2017. október 2., hétfő

Intimitás

Telihold a Mérleg havában: 2017.10.05 (20h41p)

"A magány ellentétpárja nem az, hogy nem vagy egyedül.
Hanem a meghitt közelség."
(Richard Bach: Híd az örökkévalóságon át)

A Mérleg hónap a kapcsolatok kérdésein vezet végig bennünket. Képzeljünk el, hogy egy régi színházterem nézőtéren ülünk. Egyedül vagyunk, előttünk az elsötétített színpad. Hirtelen elkezdődik a szokatlan műsor. Felvillan az első reflektor, láthatóvá téve a pódium egyik szegletét, majd katt-katt-katt sorra gyúlnak a fények és az elszeparált állóképekből egésszé válik a történet. Magunkra ismerünk ezekben.

Az epizódok, amiket látunk, életünk korábbi kapcsolódásai: szerelmek, barátok, társak, ellenfelek. Úgy állnak ott, ahogy magunkban rögzítettük őket - befejezetlenül. Mert ha a közös történet végén pont lenne, nem kerültek volna be a színdarabunkba.

Lehet, hogy nincs velük más dolgunk, mint kívülről szemügyre venni őket és felismerni, hogy a múltunkba épültek, de a jelenünket már nem befolyásolják. De lehet, hogy a kimondatlan szavak, az elfojtott érzelmek, a csalódások, a meg nem értések, a düh, a harag, a frusztráció, a hiány már márvánnyá kövesítette bennünk a másik emberhez való tartozást.

Ne feledjük, mi most a nézőtéren ülve, kívülről tekinthetünk önmagunkra. S mivel a saját személyes történetünk zajlik odafent, tetszés szerint alakíthatjuk azt. Mert van rálátásunk és a rálátásban ott a megértés, a megértésben a katarzis, abban pedig a leghatalmasabb átalakítóerő.
Ismét elképesztő erő van ebben a telihold-képletben: feszültség (Nap-Hold és Jupiter-Uránusz oppozíció), vibrálás (Mars-Vénusz együttállás), feloldás (Nap trigon az aszcendensre és az MC-re), átélés (telihold Plútó-kvadrátja). Nem véletlenül hoztam a fenti példát: a Neptunusz (150 fokról érkező) fényszöge uralja az egész szituációt. Ami pedig nem más, mint a színház hangulatteremtő illúziója. Nem valóság, csak annak visszfénye, ami a színészek játékán keresztül visszavezet minket önmagunkhoz.

Ezen a kapcsolati színpadon jelenleg hatalmas a káosz uralkodik, mivel - kicsiben, a lelkünkben és nagyban, világméretű szinten - átrendeződés zajlik. A Mérleg hónap a különböző "megvilágításokkal" abban segít, hogy meglássuk, hogyan is gondolkodunk alapvetően az emberi kapcsolatokról. Mert ahogy az embereket és a környezetünket látjuk, úgy látjuk saját magunkat is.

Érdemes feltenni magunknak a kérdést, mit is jelent nekünk a "kapcsolat" szó. Nézzünk végig a világhoz való korábbi kapcsolódásainkon. Ha mi magunk változtunk, ezek is megváltoztak. Nem csupán alakot, de minőséget is váltottak. Ha kiteljesedtünk, kapcsolataink is tartalmasabbak lettek. Ha jobban becsüljük magunkat, kapcsolatainkban is jobban értékelnek minket. Vagy ha nem - hát ki tudtunk lépni ezekből. Azért, hogy újabb, minőségibb, tartalmasabb, értékesebb kapcsolódásokat építhessünk.
"A magány ellentétpárja nem az, hogy nem vagy egyedül. Hanem a meghitt közelség." - mondja Richard saját magának a könyvében. Ez az intimitás. A másikra fordított teljes figyelem, s saját lényünk feltétel nélküli odaadása.

Az intimitás nem csupán testiség, sőt, elsősorban nem az. Bizalom. Ezért van az, hogy az első szerelmek olyan mélyen belénk égnek, hiszen először ott meztelenítjük le a testünket és a lelkünket valaki más előtt. A megcsalások sem az ágyban kezdődnek, hanem ott, ahol a figyelmet egy harmadik féltől kapjuk meg. Otthon már csak egymás mellett élünk, de az új kapcsolatban pedig még teljes lényével felénk fordul valaki. Sőt, ez a jelenség áll annak is a hátterében, hogy az együtt játszó színészek is egymásba szeretnek, mert a szerep megkívánja az érzelmi feltárulkozást. Rajongásig beleszeretni az ellenkező nemű tanácsadóba, terapeutába - hasonló motiváció.

Van egy 36 kérdésből álló teszt, amitől állítólag még két vadidegen is szerelemre lobban egymás iránt. A szerelemre lobbanásban nem hiszek, de az intimitás átélésében igen. Hiszen ha őszintén feltárulkozunk és mélyen egymás szemébe nézünk és a másik lelkébe látunk - ezt tapasztalhatjuk.

Szerintem az intimitást is, mint minden mást az életben, előbb önmagunkkal kell kezdeni. Vajon mennyire vagyunk meghitt, szeretetteljes, közeli és legfőképpen őszinte kapcsolatban saját magunkkal?


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails