2021. október 19., kedd

Látjuk-e önmagunkat?

Telihold a Mérleg havában: 2021.10.20 (16h57p)

Bevezető gondolat: "A kapcsolatok minőségét nem az határozza meg, hogy milyennek látjátok egymást, hanem hogy látjátok-e egymást egyáltalán." E. M. Leventhal

☉☽

Szombaton szerettem volna írni egy bejegyzést, de egyszerűen nem ment. Pedig nagyon izgalmas-feszes konstellációról volt szó: a Nap-Eris szemben állásáról, két állócsillagról, plusz a Plútó kvadrátjáról.

Akkor az a két állócsillag okozta az inspirációs forrás elakadását, de a többi fényszög még a holnapi telihold kapcsán is érvényes, így nem sok mindenről maradtunk le.

Meglehetősen kusza, egzaltált napok állhatnak mögöttünk, részben ezeknek a felfokozott fényszögeknek köszönhetően. A Mérleg hónapokra minden évben jellemzőek a szembesítő tapasztalatok, de 2009 óta a Bak Plútó ebben az időszakban a maga módján még hozzátesz egy kis pluszt. Lássuk, hogyan!

A Kos energia az én születése, vele szemben a Mérlegben ott van mindaz, ami "nem én": hanem te, a másik, a külső tényezők.

A lényem, a szándékom, ami belőlem indul és ami a külvilág tükrén emberi kapcsolatokban reflektálódik.

Mit látok ebben a tükörben? Az emberek általában kedvesek, támogatóak? Vagy mindenki hülye, netán keresztbe tesz, ellenem dolgozik, akadályoz? A világ élhetetlen, fenyegető vagy a végtelen lehetőségek tárháza?

Mit szeretnék? Milyennek lássanak? Sikeresnek, szerethetőnek, segítőkésznek, gazdagnak, határozottnak? De valóban annak is érzem magam? Tiszta a szándékom vagy folyamatosan kozmetikáznom kell a lényemet?

A Bak Plútó kvadrátos pozíciójának köszönhetően olyasmi, mint a fürdőszobában a borotválkozó vagy sminktükör, ami nem csak hogy nagyít, de még oldalról is segít látni magunkat. Megláthatunk olyan apró bőrhibákat, ráncokat, amiket egyébként észre sem vennénk. Nem mindig kellemes ez a nagyítás, főleg ha valaki mind jobban igyekszik másnak (tökéletesnek) mutatni magát. Ha viszont "rendeltetésszerűen" használjuk ezt az önismereti reflektoros oldaltükröt, akkor jobban ráláthatunk a viselkedési mintáinkra, az akcióinkra-reakcióinkra.

Ebben a teliholdban ezek a kérdések kulcsfontosságúvá, koncentrálódottá válnak, mivel rengeteg a Kos, Mérleg, Bak energia. Ez hozhatott kiéleződött helyzeteket éppúgy, mint önmagunkra eszméléseket – vagy akár vegyesen mindkettőt.

A Nappal együtt álló Mars szintén a megküzdési stratégiáinkat mutatja. A rangvesztett Mars érezheti magát tehetetlennek. Ha nem a születési képletünk eleme, akkor is ismerős lehet azokban a helyzetekben, mikor nem tudunk "csípőből reagálni" valami frappáns visszavágással a provokációra, kerüljük a konfliktust vagy túlzásba visszük a körülményes mérlegelést. Ezek után pedig mások helyett önmagunkkal küzdünk: "miért csak most jut eszembe, mit kellett volna mondani?" "miért nem mertem a képébe vágni a véleményemet" és a többi.

A Mérleg Mars optimálisan rendkívül diplomatikus, de mivel így is, úgyis egy önérvényesítő energiáról van szó, a saját érdekeit is a mérleg serpenyőjébe helyezi. Épp olyan súllyal, mint a másik fél akaratát.

Ehhez az egészhez pedig – hab a tortán – jön még a Holddal együtt álló Eris is.


Az Eris-konklúzió

Erisről a Létre hívott viszály bejegyzésben elolvashatod a fontosabb tudnivalókat. Most csak az alma dilemmáját emelném ki.

A viszály megtestesítője a három istennő hiúságára apellálva gurította közéjük a "legszebbnek" feliratú aranyalmát. Az istennők egója nem sokban különbözik a halandókétól, megosztottsággal, versengéssel válaszolt a felhívásra, ami aztán egy nagyobb csatározáshoz, a trójai háború kirobbanásához vezetett.

A világtörténelem folyamán sok egó osztotta már meg a társadalmat és sok egó vívta meg komplexusának ellentmondásait gazdasági, politikai vagy fizikai csatatereken. De mi magunk is ugrottunk vagy ugrunk naponta a külvilág eriseitől érkező, sajátunknak gondolt üzenetekre.

Az alma felirata lényegtelen, ha nem vesszük magunkra.

Az egó külső-belső viszálya nyomban semmivé foszlik, ha nem veszünk részt benne. Sőt, a Vízöntő-korszak küszöbén az aranyalma kreatív, alternatív megoldásokra is sarkalhat. Cikkekre vágva eloszthatjuk. Készíthetünk belőle frissen préselt almadzsúszt, süthetünk illatos pitét. Vagy odaadhatjuk annak, akinek nagyobb és tényleges szüksége van a külvilágból érkező megerősítésekre.

A "gyönyörű vagy" visszatükrözése mindenkinek lételeme. Ehhez nem lájkok, kommentek, hanem valódi ragyogó tekintetek, őszinte szavak és igazi szeretet kell.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails