2017. augusztus 5., szombat

Vihar után

Telihold és részleges holdfogyatkozás: 2017.08.07 (20h11p)

Minden megérint.
- Úgy látszik: sose nő be
a szívem lágya.
(Fodor Ákos: Summa)

A minap valaki megkérdezte, miért nem írok gyakrabban bejegyzéseket. Azt válaszoltam neki, hogy csak akkor írok, ha úgy érzem, valami jelentősebb mozgás történik az égen. Nem szeretném csupán kedvelések gyűjtésére használni az oldalt. Annál kedvesebb számomra mindaz, amit megosztok veletek.

Az asztrológia... Nem, nem jó megfogalmazás. Az élet maga egy csoda, aminek tükröződését a csillagok állásából olvasgatom nap mint nap. Mindkettő lenyűgöz.
Egy pillanat képlete olyan, mint valami rejtélyes titkosírással teleírt papírlap. Egyszerű szimbólumok, amik összetett és sokrétű meséket mesélnek. Próbálom érteni és lefordítani, de olyan vagyok, mint egy óvódás gyerek, aki még csak néhány betűt ismer. Boldogan rámutat egy A betűre, esetleg egy C-re, de ezzel a tudással az egész Létezés Enciklopédiáját hogyan is érthetné meg? Mégis, ez a pár betű, ez a kicsinye töredéke a végtelennek, magával ragad és elbűvöl. Úgy látszik, nekem se nő be a szívem lágya. 😊

Persze nem igaz, hogy az elmúlt héten, amíg nem írtam, nem is történt semmi. Az Univerzum szünet nélkül lüktet és pulzál, de a mostani folyamatokat nem nagyon tudtam volna szavakba önteni. Aprócska, finom, szinte láthatatlan változások zümmögtek a levegőben, olyan gyorsan, hogy lehetetlen volt megragadni őket.
Izzott ettől a levegő - a szó átvitt és valódi értelemben is.

A nagy hőség több planéta okozta, a Nap-Mars együttállása, a Jupiter-Plútó feszültsége. Ezek most feloldódnak és lassacskán egy újabb fejezet kezdődik az életünkben. Olyan lesz, mint amikor a vihar után ismét felragyog a nap. Azok, akik az elmúlt időszak válságaiban igyekeztek mélyre merülni és megtisztulni, vissza fognak végre találni önmagukhoz.

A mostani telihold, majd az azt követő újhold fogyatkozások is egyben, ami azt jelenti, hogy a változások nagyon mély (karmikus) rétegekben történhetnek. Mindezekhez izgalmas fényszögek is kapcsolódnak. A planéták tobzódnak ebben a színes összekapcsolódásban.
A telihold egyik leglátványosabb fényszögét megrajzoltam. Ezt a szakirodalom yod-nak vagy az "isten ujjának" nevezi. (Bővebben itt: Folytatódik... 2012.12.21) Az Oroszlán Nap a Bak Plútótól és a Halak Neptunusztól is 150 fokra található. Ami még különlegesebbé teszi, hogy a Hold ettől a felezőpontra kerül. Ráadásképpen a Nap mindkét sorsbolygótól, a Jupitertől és a Szaturnusztól is támogatást kap.

Ezzel a teliholddal egészen az újholdig egy kéthetes intenzív transzformációs folyamat kezdődik. Nem igényel aktív részvételt, csak befogadó jelenlétet. Ha rá merjük bízni magunkat ezekre a láthatatlan erőkre, a sorsunk újrarendeződik. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy nincs dolgunk. Rohanó világunkban a derűs ellazulás, a szeretetteljes befogadás az egyik legnehezebb gyakorlat.

A nehézséget az adja, hogy az Oroszlánban járó Napnál a legerősebb az akarat, az öntudat és az önazonosság. Ez a telihold pedig igyekszik a lényegünkre rakódott illúzióktól megszabadítani bennünket.
A tao így nevezi: wu wei.
Dr. Héjjás István Ókori kínai filozófiák című művében így ír erről: "Jelentése: cselekvés nemcselekvés által. Ez olyan magatartás, amikor együtt haladunk a Tao folyamával és kerülünk annak menetébe bármiféle erőszakos beavatkozást.

A Wu-Wei nem azonos a passzivitással, hanem olyan cselekvési mód, amikor sikerül a világban ható erők játékában elcsípni egy egyensúlyszerű pillanatot és minimális beavatkozással lehet a dolgokat megfelelő irányba terelni.

A Wu-Wei voltaképpen “szelíd Tao” és szimbóluma a víz, amely bár a leglágyabb anyag és szelíd alázatosságában a legmélyebb helyre törekszik, mégis képes kivájni és elporlasztani a köveket. A Wu-Wei az alapelve több keletázsiai harci sportnak, mint amilyen a dzsúdó és az aikidó, amelyekben az ellenfelet annak saját erejével győzik le.

A Wu-Wei szelíd cselekvés a megfelelő pillanatban a legkisebb ellenállás irányában. Erőszakkal cselekedni pedig olyan, mintha a vízen lévő hullámokat deszkával akarnánk elsimítani, mint kőműves a betont.

A Taoista hagyomány szerint az uralkodást is a Wu-Wei elve szerint kellene gyakorolni. Shun császár például nem tett semmit és mégis helyesen uralkodott, mert uralma alatt a nép békében és jólétben élt. A legtöbb zavart, bajt és szenvedést azok okozzák, akik mindenáron igyekeznek a világot megjavítani, tökéletesíteni, átszervezni. Lao-ce szerint a jó hadvezér nem harcias és a jó harcos nem haragos.

Csuang-ce szerint az ember nem képes a sáros, zavaros vizet megtisztítani, de ha békén hagyja, az magától letisztul. Te A “Tao Te King” második szava ez. Gyakran erénynek fordítják, de inkább hatóerőt jelent. Ez az a hatóerő, amely által a Tao működik."

Ha pedig Fodor Ákos szavait vesszük alapul: hagyjuk, hogy minden megérintsen...

A holdfogyatkozás részben látható lesz hazánkból. (Részletek ITT)


Köszönöm, ha megosztod másokkal is ezeket a gondolatokat!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails