2020. április 7., kedd

Kreatív látásmód

Telihold a Kos havában: 2020.04.08 (04h36p)

Bevezető gondolat: "Soha nem függök mások szavaitól, de mindig meghallgatom őket. Soha nem engedelmeskedem mások tanácsainak, de mindig figyelembe veszem őket. Soha nem függök a külvilág véleményétől, de mindig tisztán akarom látni, mit gondolnak rólam." (Jorge Bucay)

☉☽

Az elmúlt évek Kos havi teliholdjai szinte kivétel nélkül húzósak voltak. 2010-ben, 13-ban, érintőlegesen 14-ben, továbbá 15-ben, 17-ben és 19-ben is a Plútóval kerültek feszültségbe – és idén sincs ez másképp. Utolsó ilyen teliholdunk 2022-ben lesz, onnantól már más belső ellentmondásokat feszeget bennünk az átalakítás planétája.

A teliholdak eleve feszültek, hiszen ilyenkor a Föld tulajdonképpen "beszorul" a Nap és a Hold közé. Asztrológiai értelemben a tudatos énünk és a tudatalatti mintáink ellentmondásai éleződnek ki: amit akár arra is felhasználhatunk, hogy kellő távolságból rájuk pillantva feloldhassuk őket.

A Kos energiánál a legerőteljesebb az éntudat, hiszen itt születünk meg, itt ébredünk önmagunkra. Az énnel szemben a Mérleg jegyét – a külvilágot találjuk – hozzá tartoznak a párkapcsolatok, az emberi kapcsolatok, de úgy en bloc, az egész környezetünk, a tőlünk független jelenségek összessége.

Spirituális törekvésünk az, hogy a "képlet közepére kerüljünk", mivel a létezés mozdulatlan szívéből egyforma objektivitással tekinthetünk a saját lélekrészeinkre éppúgy, mint a világ történéseire.

Ám minél elkülönültebbnek érezzük magunkat az egésztől, annál ijesztőbbnek fogjuk tapasztalni a szemben lévő oldalt is. Okolunk, hibáztatunk, felelősöket keresünk, miközben a saját árnyoldalunkban kutakodunk.

A mostani időszak "kivetülései", az egyetemes szinten megjelenő pandémia mindenkit valamiféle önvizsgálatra kényszerít. Fizikai-anyagi szintű átértékelés mellett azonban lehetőségünk van gyors és hatékony önismeretre is – sokaknál ez a szorongások, a depressziós tünetek felfokozódásával járhat.

Utóbbi még nem garancia arra, hogy a jelenlegi krízist a saját fejlődésünkre fordítsuk, de az életünk mélypontjai sok esetben mégis ezt a fordulatot idézik elő.
A teliholddal a vasárnapi Jupiter-Plútó együttállás (A változás folyamata) válik tudatosíthatóvá. Jelen korban rengeteg információ özönlik felénk, a bizonytalan helyzetek pedig még éhesebbé tesznek bennünket a bizonyosságnak vélt tényekre. De honnan tudjuk, mi igaz és mi nem? Kink hihetünk és kinek nem? Mi a valóság és mi manipuláció?

Ahogy a bevezető gondolatban az argentin író is megfogalmazta: járjunk nyitott szemmel a világban, de

kezdjünk el végre önállóan gondolkodni!

Rudolf Steiner azt mondja: "Tanulni nem a hiba elítéléséből, hanem csakis a megértéséből lehet." A vírus, a természeti katasztrófák jelenléte nem független tőlünk, nem egy véletlen sorscsapás, hanem valamiféle következmény. Túlfogyasztás? Globalizáció? Gazdasági reakció? A válasz ebből a nézőpontból lényegtelen, inkább arra érdemes feleletet találni, hogy személy szerint mihez kezdünk vele, milyen gyökeres változásokat eszközölünk az életünkben.

A mostani telihold-képlet átmozdító, de a döntés a mi kezünkben van. Kreatívan átalakítjuk a mindennapjainkat vagy tétlen képzelgésbe menekülünk – és arra várunk, hogy minden zökkenjen vissza a "régi, rendes" kerékvágásba.

Régi rendes nyomvonal már nincs. Egy hirtelen jött forgószél teljesen új ösvényre állította az egész emberiséget.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövesd a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails