2021. szeptember 7., kedd

Új fejezet

Újhold a Szűzben: 2021.09.07 (02h52p)

Bevezető gondolat: "A világ nem olyan, amilyennek látszik, a világ olyan, mint te magad." (Erling Kagge)

☉☽

Amióta felfedeztük (tudatba emeltük) az Uránuszt, harmadszor jár a Bika jegyében.

A transzperszonális égitestek lassúak, így egyelőre kevés tapasztalatunk van a hatásukat illetően. A Neptunusz másodszor van a Halakban, a Plútó felfedezése óta még csak egy fél Zodiákus-kört tett meg, az Eris pedig 2006-os beazonosítása óta még mindig a Kos jegyében toporog.

Így amikor az adott jegyben várható "viselkedésüket" szeretnénk meghatározni, az analógiák alkímiáját használjuk. Fogjuk a jegy jellemzőit – a Bika esetében a fizikai érzékszervekkel fogható valóságot, az anyag(iak) nyújtotta biztonságot – mellédobjuk az Uránusz forradalmiságát, reformtörekvéseit, a minden elavultat eltörölni és megújítani akaró tendenciáit – összerázzuk – és megkapjuk, hogy melyik életterületen hogyan várhatóak a változások. (Ebből született meg a Semmi sem az, aminek látszik című bejegyzés.)

A planétára rátekinteni a megfelelő fényszögekből lehet: élesen szemben állunk az oppozíciónál, a feszültségeket emelhetjük ki a kvadrátnál és a lehetőségeket pillanthatjuk meg a trigonnál. A Bika Uránusznak a Bak és a Szűz jegyből adatik meg ez utóbbi: mindkét esetben a gyakorlati hasznosíthatóságot mérhetjük fel.

Ha mindez az újhold szűrőjén keresztül történik, akkor akár teljesen új fejezetet nyithatunk az adott témában. A Szűz újhold a praktikumok újrastrukturálásában, hétköznapi dolgaink átszervezésében nyújt segítséget.

Életünk nagy részét a rutinok teszik ki, azon túl, hogy tejjel vagy tej nélkül isszuk a kávét, reggel vagy este sportolunk szívesebben, gondolkodásunk is öntudatlan rutinokból épül fel.

Hogy mit gondolunk a pénzről, párkapcsolatról, politikáról, istenről, munkáról, morálról, de akár még a marhapörkölt fűszerezéséről is – a családból, a környezetünkből és a társadalomból magunkba szippantott nézetek összessége. Száz éve teljesen más volt elfogadott a női divat, a becsület vagy az egészséges étrend terén.

Vajon hányszor állunk meg az életünkben és gondolkodunk el azon, hogy a világról hogyan gondolkodunk? 

Amikor valamiről kijelentjük "márpedig ez így van!" eszünkbe jut-e, hogy korábban a Föld laposságát, a tehénvizelet gyógyító erejét vagy Ré isten mindenhatóságát is megingathatatlannak vélte az emberiség.

A világ nem egy szilárd halmazállapot, hanem a folyamatosan változó nézőpontokból alkotott, dinamikusan formálódó szemlélet. Gondolathullámok tengere.

Nem véletlenül tartja a mondás: "változz meg és a világ is megváltozik körülötted".

Az Uránusz hét éves ciklusa alatt háromszor lesz lehetőségünk ebből a Szűz újhold nézőpontból rápillantani a valóság formálódására.

A Bika Uránusz darabokra szedi mindazt, amit fixnek és szilárdnak gondoltunk (lásd elmúlt másfél év), miközben – a többi transzperszonális égitesttel együtt – átvezetnek bennünket egy teljesen új világkorszakba.

Előbb-utóbb ez mindent érinteni fog: a gazdaságot, az oktatást, az egészséget, a világ irányítását, a környezettudatosságot – mindazt, ami most válságban van.

Maga a válság szó a nyelvújítás korában került be a köznyelvbe, a latin krízis megfelelőjeként. A "crisis" jelentése: döntés, ítélet, fordulópont, döntő fordulat, tulajdonképpen "elkülönítés, szétválasztás" főnévre vezethető vissza.

Az elkülönítés, szétválasztás pedig a Szűz erőssége. Érdemes hát egy kis önvizsgálatot tartanunk és számba vennünk, mik azok az életterületek, ahol szükségünk lenne arra, hogy új fejezetet nyissunk.

A két évvel ezelőtti újholdra is visszatekinthetünk (Felemelkedés) és számba vehetjük, mi az, ami azóta gyökeresen megváltozott.

Az üzenet hasonló, mégis a fejlődés, az érlelődés folyamatát fedezhetjük fel benne. Míg 2019-ben a vágyak fogalmazódtak meg, ha jól gondoztuk őket, mára már gyökeret eresztettek. Most formáljuk, alakítjuk mindazt, amit az elképzelésekből anyagi testet öltöttek, két év múlva pedig – ki tudja – tán másoknak is tovább adhatjuk a felismeréseket.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails