2017. augusztus 23., szerda

A rendrakás ideje

Nap a Szűz jegyében: 2017.08.23 (00h21p)

"Miután az ember túljutott egy nagy megpróbáltatáson, mélyebb megértéssel ismeri fel, hogy semmit sem veszített, csak illúziókat."
(Robert Earl Burton, amerikai iskolaalapító, tanár és író)

A Szűz hónappal évről évre bekövetkezik valami elkerülhetetlen változás. A szüret és az aratás a természet rendszeréhez való alkalmazkodás: most kell összegyűjteni és elraktározni a termést télire. Hiába süt kellemes, lágy fénnyel a nap, hiába van nyárias meleg, gondolni kell a hűvös-szűkös jövőre.

A földekről a városok felé kanyarodva ez az iskolakezdés ideje, ami nem csak a diákokra van hatással, de a szülőket is erősen befolyásolja. A vakáció szabadsága után vissza kell rázódni a hétköznapok menetébe: szigorú idő szerint kelni reggel, a nagyi frissen sült lekváros palacsintája helyett menzamenü van ebédre és a délutáni játékot felváltja a leckeírás. A munkahelyeken is lejárnak a szabadságolások, indulnak az őszi projektek, a munkába jutást pedig a megnövekedett forgalom nehezíti.

A Szűz határidők, napi tervek, Excel-táblák keretei közé szorít bennünket. Az Oroszlán lusta kreativitása után nagyon éles váltás ez. Én mégis szeretem. Valahogy ez időtájt fog el mindig a késztetés, hogy megtervezzem a jövő évi naptáramat. Szeretek elbíbelődni a csillagállások keresgélésével, mert ha nem is egészben, apró részleteiben megpillanthatom a rendet. Bár nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé a takarítás, ilyenkor szívesebben ragadom meg a porszívót vagy szelektálom ki a már rég nem használt ruhákat. Szeretem, ha visszaáll a rend, valamiféle kiismerhető, biztonságot adó kerékvágásba.

Az ókori görögöket az elbűvölő szépségű hórákkal azonosították a természet ritmusát. A "hóra" szó szerint azt jelenti: megfelelő idő - ebből adódóan a horoszkóp a megfelelő idő vizsgálatának módszere. A hórák nem csalnak és nem vezetnek félre - ők kizárólag az Ég rendjét közvetítik. Az élet szakaszosságának szilárd törvényei szerint jönnek és mennek, ezért ők tanítják az embereknek az érett felelősségvállalást és ők az alappillérei a társadalom működésének.

Eredetileg hárman voltak: Eunomia, „a törvényes rend", Diké, „az igazságos jutalom és büntetés", és Eiréné, „béke". Diké megelégelte, hogy egy idő után az emberek már nem tisztelték az igazságot, kikopott belőlük az őszinteség és elhallgattatták lelkiismeretük hangját, Szűz csillagképpé változva az égboltra költözött. Nélküle nem teljesek a hórák, ezért a földön a rend és a béke sem tud megvalósulni.
Az előttünk álló hosszú időszakot készíti elő a Szűz hónap: megpróbál rávenni bennünket, hogy engedjük vissza életünkbe Dikét. Az őszinteséget, az igazságosságot, a lelkiismeretességet - és ezáltal a kiteljesedést.

A képlet uralkodója, a Szűz Merkúr szemben áll a Halak Neptunusszal, ráadásul mindkettő retrográd. Még mindig az élethazugságokkal, az önáltatással és a illúzióinkkal van dolgunk. Hátráló mozgás mellett szeretnénk húzni az időt, ameddig csak lehet a szembesüléssel. Jung így fogalmazta meg: "Aki a víz tükrébe pillant, először saját képmását látja. Aki elmegy saját magához, az kiteszi magát annak, hogy találkozik önmagával. A tükör nem hízeleg, híven mutatja azt az arcot, amelyet a világnak soha nem mutatunk. (...) Ám a tükör a maszk mögé lát."

Önmagunkkal találkozni, őszintén szembenézni, felvállalni a felelősséget saját sorsunk alakításáért kőkemény lecke. De megkerülhetetlen. És minél előbb kezdünk el rendet rakni az életünkben, annál felkészültebbek leszünk a Szaturnusz uralomra lépésének idejére. Mert ő könyörtelenül számon kéri majd rajtunk ezeket.
Sok elem fog visszaköszönni ebből a képletből, így érdemes már most alapozni és számot vetni azzal, jelenleg hol tartunk az életünkkel. A Szűz energiája segít az analizálásban, a kritikus szemmel való vizsgálódásban, a szelektálásban és az előrelátó tervek készítésében. Engedjük el azokat a maszkokat, amik nem mi vagyunk...

A Szűz hónap jelentősebb égi eseményei:

A mai napon, augusztus 23-án, közvetlenül éjfél után (00h21p) a Nap átlépett a Szűz jegyébe. Ebben a hónapban hétköznapokra irányul a figyelem, amibe a rutinok, a munkák, a feladatok, az életritmusunk és az egészségünk is beletartozik. Tegyünk rendet, elsősorban önmagunkban, szabaduljunk meg a káros szenvedélyektől, a visszatartó berögződésektől, az élet szabadon forgó kerekét megakasztó sémáinktól.

Szombaton, 08.26-án (06h30p) a Vénusz átlép az Oroszlánba, némi érzelmi feszültséget hozva az életünkbe. Ha már illúziókat söprögetünk ki ebben az időszakban, itt főleg a kapcsolataink táján érdemes portalanítást és "készletkisöprést" véghezvinni. Még mindig vannak lezáratlan és tisztázatlan helyzetek?

Augusztus 29-én a Szaturnusz direkt mozgásba vált, és utolsó simításokat végzi a Nyilasban.

A hónap utolsó napján a Merkúr visszahátrál az Oroszlánba, rövid időre feladva ezzel uralmi pozícióját. Olyan ügyek kerülhetnek elő a szőnyeg alól, ahol húztuk-halasztottuk a bátor kiállást önmagunkért. Lehet ez munkahelyi dolog, párkapcsolati probléma, baráti félreértés vagy akár az este 10-kor füvet nyíró, kellemetlenkedő szomszéd. Mars együttállással, Uránusz támogatással helyezzük új alapokra és határozottságra a kommunikációt.

Szeptember 5-én, kedden (11h35p) a Mars lép a Szűz jegyébe, megtámogatva ezzel a gyakorlati megvalósításokat. Közelebbi és távolabbi céljainkért is tudunk most keményen, hatalmas lelkierővel és alapossággal dolgozni, érdemes kihasználni ezt az áramlatot.

Másnap, 6-án (09h03p) lesz a hónap teliholdja, amivel együtt a Merkúr is direkt mozgásba lendül. Szintén óriási támogatást kaphatunk, ha a Szűz hónap üzenetét megfogadva a tiszta valóságkép felé szeretnénk mozdulni.

Újabb Merkúr-uralom kezdődik, a fürge kis planéta visszalép a Szűzbe (09.10-én 04h53p). Hosszú távú taktikai tervezésre nagyon alkalmassá válik ez az időszak. Ne csak álmodozzunk, tegyünk konkrét lépéseket!

A hónap végét, szeptember 20-án, a Vénusz Szűz jegybe lépése (03h16p) és az újhold (07h30p) zárja. A Merkúr-Neptunusz oppozíció ismételten visszaköszön. A ködösség és a zavarodottság azt fogja mutatni, hogy bizony nem használtuk ki a hónap rendkívüli támogatását. A tiszta megérzések, a belső bizonyosság, az elképzeléseink megerősítő ereje azonban azt fogja igazolni: kiálltuk a próbát.


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails