2020. április 20., hétfő

Stabil fordulatok

Bika jegyébe lép a Nap: 2020.04.19 (16h46p)

Bevezető gondolat: "Minden a lehetséges határain belül van! Mivel bennünk veszi kezdetét minden valóság! A gondolat is megvalósulás, amely még rajtunk kívül is tovább él. Isten ábrándjai vagyunk, a világ pedig a mi ábrándunk. Nincs kettősség, csak tökéletes egység, örökös ingajárat a két véglet, a halál és az élet, vagyis a "tudok" és a "vagyok" között!" (W. S. Reymont)

A kerék szimbóluma igen gazdag jelentéstartalommal bír. "Részesül abból a tökéletességből, amelyet a kör sugall, ugyanakkor az idő világához, így az állandó bizonytalansághoz, a folytonos teremtéshez és elmúláshoz kapcsolódik. Az élet körforgását, a megújulást, a változékonyságot, az örök visszatérést jelenti.– olvasható a Szimbólumtárban.

Elég csak a horoszkóp ábrára pillantanunk és máris felfedezhetjük benne is a kereket. A nagyobbik, külső körív magába foglalja a világmindenséget. Az aszcendens-deszcendens főtengelye a teret, míg az IC-MC az időt jelöli. Amíg bizonyos személyiségrészekkel azonosítjuk magunkat – például a napjeggyel, a Hold tudatalatti tartalmaival, a Mars ösztönkésztetéseivel vagy akár a Jupiter szerencsefaktorával – addig ki vagyunk szolgáltatva a sors fel-le mozgató erejének.

Végső spirituális törekvésünk – hasonlóan a buddhista kerékszimbolikához – arra irányul, hogy megtaláljuk a föld-középpontunkat. "A küllők a lelki képességek, amelyek a központban egyesülnek. Az üres kerékagy az égi cselekedetek illeszkedési pontja. Az uralkodó, aki itt tartózkodik, az egyetlen, aki nem változik az univerzális változásban, s a fény sugarai is belőle áradnak ki."

A jelen helyzet kissé megakasztotta életünk kerekét, úgy érezhetjük, hogy amire a kereket tervezték, az most elvesztette funkcióját. Nem tudunk szabadon gördülni. Olyan ez, mintha valamiféle időéket vertek volna életünk kereke alá.

Csodálatos magyar nyelvünkben a "lenyűgöz" kifejezésnek kétféle jelentése is van. Az egyik – talán az ismertebb – az ámulatba ejt, lebilincsel valaminek vagy valakinek a szépsége, nagyszerűsége. De azt is jelenti, hogy nagymértékben korlátoz; szabadságában, szabad cselekvésében megbénít.
Az "időéket" a Bika Uránusz és a Vízöntő Szaturnusz kvadrátja jelenti. Előbbi a valóságról alkotott elképzeléseinket teljes átalakítása felé húz (Semmi sem az, aminek látszik), míg utóbbi a fejlődés kényszere (Egy új világkorszak küszöbén) felé tol bennünket.

Bár az irányunk előrevivő, mégis a tudatunk részben a múltban ragadt és emiatt érezhetünk blokkokat. Oké, rendben van, külső körülmények is korlátozóak, de itt elsősorban asztrológiai nézőpontokat vizsgálunk.

Ebben a látszólag mozgásképtelen állapotban a belső világunk jóval nagyobb fordulatszámon pörög.

Olyan tapasztalatokat hozhat felszínre, amik a korábbi mintáink és előítéleteink miatt nem engednek minket szabadon. A karantén bezártsága, a jövő kiszámíthatatlansága felerősítheti az érzelmi reakciókat. Érdemes lenne – hiszen a lehetőségünk is megvan rá – megállni egy pillanatra és szembenézni a most felmerülő félelmekkel. Lehetnek ezek anyagi természetűek, kapcsolati vonatkozásúak vagy akár az egész eddigi életutunkat, terveinket, céljainkat is érintheti.

Miért is fontos mindig, de most különösképpen ez az önvizsgálat? Azért, mert a Bika jegyében elkezdjük stabilizálni a jövőképünket. A három földies jegy közül az első elveti a magokat, gondosan előkészítve hozzá a talajt. Majd ősszel az arató Szűz betakarítja a termést, végül a téli napfordulóval a Bak ebből gazdálkodva megtervezi a következő évet.

Hamarosan újra mozgásba lendül az élet – a képlet változó keresztje ezt mutatja. A Nap viszont fix jegyben, fix házban van, így az újraindulás pillanata rögzítve lesz. A "talaj" előkészítése az a belső állapotunk átrendezése. Épp ezért jó, ha szem előtt tartjuk: "Minden a lehetséges határain belül van! Mivel bennünk veszi kezdetét minden valóság!"

A Bika hónap égi fordulópontjai

Április 23., csütörtök: újhold

A Bika újhold egy kilenc hónapos ciklus végét jelöli. 2019 augusztusában kapcsolódott be az Uránusz energiája az újholdak mellé. Akkor egy kvadráttal vette kezdetét az Öntudatra ébredés, most pedig egy együttállással "születünk meg" belőle. Innentől az Uránusz átadja a stafétát a Szaturnusznak, és ő kíséri majd az újholdjainkat.

Április 25., szombat: retrográd Plútó

A Bak jegyében járó planéták megkezdik a "visszavonulást", első hátráló szereplő a Plútó. Ezek most kifejezetten jól jönnek nekünk, mert kicsit csökken a változás felé toló nyomás.

Április 27., hétfő: Bika Merkúr

A Bika Merkúr a gyakorlatiasabb, megvalósítóbb gondolkodásra ösztönöz bennünket. De ez csak akkor tud megvalósulni, ha nem a megszokott sémáink szerint próbálunk működni, hanem hagyjuk rajtunk keresztül megnyilvánulni a kreativitást.

Május 7., csütörtök: telihold

Gyönyörű, intenzív teliholdunk lesz, ami a jegybe lépéshez képest csak még erőteljesebben hozza a stabilizáló fordulatokat. Míg az újholdak felett stafétaváltás történik, a teliholdakat továbbra is a Neptunusz kíséri, ami segíti a spirituális tudatváltást.

Május 11., hétfő: retrográd Szaturnusz

A Plútóhoz csatlakozva a Szaturnusz is ad egy kis fellélegzést, visszaindul a Bakba, hogy az ott feledett rendezetlenségeinket lehetőségünk legyen kitakarítani.

Május 13., szerda: Halak Mars

Elképzeléseinket egyre sürgetőbben próbáljuk majd cselekvésre váltani, hogy hogyan tudjuk ebből kihozni a legjobb lehetőségeket, az aktuális bejegyzésben meg fogjuk tárgyalni.

Május 14., csütörtök: retrográd Jupiter

Végül a Jupiter is csatlakozik a hátráló planéták sorához. Ezt a fordulatot talán kevésbé vártuk, mivel a Megvalósulás is várat magára, de neki is még lesz feladata a múlt sebgyógyításában.


Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Amennyiben érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövesd a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails