2019. május 5., vasárnap

Anyák napi újhold

Újhold a Bikában: 2019.05.05 (0h46p)

Bevezető gondolat: "Sokan elengedik az élet apró örömeit, miközben a nagy boldogságot várják." (Pearl Sydenstricker Buck)

☉☽

A képlet legmélyebben fekvő pontja az imum coeli (IC), azt jelenti "az ég alja". Mivel maga a horoszkóp egy tér-idő koordináta, így a Nap állásából következtethetünk az óra járására. Az újhold (majdnem pontosan) éjfélre - az ég aljára - esett.

Ez a terület jelöli a családunkat, az eredetünket, a múltunkat - és az anyát is. Itt kaphatjuk meg az egyik legfontosabb beavatást: azt, hogy feltétel nélkül szerethetőek vagyunk. Ezen keresztül érezhetjük meg a valahova tartozás érzelmi biztonságát.

Akárhonnan is származunk: a gyökereinkhez tartozunk és azok hozzánk tartoznak.

A gyökerekből növekszik a fa törzse, ők táplálják a leveleket, a virágokat, a gyümölcsöt. Nem véletlen, hogy a genealógiát családfákon keresztül ábrázoljuk és ezt a kifejezést a legtöbb nyelv őrzi: family tree, albero genealogico, arbre généalogique, Stammbaum, släktträd...

Az önismereti út során ez talán a legnehezebben hozzáférhető terület, pedig a családi minták megismerése - és elfogadása - nélkül nagyon nehéz a továbblépés. Ezt még jobban példázza, hogy az asztrológiai szimbolika szerint a két fő személyiségjelölő: a Nap és a Hold, azon túl, hogy a tudatunk és tudattalanunk megtestesítői, az apai és anyai minőségeket is megjelenítik. Hogy férhetnénk önmagunkhoz, ha még velük sem békéltünk meg?

Apa és anya mindig ott vannak bennünk, akkor is, ha sérült ez a családi minta (megszakítottuk velük a kapcsolatot, netán örökbe adtak bennünket), akkor is, ha tökéletes szülői lenyomatot hordozunk, sőt akkor is, ha már fizikai valójukban nincsenek köztünk.

Ennek az évnek a Szaturnusz-Plútó-leszálló holdcsomópont együttállása kapcsán az úgynevezett transzgenerációs mintákkal való szembesülés (szinte) elkerülhetetlen. Nem feltétlenül nyílt konfrontáció formájában találkozunk velünk, inkább önmagunkban ismerhetünk rá arra, hogyan, milyen családi mechanizmusok mentén működünk.
Ennél az újhold-konstellációnál a Nap és Hold az IC-pontra kerül, lézerfénnyel bevilágítva a területet - ami ugyebár teljes képzavar, hiszen a legsötétebb éjszakáról beszélünk.

A Bika jegye a legerősebb ragaszkodásainkat mutatja. A családi minták azért olyan erősek, mert ismerősek - minden mással, minden újjal szemben bizalmatlanok vagyunk. Ahogy a mondás is tartja: "Jobb az ismert ördög, mint az ismeretlen angyal."

Amit hordozok magamban, legalább az enyém. Az én gondolkodásom, az én fájdalmam, a szenvedésem, sőt akár a rögeszmém. Közben a csapból is az folyik: ki kell lépni a komfortzónából. Ez a hívás azonban ellentmond a belső kényelemszeretetnek és a biztonságot adó viselkedési formáknak.

Ráadásul ha egy csoporton belül valaki elkezd a saját, egyéni út felé kacsingatni, mindig megjelenik a kirekesztettségtől való félelem.

Ahhoz, hogy valóban el merjünk rugaszkodni, először elegendő bátorságot és meggyőződést kell gyűjtenünk.

Túlnőni önmagunkon azt is jelenti, hogy túlnövünk a kollektív, társadalmi és családi értékítéleteken.
A Skorpió MC (önismereti) csapdája, hogy azonnal tökéletességet várunk el magunktól - hiszen mindenki másnak sikerül, legalábbis ezt hirdetik a különböző fórumok. Ha hibázunk, márpedig fogunk, ha megrekedünk, márpedig jó eséllyel azt is fogunk, akkor rögtön bekapcsol az önmegtagadás, az önsanyargatás, a saját magunkkal szembeni szemrehányással telített letargia.

Ugyanezzel a jelenséggel találkozhatunk akár egy diéta, életmódváltás, sőt akár kutyanevelés kapcsán is - utóbbit első kézből állíthatom.

Gyakran az az oka, hogy túl magasra állítjuk a mércét, a célt pedig valamiféle életelixírnek tekintjük. Így viszont könnyen eltévedünk saját elvárásainkban és elképzeléseinkben.

A Bika energia a kis lépések művészetére tanít bennünket. "Sokan elengedik az élet apró örömeit, miközben a nagy boldogságot várják." - ismerős a helyzet?

A valódi önbizalom és önérték kialakításához sokat kell dolgozni az alapokon (IC). Mennyivel jobb, ha mindezt örömmel, pozitív megerősítésekkel és önmagunk elismerésével tesszük!

És arról se feledkezzünk meg, hogy vannak a családi mintákban megőrzésre váró értékek is, hiszen nem csak nehezítéseket, de lehetőségeket, tehetségeket, sőt akár rejtett csodákat is tartogatnak a számunkra.


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kedveld a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails