2017. szeptember 18., hétfő

A megszokások útvesztője

Újhold és stellium a Szűzben: 2017.09.20 (07h30p)

"Eleget tudsz ahhoz, hogy végigjárd a harcos útját,
de még utadat állják a régi szokásaid és a mindennapos beidegződések."
(Carlos Castaneda: Mesék az erőről)

A Szűz hónap mindig egyfajta összegzés. Lélekben felkészülünk az őszre, csendesen búcsút veszünk a nyártól. Ilyenkor valahogy jobban feltűnik a mulandóság, hiszen jelentősen kevesebb van hátra az évből, mint amennyit eddig fogyasztottunk belőle.
Ezzel együtt élesebbé válnak előttünk mindazok az elképzelések, amiket megvalósítottunk és azok is, amelyek tartózsinórjába gabalyodva küszködünk vagy már ki is pukkadtak, mint az elfáradt léggömbök.

Mindannyian a harcos útján indulunk el és ehelyett oly sokszor a megszokások útvesztőjében találjuk magunkat. Szokássá bármit az ismétlődések tesznek. Először az ismétlődő gondolatok, majd az érzések végül a cselekedetek. Próbálkozunk a kitöréssel, a ritmusváltással, de a szokásaink előbb-utóbb visszarántanak bennünket.
A Szűz jegy sem szól másról: csak a mindennapok rutinjáról. És a mostani újhold képlet híven tükrözi az alapvető emberi működéseket.
Ott áll a Halak jegy közepén a Neptunusz, ő tartja a "kezében", mint öt léggömb zsinegét a Szűzben lévő személyiség-jelölőket - a tudatosságunkat, a tudatalatti vágyakat, a gondolkodásunkat, az érzéseinket és az akaratunkat.

A Neptunusz az illúzióteremtés nagy bábjátékosa: szeret elkápráztatni bennünket látványos, csábító és csillogó - ám leginkább realitásoktól mentes álmokkal.
Nevezzük őt médiának, vagyis közvetítőnek. Az első "médiumok" a delphoi jósdában nyilatkoztatták ki az ég akaratát. A szentély homlokzatára az ősi igazságot vésték, azt, amivel minden út elkezdődik: "Ismerd meg magadat."

Az évek során a kapzsiság és a tömegigény átvette az irányítást a szent hely felett, így a szertartás fokozatosan elvesztette valódi tartalmát és átadta helyét a pénzen megvásárolható (valószínűleg szép holnapot ígérő) jövendöléseknek. A hatalom épp ebben rejlik: az ígéretekben. Régen a vallások a halál utáni paradicsomi állapotokkal kecsegtettek, ma már az ember nem akar addig várni - most óhajtja átélni az idillt.

Nagy a kísértés, hiszen ki ne akarna boldog, sikeres, szép, egészséges és gazdag lenni? Lehetőleg minél gyorsabban, azonnal vagy ha lehet, már tegnap.
A Neptunusszal pontosan szemben a szintén uralomban lévő Merkúr áll. A Merkúr az ingereket felvevő és továbbító idegrendszer. Minden másodpercben érnek bennünket ezek az ingerek: a rádióból szól a zene, közben olvassuk a híreket, a barátnőnk a legújabb pletykával hív bennünket, miközben a futár csenget, mert meghozta a korábbi netes rendelésünket. Azt sem tudjuk igazán, milyen is egy kicsit csendben élni. Sőt, félünk is a csöndtől.

Pedig a Merkúr szerepe a Szűz jegyében a szelektálás. Bizonyos időközönként meg kellene állni egy kis időre, hogy szétválogathassuk a valóban hasznos és értékes életterveket, kapcsolatokat, gondolatokat, érzéseket és kidobjuk a felesleget. Ezt meg is tesszük, de a módszer megint csak nélkülözi a türelmet. Amint felismerjük, mi az, amire nincs tovább szükségünk, azonnal ki akarjuk hajítani az életünkből.

A telihold meséje a Hamupipőke volt, ahol elsősorban az üvegcipellővel foglalkoztunk. De most nézzük a lencseválogatás szimbolikáját. A lencse az értéket jelenti (hiszen újévkor is azért esszük, hogy gazdagabbá váljunk), amit ki kell szedegetnie az értéktelen hamuból. Ez a munka nehézkes, aprólékos és nagy odafigyelést igényel. A Szűz "esszenciája" a módszeresség. Ne akarjunk egyszerre túl sokat vagy túl nagyot - még változni sem - mert akkor sehova sem jutunk.

A stellium (bolygóhalmozódás) azt mutatja, hogy a gondolkodásunk hogyan veszi át az irányítást az életünk többi szeglete felett. Ha minden nap, mintegy mantrát ismételgetünk valamit, az a személyiségünk szerves részévé válik - mi pedig abból teremtjük a valóságunkat. És lássuk be, a legtöbben nem túl pozitív jelzőket futtatunk magunkról. Pedig a Merkúr képviselte gondolati energia a legkönnyedebb, minden azonnal áthat - eget és földet.

A Szűz újhold lehetőség arra, hogy észrevegyük az életünkben ismétlődő gondolatokat, a Szaturnusz kvadrátból fakadóan főképp azokat, amelyek korlátoznak, blokkolnak bennünket. És ha ez megvan, talán a megszokások útvesztőjéből kivezető út is meglesz...


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails