2020. október 16., péntek

Tükröződő felületek

Újhold a Mérleg jegyében: 2020.10.16 (21h31p)


Bevezető gondolat: "Van, aki az iszapot nézi a tó fenekén, van, aki a lótuszvirágot a felszínén. Döntés kérdése." (Raphaëlle Giordano)

☉☽

Külső körülmények kontra belső harmónia: köztük a mérleg nyelve – az aktuális közérzetünk. Ebben a hónapban érzékenyen kellett "állítgatni magunkat", mert rengeteg inger, feszültség, presszió, nyomás, sőt akár támadás érkezhetett a külvilág felől.

Érzékeny érzelmi állapotunk ebben az időszakban egy finom mérőműszer hasonlítható: bármilyen történés könnyedén kimozdíthatott és ahhoz,

hogy egyensúlyban maradjunk elengedhetetlen volt a folyamatos tudatos korrekció. 

Az indulati örvénylést még mindig a Mars kvadrát hozza működésbe, amit elsősorban belső konfliktusokon keresztül élünk meg. A bennünk lévő ellentmondásokat pedig előszeretettel vetítjük ki másokra: "ők" bosszantanak, nem ismernek el minket, nem értékelnek eléggé satöbbi. Pedig ilyenkor elsősorban a saját bizonytalanságunkkal, önszabotáló mechanizmusainkkal, netán határkijelölési nehézségeinkkel küzdünk.

És hasonlóképpen: amikor mások provokációjával találjuk szemben magunkat, akkor gyanakodhatunk, hogy régi elfojtásaik, önérvényesítési problémáik robbannak ilyenkor a felszínre.

A Mérleg hónapban a tükör még élesebbé és becsapós módon még valósághűbbé válik. Nehezebb megkülönböztetni, hogy amit látunk az mennyire valóság (tényleg ennyire sötét körülöttünk a világ?) vagy csupán mi fókuszálunk a lótusz helyett az iszapra.


Hullámzó kedélyállapotok főként a teliholdnál (Érzelmi mozgatók) és a mostani újholdnál csúcsosodnak ki: magabiztosságunk, határozottságunk, de még fizikai energiáink is ki vannak téve ennek az áramlatnak. Így ne csodálkozzunk, ha ezekben a napokban kimerültebbnek, érzelmileg instabilabbnak érezzük magunkat.

Ebben az évben nem csak a a felszínen, de a felszín alatt is – spirituális szinten – elképzelhetetlen változások zajlanak. Ennek fő okozója a Szaturnusz-Plútó együttállása a Bakban (A jelenem vagyok), aminek egzakt találkozója január 12-én volt és az utána következő hónapokban fenekestül felfordult a világ.

Év végén, bár nem ennyire szorosan, ismét együtt haladnak, Jupiter csatlakozással és a fentebb említett Mars kvadráttal. Talán nem véletlen ezzel összefüggésben a "második hullám".

Valóságérzékelésünk – egyéni és emberiség szintjén is – egy tükröződő felület. A tényeket megváltoztatni nem tudjuk (vagy legalábbis nem úgy, hogy lenullázzuk a külső körülményeket), viszont a látásmódunkon változtathatunk.

Az iszap marad a helyén, de ha akarjuk és nyitottak vagyunk, egyre több lótuszt fedezhetünk fel magunk körül. Baktay Ervin India művészete című könyvében ezt írja: "Ahogyan a lótusz a sötét víz mélyén, a fekete iszapban gyökerezik, s onnan növekedik fel, átküzdve magát a homályon, hogy végül a tiszta verőfénybe emelkedjék, ugyanígy ered az emberi élet is a sűrű és sötét anyagból, s ugyanúgy kell felküzdenie magét a homályból a világosságra, a megismerés erejével."

A tudatváltás elkerülhetetlen, hiszen a globális körülmények is arra hívják fel a figyelmünket, hogy muszáj másképp gondolkodnunk. A sok éve (társadalmi szinten sok száz éve) begyakorolt világlátási rutinból kilépni nehéz: jóval kényelmesebb megmaradni a kényelmetlen, feszítő, de már megszokott tudatosságban.

Már nem kell sokat várni és a konstellációk enyhítenek a nyomáson, ezekben a napokban-hetekben azonban nem tehetünk mást, mint folyamatosan a helyünkre igazítjuk magunkat.


Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Amennyiben érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövesd a Padparadsa facebook oldalát.

Related Posts with Thumbnails