2020. október 30., péntek

Halloween-i telihold

Telihold a Skorpió havában: 2020.10.31 (15h50p)


Bevezető gondolat:

Valamit kinyitni.
Valamit letenni. 
– Eloldozni valamit valamitől
és visszaadni végre ezt is, azt is.
(Fodor Ákos: KILÉGZÉS)

☉👻☽

Észrevettem, hogy bizonyos időszakokban az idézeteket valahogy mindig ugyanattól a szerzőtől érkeznek. Úgy tűnik, hogy az idei Skorpió-energiák megértéséhez legjobban Fodor Ákos gondolatai vezetnek el bennünket, aki – annak ellenére, hogy a Bika jegyében született – az elengedés témájához mégis igazi zen-mesterként közelített.

Nyugaton és főleg a modern társadalmakban az elengedés nehezen megy: görcsös, szenvedéssel teli folyamat.

Ragaszkodásaink mélyek és korlátozóak, hiányzik belőlük a könnyedség, a szabadság, az elfogadás.

Emiatt nem csak egy szerettünk elvesztésén lépünk túl nehezen, de a kapcsolatok lezárása, élethelyzeteken, régi szokáson és rutinokon való változtatás is küzdelmesen megy. Biztonságunkat a kézzel fogható dolgokban, az anyagban és az anyagiakban keressük. És itt elsősorban nem a pénzről, az egzisztenciáról, a jobban felszerelt autókról vagy az okosabb telefonokról van szó, hanem az erre irányuló gondolkodásról.

Ha belegondolunk az itt felsoroltak sosem örök érvényűek. A forint gyenge, a korábbi technikai újdonságok pár év alatt elavulttá váltak, a tavalyi új autó értéke a felére zuhant és hiába követjük a trendeket, pár hónap alatt lesz többet tudó kütyü a frissen vásároltaknál.

A keleti filozófiák szemszögéből nézve "fordítva vagyunk bekötve", hiszen múlékony dolgoktól tesszük függővé a jó közérzetünket.

Előbb-utóbb rá kell ébrednünk, hogy ebben az őrült, felfokozott, változékony világban a stabilitás sosem a külső identitásokban találjuk.

A mostani Skorpió-időszak épp erre igyekszik felhívni a figyelmet. A holnap kezdődő november a kilencedik hónap – a természet ugyanis a márciusi napéj-egyenlőséggel indítja az évkört – kilenc pedig egyszerre valaminek a vége és egy újnak a kezdete. A legtöbb nyelvben felfedezhetjük a hasonlóságot a kilenc és az új szó között; latinul novo és novem, franciában a neuf szócska, németül a Neu és a Neun szavak írják le mindezt. Az ősmagyar szó jelentés „valamin kívül”.

A hónap első napja az eltávozott lelkeket köszönti: az emlékezéssel belépünk a halál birodalmába és elindulunk az újjászületés felé vezető úton.


Az újjászületés sürgetését a Kos aszcendens miatt éppúgy érezhetjük, mint a Hold-Uránusz együttállás kapcsán, de azért ennek a megélését és megvalósítását a mostani konstellációban nem kapjuk könnyen.

Két fontos személyiségjelölő, a gondolkodást reprezentáló Merkúr és a cselekvőerőt képviselő Mars hátrál, ráadásul a Bak bolygógyülekezet (Jupiter, Plútó, Szaturnusz) feszítő fényszög-körébe kerülnek.

Emiatt "nagyon észnél kell lenni", hogy ne csússzunk bele folyamatosan azokban a gondolkodási és cselekvési mintákba, amiktől épp szabadulni próbálunk.

Lehet ez bármi – önmarcangolás, lustaság, szegénységtudat, megfelelési vagy bizonyítási vágy, kudarcfélelem – a lényeg, hogy "már jól bevált" reakcióink vannak önmagunkkal szemben. Mindegy, hogy ezek negatív érzéseket keltenek, de legalább jól ismerjük őket.

Félelmeink javarészt abból adódnak, hogy nem tudjuk, mi vár ránk az ismeretlenben. Nehéznek gondoljuk az ismeretlen jövőre nyíló ajtókat kitárni, a terheket, a gondokat letenni,  a bevált hitrendszerektől, világképektől eloldozni magunkat.

Pedig olyan egyszerűnek kéne lenni, mint a kilégzés...


Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Amennyiben érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövesd a Padparadsa facebook oldalát.


Related Posts with Thumbnails