2017. december 1., péntek

Titkos átjáró

Telihold a Nyilas havában: 2017.12.03 (16h47p)

A lehetségesben lakom -
Valónál szebb e lak -
Az ablaka sokkalta több -
Ajtaja - számosabb

Szobái mint cédrus -
Szemnek nem győzhető -
S az ég oromzatából
Az örökös tető -

Vendégek - jobbnál jobbak -
Tennivaló csekély -
Kitárni mind a két kezem
Az Édenért

Emily Dickinson: A lehetségesben lakom (ford.: Károlyi Amy)

A téli időszak minden északi nép kultúrájában a misztikum ideje volt. A rideg valóság mellett, amit a hideg, az elmúlás, a szűkösség jelentett, a hit és a remény a túlélést jelentette. A téli napforduló az egyik legjelentősebb ünnep, mivel ott a sors ígérete: innentől fordul a világ és több lesz a fény, mint a sötétség. Talán ezért is varázsolódunk el még mindig, a 21. században is az advent hangulatától, mert tudat alatt ott van bennünk a várakozás, hogy az élet jobbra fordul. Valami változni fog.

Az adventi koszorú a végtelenség, a világ örök körforgása és múlhatatlansága - ezért is készül az alapja leggyakrabban örökzöldből. Rajta az egyre gyarapodó gyertyalángok az ellentétek kiegyenlítését szimbolizálják. Ahogy hosszabbodnak az éjszakák, egyre több és több fényt kell gyújtanunk. Idén, advent első vasárnapjára a természet besegít: telihold-fénnyel világítja be a tájat.

Ez a szép adventi időszak most nem csupán a karácsonyhoz vezet el bennünket. Asztrológiai értelemben is új remények vannak születőben. Álmainkat, vágyainkat és hosszú távú terveinket helyezhetjük új megvilágításba.
Az égi események hasonlóképpen "működnek", mint az adventi gyertyák. Egymás után, egymást kiegészítve hozzák a változást, a szellemi gyarapodást.

Első
Két és fél éve a Szaturnusz belépett a Nyilas jegyébe, most pedig az utolsó előtti fokon tartózkodik. A lassú mozgású planéták jegyváltásai mindig a "küszöbön" a legérzékenyebbek. A Szaturnusz a Nyilas területén "Lámpásával rávilágít, hogy nem léteznek örök érvényű igazságok, világról alkotott elképzelések, csak az, ami bennünk kel életre." Intenzíven foglalkozhattunk a hitrendszereinkkel, most a vége felé, a Bak jegy határán pedig már a címkéinkkel, az ön-bélyegekkel is szembenézhettünk.

Második
Ha maga a Szaturnusz lecke nem lett volna elég, 2016 novemberében a Neptunusszal lépett kvadrátba. A sorsbolygó és a transzperszonális égitest összefogása fenekestül forgatta fel az életünket, "gyorstalpaló" üzemmódban tanulhattuk meg, hogy a szilárdnak hitt elképzeléseink önmagunkról és a világról nincsenek kőbe vésve. Egy baleset, egy betegség, egy szakítás - és máris nem a mi kezünkben van a kontroll.
"Ez a konstelláció indította el a színfalak mögött zajló, megállíthatatlan változásokat, amik gyakran talajvesztettséggel, a biztosnak, stabilnak hitt élethelyzetek széthullásával jártak. Elkezdtek feloldódni az illúzióink."

Harmadik
Utána megkezdődhetett a hitrendszerek újraépítése. Épp fél éve, az Ikrek havi teliholdnál a Nap és a Hold szövetségre lépett a Neptunusszal és azóta minden hónapban más s más fényszögön keresztül kommunikálnak.
"A telihold az a pillanat, amikor a tudatos és a tudatalatti egymásra pillanthat. Ha a kifelé mutatott kép megegyezik azzal, amit legbelül érzünk - nincsenek mögötte kétségek, félelmek, bizonytalanságok, csalódások, elégedetlenségek - akkor jó úton járunk. Akkor a Neptunusz intuíciói, sugallatai egyre közelebb visznek magunkhoz bennünket. Nincs más dolgunk, mint biztonsággal felfeküdni erre az áramlatra."
(Teljes szöveg: A valóság visszfénye)

Negyedik
Ez a telihold méltó búcsú a Nyilas Szaturnusztól. Egy titkos átjáró, ahol bekukucskálhatunk az életünkbe, megnézhetjük, hogy mennyit változtak a világról és önmagunkról alkotott elképzeléseink.
A koszorún a lángok hamarosan elalszanak. Ezután már nem a szobánkat kell bevilágítani, hanem el kell kezdeni a fényben élni. Odakint. A jövőnkbe vetett hitet a Jupiter-Neptunusz egzakt trigonja is emeli. Bízz az új fordulatokban!
A telihold-pillanatról a skandináv népek "isa" szimbóluma jutott eszembe. Ez a jég, az olvadást megelőző periódus, ami magába zárja az anyagot, amiből az élet keletkezik. Nevezhetjük úgy is: szándékaink.
A jég, élettelen, de energiával egyesülve aktív, termékeny anyaggá változik. Isa a mozdulatlan forma, ami hatással volt az ellenállhatatlan erőre. Az energia: a tetteink.
A jövő évekre még inkább igaz lesz, hogy belefagyhatunk a mozdulatlanságba, halogathatjuk a szándékaink kiolvadását, vagy megvárhatjuk a megfelelő időpontot - és elkezdhetünk végre magunknak új életet teremteni.


Tetszett a bejegyzés? Köszönöm, ha megosztod másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kérlek kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails