2019. május 17., péntek

A teremtés felelőssége

Telihold és tízmilliószoros nap: 2019. május 18. (23h12p)

Bevezető gondolat: „Felelősek vagyunk azért, amit teszünk, amit elmulasztunk, és azért is, aminek megvalósítását megakadályoztuk.” (ismeretlen)

☉☽

A szombat éjjeli telihold az idei év második buddhista teremtő (tízmilliószoros) napja. Ez az úgynevezett saka dawa düchen, vagyis "a születés, a megvilágosodás és a halál napja".

Valamilyen "véletlen" folytán ezek a teremtőnapok igen erőteljes energiájú napokra esnek. Ezért is nehéz ebben a felpörgetett, zakatoló elmékkel teli világban megfogadni azt az általános tanácsot, amit a tízmilliószoros napokkal kapcsolatban hallhatunk: "csak pozitív dolgokra gondolj!".

Az akaratlagos teremtési folyamatok épp itt szoktak elakadni, mert "fejben" nagyon tudjuk, mire vágyunk, de nem vesszük figyelembe a mögötte meghúzódó kétségeket, félelmeket, bizonytalanságokat. Ha a tarot beavatásának állomásait nézzük: nem jutunk egyről (Mágus) a kettőre (Főpapnő), mert az elmélyedés, befelé figyelés, elmenélküliség fázisát szeretnénk megspórolni.

Manapság a csapból is az folyik, hogy bármit képesek vagyunk létre hívni, legyen az egy tökéletes párkapcsolat, anyagi helyzetünk látványos javulása, de éppúgy bevonzhatjuk a legfantasztikusabb munkahelyet vagy álmaink otthonát. Mindeközben a spirituális útkeresők tele vannak kudarcokkal, csalódásokkal. "Hiszen ez mindenkinek megy, semmi nem kell hozzá, csak én... akkor bennem van a hiba, hogy még erre sem vagyok képes!"

Pedig minden pillanatunkkal teremtünk! Csak épp azt, ami a színfalak mögött rejtőzik bennünk.

Ezért az önismereti út - bár a szándékok megfogalmazásával kezdődik - rengeteg lépés tartogat, mire azt mondhatjuk végre magunknak: "Enyém a világ!" Ez a tarot 21. utolsó állomása, amihez keresztülmentünk az elengedés tapasztalatán, a paradigmaváltáson, kiléptünk a bénultságot okozó állapotokból, összeomlottunk, talpra álltunk és új emberként újjászülettünk.
Ez a telihold-konstelláció meglehetősen progresszív. Van sushi kezdőknek: majonézzel, tempurázott rákkal, uborkával és van haladóknak: nyers angolnával. Most ez utóbbiba kóstolhatunk bele: Bak aszcendens, a jegyben lévő Szaturnusz-Plútó-leszálló holdcsomópont együttállás (Nyomás alatt), a Nap Algol együttállás, IC-n lévő Vénusz-Uránusz konjunkció, továbbá az uralmi Jupiter és Neptunusz kvadrátja meglehetősen koncentrált, esszenciális tartalmat hoz létre.

Na, erre a szövegre legfeljebb az asztrológusok nyalják meg mind a tíz ujjukat, a laikusok legfeljebb a sushi hasonlatra. Igyekszem hát érthetővé tenni.

Arról már sok szó esett, hogy ezek a bejegyzések a Nagy Egész folyamatos mozgásából, szüntelen változásából kiragadott időpillanatokról szólnak. A telihold nem azt jelenti, hogy most vagy soha, hanem hogy újabb mozzanat kapcsolható hozzá a már bennünk zajló eseményekhez.

A Nap-Algol együttállása rávilágíthat a nagyon mélyen eltemetett, ledermesztő félelmeinkre, amik gátolnak bennünket abban, hogy

igazán kreatív módon, felszabadultan gyakorolhassuk a bennük lévő alkotói energiákat.

A Bika-Skorpió telihold-tengelye a megtartás és az elengedés egyensúlyáról szól. A Bikánál kapaszkodunk leginkább az életünk összes birtokos esetébe, mert ami az enyém, az az enyém! Legyen akár negatív tapasztalat, de az az ÉN negatív tapasztalatom. Legyen csalódás, függőség, kiábrándultság, rossz családi minta: mélyen gyökeret eresztett bennem, tehát a részemmé vált.
Mindeközben a Skorpió Holdon keresztül ösztönösen érezzük, hogy az átváltozáshoz meg kell szabadulnunk minden visszatartó kolonctól. A Skorpió, ha átalakul nem másik - 2.0-ás skorpióvá - hanem sassá válik. Szárnyalni pedig súlyok nélkül lehet.

Valójában teremteni is gondolatok vagy legalábbis lehúzó gondolatok nélkül lehet.

Az egyik szépsége ennek a telihold képletnek, hogy a Nap-Hold feszültségét a Szaturnusz-Plútó feloldja. Vagyis ha felismerjük a saját felelősségünket a teremtéseinkben, a lehetőségek elmulasztásában esetleg a dolgok beteljesülésének akadályozásában, máris könnyebbé válunk.

Ne akarjunk egyből a végére ugrani a dolgoknak, az önismeretben bizonyos állomásokat nem lehet megúszni. És ne akarjunk hirtelen, tegnapról mára Buddha-tudatúvá válni.

Így a tízmilliószoros napokra inkább azt kívánom: érezzük jól magunkat! Keressük azt, ami örömet okoz és ne akarjunk mindenáron pozitívak lenni.


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kedveld a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails