra, 24-re, Szent Iván napjára esik az újhold (04h31p), amikor ráadásul egy stellium is kialakul, mert a Nap, a Hold, a Merkúr mellett a Mars is itt található. Érzelmi fordulópont, mélyben megfoganó vágyak születhetnek.

Július 5-én a Vénusz belép az Ikrekbe, így a kapcsolatokba megjelenhet egy kis racionalitás, józanság. Érdemes az esetleges problémákat ezen a napon megbeszélni, tisztázni, mert most jól ki tudjuk fejezni magunkat és másokkal szemben is megértőbbek lehetünk.

Másnap, 6-án a Merkúr már az Oroszlánban jár, ahol saját magunkért leszünk képesek határozottan kiállni. Jóval kevesebb kompromisszummal.Közben a Szaturnusz idén másodszor áll együtt a Kígyótartó alfa csillagával. "A Kígyótartó nem más, mint a gyógyítás istene, Aszklépiosz. A Nyilasban a gyógyulás elsősorban nem fizikai, hanem tudati-spirituális szinten zajlik. Aszklépiosz álommal, tudatalatti üzenetekkel hozott gyógyulást. Ez azt jelenti, hogy ők "teszik a dolgukat", a múltsebek begyógyításával nem kell túl sokat foglalkoznunk." - a harmadik átlépés majd októberben lesz.

Vasárnap, július 9-re esik a telihold, ami elég feszült lesz a Nap-Plútó szembenállása és a Jupiter kvadrátja miatt. Kényes mérleghinta, ha az életünkben valami nagyon billeg, érdemes végre döntést hozni, milyen irányba haladjunk tovább.

A hónap záróakkordja a Mars átlépése lesz az Oroszlánba, július 20-án (14h20p), amit néhány nappal később a Nap is követ. Jó kis erőpont az elrugaszkodásra.


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails