2021. április 27., kedd

Tapintható üresség

Telihold a Bika havában: 2021. 04. 27 (04h32p)

Bevezető gondolat: "Az edényt agyagból készítik, de a benne lévő üresség teszi hasznossá. A kézzelfogható dolgok mindig kétségtelen előnyökkel járnak, de az üresség teszi használhatóvá őket." (Lao-ce)

☉☽

A Bika jegynél válik először igazán megfoghatóvá a valóság. Ez az anyagba öntött fizikai lét megnyilvánulása: a testbe zártság minden örömével és bánatával. A lélek testet ölt és itt tudatosul benne minden ezzel járó érzelem, az érzékszervek okozta szépség – a finom ízek, az üde illatok, a bőr érintésének gyönyöre, az ölelés biztonsága – és ezek ellenpólusai is – az éhség marcangolása, az orrot facsaró bűz vagy a létbizonytalanság talajvesztettsége.

Érthető, hogy a "van"-ban látjuk az értéket, a biztonságot, de érdemes megfontolnunk az öreg kínai bölcs szavait.

Az üresség túlmutat a matérián, pontosabban lélekkel tölti fel azt.

Ahogy a zárt korsóba sem tudunk vizet tölteni úgy a beszűkült, bemerevedett életszemléletbe sem fér bele semmi éltető, tápláló.

Fizikai valóságképünk egy jó ideje gyökeresen átalakult. Vagy legalábbis szeretne átalakulni – ezen "munkálkodik" a Bika Uránusz. 2019. március 2-án azt állítottam, hogy "Semmi sem az, aminek látszik" – pontosabban nem én állítottam ezt, hanem az égi körülmények. Azóta ez többszörösen is beigazolódni látszik.

Viszont tévedés lenne a régi kerékvágásba visszavágyni. Mert ha látszólag többé-kevésbé helyre is áll a rend, legkésőbb 2023-ban a Vízöntő Plútó (aminek az útját már most egyengeti a Szaturnusz) új világszemléletet követel majd magának.

A progresszió, a fejlődés nem abból áll, hogy a megszokottból még többet halmozzunk fel – ez csupán a fogyasztói társadalom téveszméje – hanem a kereteink felismerése és meghaladása.

Ezt a kérdést most jócskán feszegeti bennünk a Szaturnusz-Uránusz folyamatosan felépülő-lebomló kvadrátja. Mit kell megtartani a régiből? Mi az, ami megőrzésre érdemes? És mi az, aminek végérvényesen mennie kell.
A Bikánál elsősorban a fizikai, kézzel fogható valóságunkat érintő dolgok kerülnek terítékre: a testi jóllét feltételei, az anyagi megalapozottság – ezeket játszi könnyedséggel meg tudjuk (általában) fogalmazni. Mennyi pénz szeretnénk, milyen életkörülményeket, hova utaznánk, milyen alakot szeretnénk, hány kilós testsúly lenne az ideális és így tovább.

Közben megfeledkezünk az átellenes oldalról (Skorpió Hold) – mindezek tudatalatti-érzelmi vonzatairól.

Nehezen látunk a mélybe, ahol felismerhetnénk, miért is nem tudunk olyan bőséget vagy olyan testképet teremteni, amit szeretnénk.

Miért nem érezzük magunkat biztonságban a relatív biztonságos körülmények között sem. Milyen gátak, félelmek, elfojtások húznak folyton vissza minket a kétségbeesett, önmarcangoló életérzésbe.

Fogalmunk sem lesz róla, amíg el nem engedjük azt, amibe aggodalmasan kapaszkodunk. A Bika lételeme a birtoklás: nem csak a házunk, az autónk, a bankszámlánk a miénk, hanem bizony a rögeszméink, a rossz szokásaink, a gondolkodási sémáink is.

Nem a használt bútortól, a megunt lakástól vagy a fojtogatóvá, netán kiüresedetté vált kapcsolattól nehéz megválni, hanem a megszokástól.

A mostani időszakban épp ezért érezhetjük azt, hogy belecsúszunk régi ragaszkodásokba, azt vehetjük észre, hogy már megint ugyanazokon agyalunk, amiket már az önismereti utunk során "kigyomláltunk" magunkból.

Ennek az az oka, hogy tényleg GYÖKERES változás zajlik. Nem elég fűnyíróval levágni vagy felszínesen kihúzogatni a "gazokat", ásót kell ragadni és a makacs, szerteágazó gyökerektől is meg kell szabadulni. Majd új, virágot-termést hozó gyökereket ereszteni.

Mentálisan ez a saját csendünkben történhet meg.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails