2010. szeptember 30., csütörtök

Ásó, kapa, nagykaland

A Mérleg csillagjegyhez tartozik az esküvő ceremóniája és a házasság hivatalossá tétele. Ahány ház, persze annyi lakodalmas szokás, de csillagjegyekként is különbözik, hogy ki mit tart fontosnak a világra szóló esemény megszervezésénél.

A KOS
bár nem kimondottan házasságpárti, de ha igazán szerelmes lesz, gyorsan dönt az esküvő mellett, és ilyenkor nem szereti sokáig halogatni a dolgokat. Ha nem is szökik meg párjával Las Vegas-ba, akkor is a lehető legrövidebb idő alatt intézi az egészet. Mivel nem a felhajtás a legfontosabb számára, hanem a jó hangulat és a fergeteges buli, így nincs is nehéz dolga: minden csak a meghívott társaságon és a zenekaron múlik.
× × ×
A BIKA
számára igazán fontosak a tradíciók, esküvője megszervezésekor is ragaszkodik a hagyományokhoz. Alapos, megfontolt és körültekintő, legfőképp, ha az étterem kiválasztásáról van szó. Nála senki sem maradhat éhen, sőt azt szeretné, ha sokáig emlegetnék azt a bőséget és azokat a finom falatokat, amit az ő lakodalmán szolgáltak föl. Ezért gazdagon megpakolt sültes tálak és varázslatos tortakölteményekkel várja a vendégeket.
× × ×
Az IKREK
esküvője változatos és eseménydús, nála még véletlenül sem unatkoznak a vendégek. Szereti a pontos forgatókönyvet, amit aztán a helyszínen mindig rugalmasan alakít. Terveiben a meghívottak is jelentős szerepet kapnak, pohárköszöntőkben és játékokban vehetnek részt. Fontos számára, hogy mindenkivel váltson pár szót a lakodalmon, így gyakran vacsorázni sincs ideje. A buliban azonban teljes gőzzel részt vesz.
× × ×
A RÁK
egész életében a romantikus esküvőről álmodozik, ezért ha elérkezik a nagy pillanat, szeretné ha minden tökéletes lenne. Hajlamos azonban a túlzott aggódásra, ezért legjobb, ha az előkészületeket és a lebonyolítást másra, például egy profi esküvőszervezőre bízza. Fontos, hogy az egész családja vele legyen, amikor kimondja az igent, így gyakran elég népes lakodalmas vendégsereggel ünnepel.
× × ×
Az OROSZLÁN
imádja a nagyszabású eseményeket, pláne ha ő állhat a középpontban, így kifejezetten élvezi az esküvőt. Számára a legfontosabb, hogy a lakodalom stílusos és a személyiségét tükröző legyen. Szereti maga megszervezni a ceremóniát, mely akkor is ha szűk körű, nagyon elegáns és nagystílű. Szeretné, ha mindenki jól érezné magát és sokáig emlegetnék pazar lakodalmát. Külön hangsúlyt fektet a vendégek megajándékozására is.
× × ×
A SZŰZ
rendkívül precízen és aprólékosan eltervez mindent. Árajánlatokat kér, összeveti őket, pontos pénzügyi kalkulációkat készít, majd jó érzékkel dönt a legtakarékosabb kivitelezés mellett. Nem híve a nagy felhajtásoknak, a túlzásoknak, inkább a hagyományos, decens, szolid ceremóniákat kedveli. Sőt néha még ennél is visszafogottabban adja házasodásra a fejét: csak menyasszony, vőlegény és két tanú.
× × ×
A MÉRLEG
nagyon kedveli az esküvőket, másét is, magáét is szívesen szervezi. Lakodalma már-már művészi alkotás, olyan tökéletes összhang van a különböző látványelemek között. Gondosan ügyel a koszorúslányok ruhájára, a virágcsokrokra, az asztaldekorációra, a vendégváró koktélokra, a közös családi és baráti fotókra. Gyakran készül párjával egy kis táncos produkcióra, ilyenkor  leginkább egy romantikus keringőt választ.
× × ×
A SKORPIÓ
ragaszkodik elveihez, ha úgy döntött sosem házasodik, nehezen téríthető el szándékától. Pedig talán mindenki másnál fontosabbnak tartja az örökre szóló kötelékeket. Ha esküvőpárti, akkor sem kedveli maga körül a nagy felhajtásokat, szívesebben dönt egy diszkrét, szűk körű lakodalom mellett. Saját, egyedi elképzelései szerint szervezi meg a nagy napot, akkor is ha ez mások számára esetleg értetlenségre ad okot.
× × ×
A NYILAS
számára mindenféle felhajtás jöhet, akár még az esküvő is! Nagyszabású rendezvényben és nagy létszámú vendégseregben gondolkodik, ahol a főszereplő a jó hangulat. Ehhez persze bőséges vacsora, táncoslábú rokonok és mérhetetlen jó kedv szükségeltetik. A részletek megszervezése nem az erőssége, célszerű, ha ehhez megfelelő segítséget hív. Ja, és egy-két híresség sem árt, ha megfordul a partiján.
× × ×
A BAK
számára nagyon fontos a házasságkötés, bár meglepő módon a csillagjegyek közt a lehető legnagyobb szélsőségekre képes; vagy nagyon fiatalon vagy kifejezetten idős korban házasodik. Vagy sosem. Bár nem kimondottan költekező típus, a hagyományok előtt tisztelegve nem szeret spórolni. A legvisszafogottabb lakodalom is elegáns helyen, reprezentatív körülmények közt zajlik, ahol megkülönböztetett figyelemmel köszöntik a szülőket.
× × ×
A VÍZÖNTŐ
szeret az árral szembe menni: ha divat a házasság, ő ragaszkodik az élettársi kapcsolathoz, ha az együttélés a trend, ő azonnal az oltár elé lép. A lakodalma is meglepetésekkel teli, vagy szigorúan a nagykönyv szerinti, vagy - és ez a gyakoribb - totális őrület. Legszívesebben a barátaival  ünnepli a nagy napot, ott aztán minden extremitás belefér, lézeres kivetítő, hőlégballon repülés, karibi táncprodukció.
× × ×
A HALAK
elképzeli, majd (valaki másnak a segítségével) megvalósítja álmai esküvőjét. Nála minden romantikus elem belefér, rizsdobálás, hófehér uszályos ruha, rózsaszín emeletes torta és legfőképp az egymásnak felolvasott szerelmes versek, saját kézzel írt esküvői fogalmak. Kedveli a meseszerű környezetet, a parkban felállított esküvői sátrat, a szivárványszínű fényeket és a csobogó szökőkutakat.

Áramló energiák

Hímnemű és nőnemű drágakövek
rubin és zafír
A drágakövek évezredek óta egyaránt kísérik nők és férfiak életét, bizonyos kristályok pedig két ember összetartozásának szimbólumává váltak.
De nem csupán két szerelmes közti kapcsolatot mutat egy-egy drágakő, hanem bizonyos elgondolások szerint a kristályok maguk is férfiak és nők.
A rubint például az ősi Indiában Ratnapádzsnak, vagyis a kövek királyának nevezték, míg párja, a kék zafír, a nőiséget szimbolizálta.
A drágakövek nemekre osztásának ötletét az ókori görög természettudós és filozófus, Theophrasztosz továbbfejlesztette, és az elméletét később évszázadokon keresztül elismerték és tanították. Az elgondolása alapján az erősebb, mélyebb tüzű köveket férfi, a gyengébb ragyogású köveket női kövek közé sorolták.


Jin és jang energiák
kristálymedál
A kristályok az energiájukat tekintve mutathatnak bizonyos férfias, aktív - jang - tulajdonságokat, illetve találunk nőies, befogadó - jin - köveket is. Van, hogy ezek nem különülnek el ennyire egyértelműen, és semlegesen vagy egyszerre befogadó és közvetítő energiaként vannak jelen.
Tipikus jang energiájú kövek: almandin gránát, karneol, vörös jáspis
Tipikus jin energiájú kövek: holdkő, rózsakvarc, opál
Semleges: barna vagy szürke achát, lápisz lazuli
Befogadó és közvetítő: hegyikristály, gyémánt, színtelen topáz

Párban 

moqui kő I.
A pueblo indiánok szent földjeiken található egy kőzet, ami két különböző formában bukkan a felszínre. A női és a férfi kövek megjelenésükben, energiájukban eltérőek. Az összetartozó, ellentétes "nemű" kövek között kialakul egyfajta energiaáramlás, ami az azonos neműek között nincs jelen.
moqui kő II.
Ez a moqui kő, egyfajta limonit-aggregátum (barnavasérc), ami Utah állam homokkő sivatagaiban bányásszák, és a hazai kristályszaküzletekben az eredetiséget igazoló papírral kerülnek forgalomba.
Leginkább ömlesztve, és nem párban...
Ha ilyet veszel, nagyon figyelj, hogy megtaláld a leginkább összetartozókat!
A két fotón a saját moqui-jaim láthatók. A gyerekek gondolkodás nélkül vágják rá, melyik a fiú és melyik a lány.
Te felismered?

2010. szeptember 28., kedd

Heti események [40.hét]

2010.09.27, hétfő
Heves vitákkal indulhat a hét, ha úgy érezzük korlátozni próbálnak minket. Szuverenitásunkért harcba szállunk, de feszült helyzetet teremt, hogy ez gyakran bizony ellent mond a biztonságról alkotott elképzeléseinkkel.
Napi holdállás: fogyó hold a Bikában

2010.09.28, kedd 
Ma könnyedén megy a kommunikáció, mint máskor. Ennek az lehet az oka, hogy sokkal érdeklődőbbek vagyunk mások és a világ dolgai iránt. Menjünk emberek közé, beszélgessünk!
Napi holdállás: fogyó hold a Bikában

2010.09.29, szerda 
Higgyünk önmagunk teremtő erejében. Legalább egyetlen pillanatra engedjük meg magunknak azt, amit gyerekkorunkban oly sokszor megtettünk: varázsoljunk. Hunyjuk le a szemünket, kívánjunk valamit, és hagyjuk, hogy valóra váljon.
Napi holdállás: fogyó hold az Ikrekben

2010.09.30, csütörtök 
Kíváncsiságunkat ne mások szavaival, gondolataival próbáljuk csillapítani. Saját belső hangunkra hallgatva, a megérzéseinkben bízva mindenre választ találhatunk.
Napi holdállás: fogyó hold az Ikrekben 

2010.10.01, péntek 
Nagyon éles és tiszta helyzetekkel találhatjuk szembe magunkat, ami félelmeinkkel szembesít. Fontos, hogy az ilyen helyzetekben megfelelően reagáljunk, és ne veszítsük el az uralmat életünk irányítása felett.
Napi holdállás: fogyó hold a Rákban

2010.10.02, szombat 
Ma adjuk át az irányítást vágyainknak. Engedjünk meg egy kis kényeztetést magunknak: menjünk masszázsra, fürdőbe, ebédeljünk egy jót barátainkkal, szervezzünk romantikus programot kedvesünkkel.
Napi holdállás: fogyó hold a Rákban

2010.10.03, vasárnap 
Ébreszd fel a szenvedélyt magadban. Hangosítsd fel a zenét, és add át magad a ritmusnak. Tombolj, táncolj, pörögj, énekelj. Ha mások is csatlakoznak, annál jobb! A tánc a meditáció egyik ősi formája - ha képes vagy feloldódni benne, új világok nyílhatnak meg számodra.
Napi holdállás: fogyó hold az Oroszlánban

2010. szeptember 23., csütörtök

Fordulópont

Ma van az őszi napéj-egyenlőség. Az a fordulópont, amikor világos percek egyre kevesebben lesznek, és az éjszaka veszi át az uralmat a nappalok felett.
Ma van a Mérleg jegyébe lépés. Az a csillagjegy, ahol asztrológiailag a lélek kilép a külvilág elé, a mérleg mitológiájában viszont a lélek eléri az alvilág küszöbét.
Ma telihold is van, a Nap és a Hold szemben állása, a férfi-női pólusok egymásnak feszülése.

Az asztrológiai képlet is mérleget formáz: egyik serpenyőben a Nap (tudat) és a Szaturnusz (korlátok) másik serpenyőben a Hold (érzés), a Jupiter (kitágulás) és az Uránusz (áttörés). Az egészet a Plútó (átalakítás) fogja közre.
Amiket ez a konstelláció érint: én és te (külvilág) tengelye, illetve a gyökereink, a "hozott" és tudattalan érzéseink háza.
Ahogy a Szaturnusz jegyváltásával (a Szűzből a Mérlegbe lépett és 2012-ig itt tartózkodik) a párkapcsolatok kerülnek előtérbe, ezzel a jegybe lépéssel is hangsúlyt kapnak ezek a kérdések. Akár kapcsolatban él valaki, akár kapcsolatra vágyik, rendkívül fontos a mérlegelés.
Talán nem most, de az elkövetkezendő időben biztos szembesülünk ezzel a helyzettel.
Mi korlátoz? Mi szabadít fel?
Képes vagyok-e egy kapcsolatban a kitágulásra? Vagy mindig megrekedek?
Az egyensúlyt megtalálásához a metamorfózis, az átváltozás elengedhetetlen.

Jegyköszöntő: Mérleg

A mai napéj-egyenlőséggel beköszöntött az ősz. A fák levelei ezerféle ősz-árnyalatot öltenek, a levegő napközben még simogatóan meleg. Utolsó napfürdőzésre csábítanak a kávézók teraszai, sétára az erdők-parkok sétányai és ilyenkor mi is könnyebben engedünk a csábításnak.

Mérleg-analógiák:
ideje: 09.23-10.23
eleme: levegő
minősége: kardinális
uralkodó planétája: Vénusz
a jegy üzenete: Találkozom másokkal
én-kifejezése: keresem önmagam azon keresztül, amit egyesítek
kulcsszavai: kiegyenlítés, harmónia, kifinomultság, esztétika, kapcsolat, kompromisszum, diplomácia, határozatlanság
archetípusa: (élet)művész, bíró, sznob
hajtóereje: harmóniára törekvés
életfeladata: szépséget hozni a világba
csapdája: bizonytalanság, felületesség
színei: nyugodt, levegős színek - halványkék, galambszürke, kékes zöld
féme: sárgaréz
kristályai: jáde, rózsakvarc, fehér nemesopál, morganit (rózsaszín berill)

A játék végeredménye

Kisorsoltam az Egészségügyi asztrológiai elemzést.
A sorsolás menetét - bár közjegyző nem felügyelte - dokumentáltam:
A sorsolódoboz mind a 25 névvel
A név kihúzása
És a nyertes
Gratulálok, kedves Krisztallit!
A többieknek köszönöm a részvételt, a további játékaimban is természetesen minden kedves olvasóm részt vesz!

2010. szeptember 22., szerda

Még van idő!

Éjfélig. Na jó, holnap reggelig - hogy regisztrálj.
Aztán sorsolok! :))

2010. szeptember 21., kedd

Tekinteteket az égre!

fotó innen: hu.wikipedia.org
"Közel fél évszázada volt olyan közel hozzánk a Jupiter, mint ezekben a napokban. Szabad szemmel is ragyogó látvány, egy kisebb távcsővel pedig már izgalmas részleteket láthatunk rajta. Néhány érdekes tudnivaló, ha az égbolt alatt mesélni is szeretne valakinek."
Az origo.hu cikkének folytatása...

2010. szeptember 20., hétfő

Heti események [39.hét]

2010.09.20, hétfő
Szélsőséges hangulatban indul a hét: egyik pillanatban elbizonytalanodunk, másikban megint teljes gőzzel rohanunk. Ennek köszönhetően hajlamosak lehetünk álmodozásba, lustálkodásba menekülni ahelyett, hogy a céljainkra fókuszálnánk.
Napi holdállás: növő hold a Vízöntőben

2010.09.21, kedd
Ha olyasmibe vágunk bele, amit igazán szeretünk, amihez valódi indíttatást érzünk, most sikert és elégedettséget hozhat. A kötelezettségek elvégzése, az elvárásoknak való megfelelés azonban sokkal nehezebben megy ezekben a napokban.
Napi holdállás: növő hold a Halakban

2010.09.22, szerda
Ne essünk túlzásokba és legyünk nagyon figyelmesek. Kapkodóbbak, idegesebbek lehetünk, mint általában, és jó, ha szem előtt tartjuk, ez nem csak ránk, másokra is igaz.
Napi holdállás: növő hold a Halakban

2010.09.23, csütörtök
A Nap a Mérleg jegyébe lép, ma van az őszi napéj-egyenlőség.
Az elkövetkezendő időszakban a kapcsolataink kerülnek megmérettetésre. Változnunk vagy változtatnunk kell.
Napi holdállás: telihold a Kosban

2010.09.24, péntek
Ma különösen érzékenyek lehetünk, könnyen megbánthatnak minket, sebezhetővé válunk, és ezért bezárkózunk, befelé fordulunk. Engedjük inkább szabadjára érzéseinket, eresszük ki a hangunkat, még akkor is, ha ezzel állóvizeket kavarunk fel.
Napi holdállás: fogyó hold a Kosban

2010.09.25, szombat
Legyünk nyitottak az új dolgok iránt, ne ragadjunk le a megszokásoknál, a régi mintáknál. Hallgassunk a szívünkre, a megérzéseinkre, és hagyjuk, hogy ezek vezessenek.
Napi holdállás: fogyó hold a Kosban 

2010.09.26, vasárnap
Lazítsunk és kapcsolódjunk ki. Megengedhetünk magunknak egy tétlen vagy játékkal teli napot. Szervezzük programot a barátainkkal, ismerőseinkkel, tegyük azt, amihez igazán kedvet érzünk.
Napi holdállás: fogyó hold a Bikában

2010. szeptember 16., csütörtök

Csiszolásom első eredménye

Elkészültem a "Holdfázisok" bejegyzésekkel. Összesítve a Hold-oldalon találod, a napi aktuális  holdállást pedig a jobb oldali sávban. A "Hold a csillagjegyekben" bejegyzéseket is folyamatosan frissítem, jövő héttől már a heti eseményekben is olvashatod.

Holdfázisok: balzsamos hold

A fogyó hold utolsó, újhold előtti fázisa a balzsamos hold.
Ilyenkor a Nap és a Hold 30-60° távolságra van egymástól és egyre vékonyodó holdsarlót látunk az égen.
 
A fogyatkozás energiája
A Nap és a Hold egymást követő (félszextil) vagy egymással harmonikus (szextil), de eltérő elemű jegyekben áll.
Így ez egy kevésbé feszült, kellemesebb időszak, de egyre inkább befelé forduló energia.
A fogyó hold alapenergiája az elengedés, az energiafelhasználás, az aktivitás. Ilyenkor érdemes eltávolítani a felesleges dolgokat, például szőrteleníteni, méregteleníteni. Ilyenkor a test kevésbé hízékony, most jobban beleférnek a nassolások, a kedvenc fogások.
Az aktivitás időszaka, mozogjunk, sportoljunk többet.
Ez a kiáradás időszaka, valósítsuk meg a terveket, dolgozzunk a gyakorlati kivitelezésen, osszuk meg másokkal gondolatainkat.

Holdfázisok: utolsó negyed

A fogyó hold második fázisa az utolsó negyed.
A Nap és a Hold 90° távolságra van egymástól, és az égen fogyatkozó félholdat látunk.

A fogyatkozás energiája
A Nap és a Hold egymással diszharmonikus (kvadrát) jegyekben áll.
Ez belső feszültséget, vívódást, elégedetlenséget okozhat, ha nem tudunk kellőképpen felelősséget vállalni önmagunkért, szavainkért, tetteinkért.
A fogyó hold alapenergiája az elengedés, az energiafelhasználás, az aktivitás. Ilyenkor érdemes eltávolítani a felesleges dolgokat, például szőrteleníteni, méregteleníteni. Ilyenkor a test kevésbé hízékony, most jobban beleférnek a nassolások, a kedvenc fogások.
Az aktivitás időszaka, mozogjunk, sportoljunk többet.
Ez a kiáradás időszaka, valósítsuk meg a terveket, dolgozzunk a gyakorlati kivitelezésen, osszuk meg másokkal gondolatainkat.

Holdfázisok: elhintő hold

A teliholdat követő közel kéthetes időszak, amely következő  újholdig tart a fogyó hold fázisa.
Ez három további néhány napos ciklusra bontható, melyből az első az elhintő hold.
Ilyenkor a Nap és a Hold 120-150° távolságra van egymástól és bár a hold még majd' teljes fényével ragyogja be az éjszakát, gömbölydedsége már csorbulni kezd.

A fogyatkozás energiája
A Nap és a Hold azonos elemű (trigon) vagy egymást követő elemű (kvinkunx) jegyekben áll.
Bár alapvetően derűs hangulat jellemez minket, ha nem tudunk a gyakorlati életben kellőképpen érvényesülni, feszültségeket okozhat.
A fogyó hold alapenergiája az elengedés, az energiafelhasználás, az aktivitás. Ilyenkor érdemes eltávolítani a felesleges dolgokat, például szőrteleníteni, méregteleníteni. Ilyenkor a test kevésbé hízékony, most jobban beleférnek a nassolások, a kedvenc fogások.
Az aktivitás időszaka, mozogjunk, sportoljunk többet.
Ez a kiáradás időszaka, valósítsuk meg a terveket, dolgozzunk a gyakorlati kivitelezésen, osszuk meg másokkal gondolatainkat.

Holdfázisok: telihold

Amikor a Nap és a Hold szembenállásba kerül, vagyis a Föld a Nap és a Hold között áll, teliholdról beszélünk.
A holdciklusok között ez az erőváltás állapota.
Az egzakt (pontos) együttállás pár óra csupán, és ez a nap bármelyik szakaszára eshet, de a telihold energiája - éppúgy mint az újholdé - 2-3 napig érvényesül.

A csúcspont energiája

A Nap és a Hold egymással szemben álló jegyekben tartózkodik (oppozíció), így bár elemi szinten harmonikus jegyekbe esik, mégis feszültséget érezhetünk.
Főleg az emberi kapcsolatokra, párkapcsolatokra gyakorol erős hatást ez a pozíció. Fontos az egyensúly megtalálása és a külső-belső harmónia megteremtése.
Az egészségügyben ilyenkor több a szülések száma. Műtéteknél gyakoribb a vérzékenység.
Az éjszakai alvás nyugtalanabb lehet, napközben is gyakran idegesebbek, ingerlékenyebbek az emberek. Több a figyelmetlenség az utakon, érdemesebb óvatosan közlekedni.
De nem foghatjuk csupán a teliholdra az idegállapotunkat.
Rajtunk múlik, hogy ez a feszültség ingerültség vagy termékeny alkotói energia formájában mutatkozik meg rajtunk.

Csillagjegyek és érzékeny szervek

Amennyiben elkerülhető, időzítsük fogyó hold fázisára a következő műtéteket:
Kosban - fejen végzett beavatkozások, fogászati műtétek, epe
Bikában - mandula, pajzsmirigy, alsó állkapocs
Ikrekben - tüdő, légcső
Rákban - gyomor
Oroszlánban - szív és gerincműtétek
Szűzben - hasnyálmirigy, vékony- és vastagbél
Mérlegben - vese, hólyag, petefészek vagy prosztata műtétek, bőrgyógyászati beavatkozások
Skorpió - petefészek vagy prosztata műtétek
Nyilas - zsírleszívás, máj- vagy csípőműtét
Bak - térdműtét, egyéb csontműtétek, bőrgyógyászati beavatkozások
Vízöntő - visszérműtétek
Halak - talpon, lábfejen végzett beavatkozások

 Az elmúlt időszak telihold-bejegyzései

Holdfázisok: púpos hold

A növő hold harmadik fázisa az úgynevezett púpos hold.
A Nap és a Hold egymástól 120-150° távolságra áll, az éjszakai égboltot már az egyre fényesedő, hasasodó Hold uralja.

A növekedés energiája
A Nap és a Hold azonos elemű (trigon) vagy egymást követő elemű (kvinkunx) jegyekben áll.
Így ez harmonikus, optimista, energiával teli időszak.
Növő hold alapenergiája a befogadás, a növekedés, ilyenkor érdemes a megfelelő tápanyagokat bejuttatni a szervezetbe, bőrápoló szerek, vitaminok formájában. Mivel testünk tárolja és magába szívja az energiát, figyeljünk az ételek minőségére és mennyiségére. Kerüljük a zsíros fogásokat, a túl sós vagy édes nassolni valókat.
Ez inkább a pihenés, a szemlélődés, a feltöltődés és a regeneráció időszaka.
Szellemileg is befogadóbbak vagyunk, könnyebben megértjük a dolgokat, könnyebben tanulunk.

Holdfázisok: első negyed

A növő hold második fázisa az első negyed.
A Nap és a Hold 90° távolságra van egymástól, és az égen félholdat látunk.

A növekedés energiája
A Nap és a Hold egymással diszharmonikus (kvadrát) jegyekben áll.
Ez belső feszültséget, vívódást, elégedetlenséget okozhat.
Növő hold alapenergiája a befogadás, a növekedés, ilyenkor érdemes a megfelelő tápanyagokat bejuttatni a szervezetbe, bőrápoló szerek, vitaminok formájában. Mivel testünk tárolja és magába szívja az energiát, figyeljünk az ételek minőségére és mennyiségére. Kerüljük a zsíros fogásokat, a túl sós vagy édes nassolni valókat.
Ez inkább a pihenés, a szemlélődés, a feltöltődés és a regeneráció időszaka.
Szellemileg is befogadóbbak vagyunk, könnyebben megértjük a dolgokat, könnyebben tanulunk.

Holdfázisok: növő hold


A növekvő hold az újholdat követő közel kéthetes időszak, ami teliholdig tart.
Ez három további néhány (3-4) napos ciklusra bontható, melyből az első a növő hold.
Ilyenkor a Nap és a Hold 30-60° távolságra van egymástól és vékony holdsarlót látunk az égen.

A növekedés energiája
A Nap és a Hold egymást követő (félszextil) vagy egymással harmonikus (szextil), de eltérő elemű jegyekben áll.
Így ez egy kevésbé feszült, kellemesebb időszak.
Növő hold alapenergiája a befogadás, a növekedés, ilyenkor érdemes a megfelelő tápanyagokat bejuttatni a szervezetbe, bőrápoló szerek, vitaminok formájában. Mivel testünk tárolja és magába szívja az energiát, figyeljünk az ételek minőségére és mennyiségére. Kerüljük a zsíros fogásokat, a túl sós vagy édes nassolni valókat.
Ez inkább a pihenés, a szemlélődés, a feltöltődés és a regeneráció időszaka.
Szellemileg is befogadóbbak vagyunk, könnyebben megértjük a dolgokat, könnyebben tanulunk.

2010. szeptember 14., kedd

Holdfázisok: újhold

Amikor a Nap és a Hold együttállásba kerül, és a Nap eltakarja a holdat, újholdról beszélünk. Régebben holt holdnak is nevezték ezt az állást.
A holdciklusok között ez az origó.
Az egzakt (pontos) együttállás pár óra, mégis a Nap fényessége miatt az éjszakai hold-talanság három napig tart. Majd az ég peremén felbukkan a vékony holdsarló, és belépünk a növő hold ciklusába.
A Hold Föld körüli keringési periódusa 27,7 nap, ez évente 13 holdhónapot jelent.

A kezdet energiája
A Nap és a Hold egyazon jegyben áll (konjunkció), így annak energiája esszenciálisan mutatkozik.
A megtisztulás és az újrakezdés lehetősége.
Kiváló alkalom böjtre, méregtelenítésre, életmódformáló programok elindítására.
Ha valami új dologba akarunk belevágni vagy ha régi, rossz szokásainkat akarjuk elengedni, érdemes ehhez a naphoz igazítani.
Műtéti beavatkozások elvégzésére ideális, jóval kisebb a vérzékenység veszélye.

Csillagjegyek és a kezdetek
...vagyis újhold a...
Kosban - minden, ami az önérvényesítéssel, az akarat kibontakoztatásával kapcsolatos
Bikában - anyagi biztonság megteremtése, étrendbeli változtatások
Ikrekben - új tanulmányokba kezdés
Rákban - költözés, otthonteremtés
Oroszlánban - önkifejezés és alkotói energiák elindítása
Szűzben - hétköznapok rendjének változtatása, új, egészségesebb életmód kialakítása, munkahelyváltás
Mérlegben - házasság, szerződéskötés, kapcsolatok új alapra helyezése
Skorpióban - kötelékek felbontása, önismeret megkezdése
Nyilasban - felsőbb szintű tanulmányok kezdése, külföldre költözés
Bakban - életcélok kitűzése, munkahelyváltás (kinevezés, előrelépés)
Vízöntőben - kötöttségektől való megszabadulás, individualizmus kibontakoztatása
Halakban - függőségek elengedése

Holdfázisok: bevezető

Hold, ki magad vagy a Változás:
Varázstükörben Tükörvarázs:
- máskor meg ugyan mi több, mi más,
mint óriás,
kihűlt tükörtojás...?!
Fodor Ákos 

A hold mozgásának megfigyelése és az ebből adódó tapasztalatok összegyűjtése egyidős az emberiséggel. A természeti népek, de még nagyanyáink is tudták, melyik napon érdemes vetni, mikor kell aratni, gyógynövényeket gyűjteni vagy épp szárítani.
Figyelték és tiszteletben tartották saját maguk és a világ ritmusát.
Manapság megfeledkeztünk erről.
A minap a "tudományos" értekezések között bukkantam egy cikkre, mely szerint a hold fázisainak valószínűleg semmi köze a női ciklusokhoz, egyáltalán semmiféle összefüggés nem mutatható ki a telihold és feszült idegi állapot, illetve az alvászavar között, tévhit, hogy az étvágyunkra bármiféle hatással lenne a hold állapota, egyéb vonatkozásairól pedig már említés sem esett.
Valóban a nagyvárosi létforma, a fogamzásgátlók szedése, a folyamatos stressz, vagyis a természetes élettől való eltávolodás felborítja az ember egyensúlyát, és összezavart ösztönökkel már nem tud részese lenni az univerzum ritmusának.

A most útjára induló "Holdfázisok" bejegyzéseknek nem az a lényege, hogy ezek alapján átszervezd az életedet, és mostantól csakis fogyó holdnál mossál ruhát és növő holdnál krémezd az arcodat.
Csak olvasd el, és utána figyelj magadra.
Legjobban te tudod, hogy mire van szükséged: a szervezeted szól, hogy milyen tápanyagok kellenének, pihenésre, visszavonulásra vagy épp aktivitásra, mozgásra vágyik.
Ez nem tévesztendő össze a megveszekedett csoki- vagy kólakívánással vagy a tévé előtti lustasággal.
Ez egy bensőséges, meghitt kommunikáció a testeddel. A test nem csupán fizikai szinten üzen, de fizikai tünetekkel a lelkiállapotunkról is mesél. Véleményem szerint sok betegség megelőzhető lenne, ha az ember nyitottan és értőn fogadnák ezeket a "szavakat".

A hold aktuális állásait a "heti események" oldalon találod. Innen linkelhetsz át (hamarosan) a részletes leírásokhoz.

2010. szeptember 11., szombat

Gyógyító teák

Ebben a hűvös időben jól esik egy csésze forró tea.
A Szűz jegyéhez kapcsolódnak a gyógynövények is. A gyógynövényekből készült teák segítenek bizonyos tünetek enyhítésében, csillapításában. Néha érdemes lecserélni az Earl Grey-t egy-egy bögre egészségesebb italra...
(Ehhez az összeállításhoz Earl Mindell: Gyógyfüvek bibliája c. könyvét hívtam segítségül.)

KOS
Egy csésze borsmenta tea mérsékli a fejfájást, a migrénes panaszok esetén is segítséget nyújt. A tea elfogyasztása után 15-20 percnyi pihenés javasolt.
A csalánból készült tea az immunrendszert erősíti és a vörösvértestek képződéséhez vasat biztosít. Magas vérnyomás esetén nem ajánlott!
Meghűlés esetén a fekete bodza virágából vagy terméséből készült tea ajánlott. Izzasztó hatású, és a bogyók ráadásul tele vannak A-, B- és C-vitaminnal.
×××
BIKA
A nyugtató hatású és finom jázmintea kitűnő ebéd utáni ital, pláne, ha kissé többet ettünk a kelleténél. 
A ginzengtea fokozza a szellemi és a fizikai teljesítőképességet.
Az édesgyökérből készült tea gyulladáscsökkentő hatású, segít a torokfájás, a rekedtség megszüntetésében.
×××
IKREK
Az orvosi pemetefű-tea erős és makacs légúti megbetegedések esetén is hatásos.
A rendkívül sokoldalú angyalgyökér teája asztma és hörghurut esetén csökkenti a váladékképzősét. Mellhártyagyulladás és már tüdő-, illetve mellkasi megbetegedéseknél is kiválóan alkalmazhat
Komlóból nem csak sör, tea is készülhet: a leforrázott növény kitűnő idegnyugtató.
×××
RÁK
Az ánizstea fokozza az emésztést, már az ősi egyiptomiak is használták erre a célra. Szoptatós anyáknak is javasolják: serkenti a tejképződést.
Gyomorfájdalmak enyhítésére, az emésztés javítására borsmenta tea ajánlott.
A málnalevélből készült tea várandós nőknek segít, az utolsó két hónapban fogyasztva felkészíti a méhet a szülésre.
×××
OROSZLÁN
A jól ismert kamillatea elalvás előtt segít megnyugodni, enyhíti a stresszel összefüggő panaszokat. Hát- és derékfájdalmak esetén is javasolt a fogyasztása.
A rozmaringtea idegfeszültségek oldására kitűnő, lassú kortyolgatását javasolják.
A ginzengtea csökkenti a koleszterinszintet, normalizálja a vérnyomást, így a szív egészségét is szolgálja.
×××
SZŰZ
Az édesköményből főzött tea az emésztést segíti, már csecsemőkortól fogyasztható. Jót tesz a hasnyálmirigynek.
A macskamenta tea nyugtató hatása mellett elősegíti az emésztést, megszünteti a hasmenést.
A citromfű tea kellemes íze mellett, a felfúvódást is mérsékli.
×××
MÉRLEG
Az illatos levendulatea szorongás oldására, az idegek megnyugtatására szolgál.
A medveszőlőből készült tea a húgyúti fertőzések népi orvossága.
Borókából a ginen kívül tea is készülhet, elősegíti a fölösleges folyadék kiürítését, javítja az emésztést.
×××
SKORPIÓ
A fekete áfonya tea nem csak ízletes, vitamindús és immunerősítő, de a látás javítására, a szem regenerációjára is kiváló.
A közönséges palástfű tea rendszertelen menstruáció normalizálásában és a vérzés csillapításában nyújt segítséget.
A nemi vágy és a potencia fokozására ginzengtea fogyasztása javasolt.
×××
NYILAS
Az apróbojtorjánból készült tea fáradság esetén hatékony.
Májpanaszok esetén segít a máriatövis tea. Fokozza a működését és a májsejtek termelődését.
A borágótea fogyasztása a vérzsír és a koleszterin csökkentésében nyújt segítséget.
×××
BAK
A ginko biloba tea nagyon sokoldalú hatású, javítja a mentális funkciókat, enyhíti a fülzúgást, lassítja az öregedési folyamatokat.
A mezei zsurló tea elősegíti, hogy a szervezet kalciumot vegyen fel, ezáltal jót tesz a körmöknek, a bőrnek, a csontoknak és a kötőszöveteknek.
Késleltetheti a korai öregedést, fokozza az életerőt a kínai keserűfű-tea.
×××
VÍZÖNTŐ
A macskagyökér-tea idegi feszültség csillapítására, stresszel összefüggő izomgörcsök oldására ajánlott.
Orbáncfű tea alkalmazható idegesség, ingerlékenység és akár alvászavar esetén is.
Levendulából készült tea enyhíti az izomfájdalmakat és az izomgörcsöket.

×××
HALAK
A csucsókatea stresszoldás mellett hatásos az álmatlanságra és még az alkoholelvonási tüneteket és mérsékli.
A narancsvirág-tea alvási probléma esetén enyhe altató hatású.
A gyömbértea erősíti az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.

2010. szeptember 7., kedd

Csiszolgatom a blogot

Új oldalakkal bővítettem a blogot.
Hamarosan a napi holdállásokat is megtalálod - gyakorlati tanácsokkal!

2010. szeptember 5., vasárnap

(G)Asztro bloggerek: SZEPYKE

Nap: Skorpió 18° X. ház
Hold: Oroszlán 24° VII. ház
ASC: Bak 12°
Szaturnusz: Ikrek 5° 5. ház
MC: Skorpió 13°
Ceres: Oroszlán 18° VII. ház
Vesta: Vízöntő 8° I. ház

Alapszemélyisége:
Szepyke hihetetlenül impulzív ember. Az a típus, aki senkit sem hagy hidegen: vagy azonnal megszeretik őszinteségét, nyíltságát, szókimondó természetét, vagy épp emiatt ellenszenveznek vele. Nagyon fontos számára, mit gondolnak róla mások és rendkívül érzékenyen érinti minden kritika, de a nézeteihez, véleményéhez és igazához mindenáron ragaszkodik.
Olyan ő, mint egy örökmozgó: tele elektromos feszültségekkel, amik folyamatos teljesítésre, kreatív "kisülésekre" ösztönzik. Ötletei újabb ötleteket szülnek. Mindig, mindenhol a maximumra törekszik, félmegoldás nála nem létezik. Hajlamos azonban ez a belső késztető-motor túlpörögni: ilyenkor mutatkoznak nála a túlvállalás és az energia-szétforgácsolódás tünetei.
Erős késztetést érez arra, hogy bizonyítson, hogy megmutassa magát a világnak, de legalább ilyen mértékben szüksége van az elhatárolódásra. A blog kitűnő felület erre: egyszerre nyilvános és távolságtartó.
Szepyke a konyhában:
Családi öröksége a főzés szeretete, az ízek élvezete és a nagyvonalú vendéglátás hagyománya. Ehhez társul széles látóköre, nyitottsága és kíváncsisága a nagyvilágra. Tökéletesen megfér nála egymás mellett a tradicionális konyha és az újítás, de ügyel arra, hogy a kettő ne keveredjen. A paprikás krumpli épp úgy készül, ahogy azt otthon megszokta, eszébe sem jut a ma divatos módon reformizálni. De az új alapanyagokhoz, trendekhez és módszerekhez bátran, kreatívan viszonyul.
Konyhában is a tökéletességre törekszik, azonban ha valami mégsem sikerül, legjobb, ha nevet egy jót magán, ahelyett, hogy kétségbe esne.
Alapvetően a gyorsan készülő fogásokat kedveli, de ünnepi alkalmakra igazán kitesz magáért. Fontos, hogy a főzés számára ne csupán napi rutin vagy mások elvárása legyen, hanem örömmel végzett és elismert tevékenység.
Related Posts with Thumbnails