2018. június 16., szombat

Így inspiráld a kutyád!

Kutyák ösztönzése a csillagjegyük alapján

Bevezető gondolat:
- Milyen okos kutyád van! - mondta egy ember, amikor meglátta a barátját a kutyájával kártyázni.
- Nem is olyan okos, mint amilyennek látszik - hangzott a válasz. - Ha jó lapja van, azonnal csóválni kezdi a farkát. (Anthony de Mello)

♈♉♊♋♌♍♎♏♐♑♒♓

Manapság elég sokat foglalkozom a pozitív megerősítéssel, ugyanis március óta kutyát nevelgetek. Avalon immár fél éves hosszú lábú, nyurga testű kiskamasz, személyisége, akarata és magabiztossága látványosan formálódik. Naponta feszegeti a kettőnk közti határokat, de nyitott mindenféle feladatra és lelkes az új kihívásokkal szemben.

Éppen a vele való tanulási folyamat kapcsán kezdtem el azon gondolkodni, hogy a kutyák alapkarakterét mennyire befolyásolja az, hogy milyen csillagjegy szülöttei, vagyis milyen energián keresztül ismerkednek a világgal.

A csillagjegy annyira meghatározó, hogy rajta keresztül szerintem rápillanthatunk az ebek elsődleges motivációira. Természetesen ezen a téren is lehetnek eltérések, hiszen kétlábúak közt is bőven akadnak olyanok, akik elolvasva csillagjegyük általános jellemzését csak legyintenek, hogy abból bizony egy szó sem igaz rájuk.

A teljes kép természetesen a kutyák esetén is jóval összetettebb, ahhoz, hogy alaposan kiismerjük őket a radix horoszkóp szükséges. Abból pedig a szeretetigényüktől kezdve az étvágyukon át a betegséghajlamokig sok mindenre fényt deríthetünk.

Inspirálni annyit tesz, mint életet lehelni a másikba, míg motiválni szó azt takarja, hogy valamilyen módon cselekvésre ösztönözzük a kutyánkat. Ahhoz, hogy megfelelő módon szót értsünk az ebbel nem árt tisztában lenni az alapkarakterével.

Természetesen a gazdi személyiségét sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hiszen egy lágy, engedékeny, netán következetlen ember mellé nem igazán való egy nagy fegyelmet igénylő állat. Fontos szempont továbbá a mozgásigény, az életmód és egyéb körülményeink. Leginkább fajták és energiaszintek szerint szoktuk besorolni a kutyákat, de most lássuk, mennyire jellemző mindez a születésük időpontja alapján!

Fotók: https://www.pexels.com/

Kos

A Kos kutyák esetében nagyon egyértelmű, hogy vezető vagy követő személyiséggel van dolgunk. Előbbi esetben ők lesznek azok, akik kifejezetten keresik a kihívásokat, a bátorságpróbákat, utóbbiaknál viszont szükség van egy erős példaképre - gazdára, fajtársra - aki mögött jól tudnak érvényesülni. Az erőteljes egyedeknél gondot okozhat a túlzott rámenősség.
Magáért a mozgás öröméért szeretnek mozogni, ezért kortól, mérettől és "típustól" függően érdemes futásra, ugrálásra, játékos szaladgálásra lehetőséget biztosítani. Lehet, hogy kisebb részletekben éli ki mozgásvágyát, de akkor nagyon intenzíven.
Motiválni spontán módon váltogatott feladatokkal lehet, mert hajlamos lehet a hosszú ismétlésekre ráunni és türelmetlenné válni.

Bika

A Bika kutyusoknál fontos az alapozás. Mielőtt újabb vagy bonyolultabb feladatokat szeretnénk nekik tanítani kétszer is bizonyosodjunk meg róla, hogy az alapok a helyükön vannak. Érdemes mindig csupán egy dologra koncentrálni, mert a sokféleségtől könnyen összezavarodnak.
Lehet, hogy lassabban rázódik bele a dolgokba, de ha egyszer beindult, akkor nagyon állhatatos. Inkább hosszú távú, kitartást igénylő feladatokra alkalmas.
Szívesen működik együtt másokkal, csapatjátékos alkat. Kifejezetten szereti a fizikai jutalmazást: finom falatokat, simogatást, dögönyözést.
Hajlamos lehet a lustaságra, ha valamit nincs kedve megcsinálni, akkor képes makacs ellenállást tanúsítani.

Ikrek

Az Ikrek kutyákat elsősorban a változatosság motiválja. Figyelmük fenntartása érdekében javasolt a feladatokat, sőt a mozgásformákat is gyakran váltogatni. Könnyen, gyorsan és szívesen tanulnak. Kifejezetten találékonyak, jó kombinatorikai képességekkel rendelkeznek, ezért a logikai feladatokat nekik találták ki.
Igen kommunikatívak, nagyon jól olvassák az ember testbeszédét, a hangsúlyokat, a gesztusokat, ezért Ikrek kutya mellett különösképpen figyeljünk oda ezekre. Nem csak hallgatni, de válaszolni is nagyon szeretnek,
Hajlamosak lehetnek a szétszórtságra, a figyelemzavarokra. Állandó fizikai és/vagy szellemi foglalkoztatást igényelnek.

Rák

A Rák jegyű kutyákra a nagy fokú érzékenység a jellemző. Ha jól akarunk velük együttműködni, akkor legelőször a szeretet kötelékét kell tökéletesen kiépíteni és csak utána nekilátni a fegyelmezésnek, a szigornak, a követeléseknek.
Ő elsősorban érzelmileg motiválható, kifejezetten igényli a pozitív megerősítéseket. Rendkívül ösztönösen cselekszik, a gazdájára hangolódva szinte kitalálja annak kívánságait. Egy Rák kutyával ha kellően szoros a kapcsolatunk, akkor már-már gondolatátvitellel kommunikálhatunk.
Szociális beállítottságú és védelmező hajlamú.
Hajlamos lehet azonban az önállótlanságra, illetve a túlérzékenységre, a sértődékenységre.

Oroszlán

Az Oroszlán jegy kutyaszülöttjei szeretnek a középpontban lenni, szerepelni, megmutatni magukat. Elsősorban a dicséretekért, az elismerésért dolgoznak, ha nem kapják meg, könnyen a szívükre vehetik.
A kreatív feladatokat, kihívásokat kedvelik, minden, amiben megmérettethetik magukat és sikereket érhetnek el. Magabiztosak és határozottak, önbizalmukkal még a gazdájukat is példát mutathatnak.
Hajlamosak az énközpontúságra és nemtetszésüket olykor arrogáns viselkedéssel, a másik semmibe vételével fejezik ki. Fontos számukra a hierarchia, ezért erős akaratú, öntudatos gazdit igényelnek, akik képesek "falkavezérként" viselkedni.

Szűz

Kifejezetten feladat-orientált kutyákkal van dolgunk, ezért fontos, hogy a lehető leggyakrabban lekössük a figyelmüket valamiféle megoldásra váró problémával.
Szorgalmasan tanulnak, bár eleinte bizalmatlanok lehetnek az újdonságokkal szemben. Alapos és kritikus megfigyelés után azonban jól alkalmazkodnak a kialakult helyzetekhez.
Szeretik az olyan kihívásokat, ahol az eszüket, megfigyelőképességüket használhatják. Fontos számukra a rend, a rendezettség, a napi időbeosztás, utóbbihoz - mint etetési- vagy sétaidő - makacsul ragaszkodhatnak is. Sőt, a kényszeresség más dolgokkal kapcsolatban is megjelenhet náluk.

Mérleg

A Mérleg kutyák számára elengedhetetlen a kiegyensúlyozott légkör, alaptermészetükkel ők is igyekeznek harmóniát teremteni. Általában nyugalmat árasztanak maguk körül, de ők azok, akik nagyon könnyen ki is billenthetők ebből az állapotból.
A kapcsolatok igen fontosak számukra, legjobb esetben mind az emberekkel, mind más kutyákkal kifejezetten békés természetűek, sőt még más élőlények között is szívesen közvetítenek. Elsősorban a gazdiért, az ő elismeréséért dolgoznak, legjobban ezzel is motiválhatóak. Igénylik a kommunikációt, cserébe ők is gyakran "beszédesek".
A kellemetlen dolgokat igyekeznek elkerülni, sőt az sem ritka, hogy kifejezetten konfliktuskerülők.

Skorpió

A Skorpió kutyulik szívósak, kitartóak, nagyon erős ösztönkésztetéssel rendelkeznek. Akaratuk is meglehetősen erőteljes, ennek megfelelően határozott kezű, következet gazdit igényelnek, különben önfejűségük győzedelmeskedik.
Viselkedésük gyakran provokatív, szeretik feszegetni  a saját és mások határait.
Ha viszont elnyerjük a bizalmukat, a végletekig hűségesek és ragaszkodóak. Fanatizmusuk nem csak szélsőséges kötődésben, de akár fixa ideákban is megmutatkozhat.
A kihívások motiválják őket, kitartóan keresik a megoldásokat. Éles eszűek és elemző gondolkodásúak, érdemes ennek megfelelő feladatokkal tornáztatni az agyukat.

Nyilas

A Nyilas jegyű kutyák a tanulás kedvéért is szívesen tanulnak, de csak a sokféleségben, az érdekes kihívásokban lelik örömüket. A monotóniára könnyen ráunnak.
Nagy a mozgásigényük, mind szellemi, mind fizikai szinten, folyamatosan biztosítani kell számukra, hogy új horizontokat fedezhessenek fel.
Saját magát és másokat is jól tud motiválni, örömét leli a teljesítményekben, nagyon nyitottak a világra. Minél előbb érdemes őket változatos ingerekhez szoktatni, így később is bátran néznek majd szembe új, ismeretlen dolgokkal.
A határokat szeretik állandó feszegetni, az alázat megtanulásával lehetnek problémái.

Bak

A Bak jegyben született kutyáknak kifejezetten szükségük van a következetességre. Rögtön felismerik, mit lehet csinálni és mit nem, ezért ha nem kapja meg a szükséges kereteket, akkor bizony az ő elképzeléseik fognak érvényre jutni. Így pedig könnyen a fejünkre nőhetnek. Ha valami rosszul rögzül, azon nagyon nehéz később változtatni, mert meglehetősen makacsul ragaszkodnak a már bevált sémákhoz.
Ha a kölcsönös tiszteletre alapozzuk a velük való kapcsolatunkat, nagyon kitartóan, szorgalmasan, sőt fáradhatatlanul dolgoznak értünk. Az alaposságot, koncentráltságot igénylő feladatokban lelik örömüket, nagy felelősséget éreznek a rájuk bízott dolgokkal szemben. Az eredmények is kellő motivációt jelentenek.

Vízöntő

Ha Vízöntő kutyánk van, akkor nem árt, ha nagyon széles repertoárral rendelkezünk a tekintetben, hogy fenntartsuk az érdeklődésüket.
Csak az izgalmas, érdekes, különleges kihívásokat szeretik, sőt ők maguk is szeretnek kitűnni az átlagos kutyatömegből.
Kiváló helyzetfelismerők, ötletesek, humorosak, bohókásak, amivel könnyedén leveszik a gazdit a lábukról.
Függetlenségre törekszenek, a következetességgel nehezen barátkoznak meg, de nagyon fontos a gazdi részéről, hogy ő ezen a téren kitartó legyen. Különben kiszámíthatatlan reakciókkal, beilleszkedési problémákkal találhatjuk szembe magunkat.

Halak

A Halak kutyusok nagyon szenzibilisek: érzékenyen reagálnak az őket ért ingerekre, a gazdi hangulatváltozásaira, de még az időjárási frontokra is.
Épp ezért fontos, hogy a lehető legkiegyensúlyozottabb légkört biztosítsunk a számukra. Arra azonban figyeljünk oda, hogy hajlamosak lehetnek a gyámoltalanságukkal manipulálni bennünket.
Ha nem megfelelő módon neveljük őket, emiatt az érzékenység miatt igen ellentmondásos személyiségűvé vagy túlzottan passzívvá, megadóvá válhatnak.
Formáljuk ezt inkább erősséggé és akkor nagyon segítőkész, sőt önfeláldozó hajlamú társra találhatunk bennük.
Nagyon boldog fél éves szülinapot a Nyilas jegyű kiskutyámnak!


Tetszett a bejegyzés? Köszönöm, hogy megosztod másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails