2021. szeptember 22., szerda

Szelek szárnyán

Mérleg hónap: 2021.09.22 – 10.22

Bevezető gondolat: "Mindaz, amit magunk mögött hagytunk és ami még előttünk áll, semmiség ahhoz képest, ami bennünk zajlik." (R. W. Emerson)

Ha valamiből, bizony szélenergiából jól állunk a Mérleg hónapban! A planéták fele, az aszcendens és az MC is levegős jegyben van, sőt még a maja kalendárium szerint Fehér Szoláris Szél nappal indul ez az időszak.

Az elemi energiák közül talán a levegő a legmegfoghatatlanabb: az erejébe sem nagyon gondolunk bele. Azzal tisztában vagyunk, hogy a tűz könnyen megéget, a vízbe bele lehet fúlni, a föld pedig tömör, kézzel fogható, de a levegő...?

A levegőt önmagában ábrázolni sem lehet. Rajzolhatunk lángokat, hullámokat, hegyeket-völgyeket, de a szelet megragadni csak egy lobogó zászlóval, dagadó vitorlával, szélnek feszülő papírsárkánnyal, viharban kifordított esernyővel lehet.

A levegőt megtapasztalni leginkább repülés vagy vitorlázás közben lehet. Ott az ember megérzi, megtanulja használni és tisztelni a szél erejét.

Érdekes belegondolni, hogy a bennünk rejlő elemi erők közül a gondolkodást, az intellektust és a kapcsolatokat társítjuk a levegőhöz.

Gondolataink szintén megfoghatatlanok, kifejezésükhöz szavakra, képekre, tettekre van szükségünk.

Mind közül a levegő a legképlékenyebb anyag, de aki már próbálkozott gondolkodása megváltoztatásával, az pontosan tudja, hogy sokszor stabilabb és rendíthetetlenebb, mint egy kőfal. Szándék, érzelem, sőt gyakran még a fizikai test működése is könnyebben irányítható, mintha a gondolatainkat próbálnánk megzabolázni. Nem véletlen, hogy a meditáció, a belső figyelem alapja a légzés és az elcsendesített elme.

Ahogy a levegő, úgy a gondolatok is mindent áthatnak: mozgásba hozzák az akaratot, felhangosítják vagy elcsendesítik az emóciókat, de még a fizikai valóságot is befolyásolni tudjuk a gondolkodásunkkal.

A három levegős jegy megmutatja gondolkodásunk fő "szélirányait": a világ általános felfogását, a kapcsolatokon keresztüli én-érzékelést és a társadalmi hatásunkat.

Ahogy a szélnek, úgy a gondolatainknak is kell valami, amin keresztül megmutatkozhat: gondolataink a valóságunkban tükröződnek.

Egy gyönyörű királytrigonnal lépünk be a Mérlegbe, amit úgy kell felfogni, mint egy remek hátszelet, amivel belevethetjük magunkat az őszbe. Önmagában még egy ilyen remek fényszög sem teszi jobbá a kapcsolatainkat, nem fogunk tőle pozitívabban gondolkodni vagy tudatosabbá válni. Ezek megvalósításához az aktív jelenlétünk elengedhetetlen.

Fogjuk fel úgy, hogy ez a rendelkezésünkre álló erőforrás, amivel szárnyalhatunk, ha akarunk. Ők akkor is ott lesznek, ha csak állunk a földön a repülőkre irigykedve.

Az őszi napforduló a nappalok rövidülésével, az idő lehűlésével a befelé fordulást szorgalmazza, azonban ez a negyedév jóval nagyon külső aktivitást mutat. A belső rendezettség vagy rendezetlenség azonnal megmutatkozik a körülményeinkben, a kapcsolatainkban.

Segíthetjük a folyamatokat azzal, hogy odafigyelünk a kapcsolódásainkra – elsősorban az idegrendszeri kapcsolódásainkra, arra, hogy milyen "káosz van a fejükben".

A hónap is támogatja a folyamatokat, nem vonja el a figyelmünket jelentősebb jegyváltásokkal. Helyette a planéták fognak folyamatosan irányt váltani. Épp mint vitorlázás közben a szelek – lavírozzunk velük együtt.


Mérleg hónap legfontosabb égi eseményei

Szeptember 28., kedd:

A hónap elején retrográd Merkúrral indítunk, ami majdnem a Mérleg időszak végéig ki is tart. A hátráló Merkúr gyakran hoz apró bosszúságokat a hétköznapi kommunikációban vagy a közlekedésben. Könnyen félreértjük egymást, tévesen jegyezzük fel a találkozók időpontját, a késés miatt kapkodhatunk, figyelmetlenebbek lehetünk a közlekedésben, emiatt előfordulhatnak kisebb-nagyobb balesetek.

De a retrográd Merkúr – főleg mikor a többi planéta fokozatosan megindul előre – arra is figyelmeztet, hogy az előremozdulásnál nézzünk mindig a hátunk mögé. Tudatosítsuk, hogy egy dologról eddig hogy gondolkodtunk, hogy egy kapcsolatban hogyan kommunikáltunk és ezeket korrigáljuk.


Október 6., szerda:


A Holló csillagkép szárnyai alatt találjuk a Marssal összefonódó újholdat.

Ezzel a konstellációval a Mérleg jegy kapcsolati oldalát vizsgálhatjuk meg és értékelhetjük át magunkban. Erre a hónapban még több lehetőség is adódik, különböző aspektusokból pillanthatunk magunkra és a "másik felünkre", a kettőnk közti kommunikációra, mint meghatározó tényezőre. A holló pedig a bennünk lévő árnyékokat oldja.


Október 7., csütörtök:

Az egyetlen jegyváltás ebben a hónapban a Nyilas jegyébe lépő Vénusz. Ez most abban segít, hogy egészséges távolságból tekinthessünk a kapcsolódási képességünkre. Érezhetjük magunkat akár egyedül is bizonyos helyzetekben, de a kötődési mintáink felülvizsgálatában ez a segítségünkre lehet.


Október 10., vasárnap:

Kezdődnek az előremozdulások! Augusztus 24-től minden lassú mozgású planéta hátrált. Először a Plútó fordul és a Bak 25. fokáról majd komótosan előre indul. Nagyon finom változást érzékelhetünk még csak, az intuíciók, a sejtések fokozódhatnak.


Október 15., péntek:

Következő direkt bolygó a Szaturnusz. Szintén hozzájárul a belső erőforrásokhoz, határozottabbnak, céltudatosabbnak érezhetjük magunkat a hosszú távú terveket illetően akkor is, ha az elmúlt időszakban kissé lanyhult a lelkesedésünk.


Október 17., vasárnap:

A Nap-Eris oppozícióját szintén kiemelném, főképp azért, mert a Nap ezzel együtt eléri a Szűz csillagkép alfa csillagát, a Spicát. Ez egy nagyon erőteljes, tiszta szellemi energia, ami most a külső-belső viszályokra vetíti rá a fényét.


Október 19., kedd:

Fellélegezhetünk: ismét direkt a Merkúr!


Október 20., szerda:


Jó erőteljes teliholdat kapunk a Kos-Mérleg tengelyén, Plútó kvadráttal fűszerezve.

Ha elhanyagoltuk a hónap kapcsolat- és gondolattisztázó feladatait, akkor ez az időszak jóval feszültebb, konfliktusokkal terheltebb lehet, mint általában. Vagy mi reagálhatunk harciasabban a másikra vagy minket találhatnak meg a kötekedések, a méltatlankodások.


Október 22., csütörtök:

A hónap utolsó "fordulója" a direkt irányba váltó Jupiter. Ez most már jóval erőteljesebb húzó vagy tolóerő lesz, mint a Plútó vagy a Szaturnusz: elő is készíti a terepet a (békés?) harcos Skorpiónak.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails