2011. február 17., csütörtök

Egy kő az űrből - a Vízöntő jegy kristálya

A Vízöntő jegyhez és az uránuszi energiákhoz tartoznak a szokatlan, bizarr, újszerű dolgok, a technika fejlődése, a szellem felemelkedése, a tudományos felfedezések, a végtelen világűr kutatása is. Bár a kristályok világában rengeteg a különlegesség, van egy csoport, aminek egyediségét kozmikus eredete adja, így érdemelte ki a "hónap kristálya" címet.

Sokkolt kőzetek
A tektitek meteoritbecsapódás nyomán keletkeznek. A meteoritok azok a világűrből származó objektumok, amik a Föld felszínével való ütközéskor nem semmisülnek meg, majd a légkörbe lépve, az ellenállás okozta súrlódás hatására felforrósodnak, és a becsapódáskor megolvasztják a földfelszínt is. A magas hőmérséklet és nyomás hatására a felszínt alkotó kőzet is hirtelen megolvad, majd épp olyan hirtelen kihűl (ún. sokk-metamorfózis történik), és a kondenzált kőzetpárából természetes üveg jöhet létre.
A tektit görögül megolvadtat jelent. Kémiai összetételét tekintve 75%-ban szilícium-dioxidot, 10%-ban alumínium-oxidot, mellette vasat, kalciumot, nátriumot, magnéziumot, titánt és mangán-oxidot tartalmaznak. Szerkezete amorf, mint minden üvegé. A legtöbb tektit színe sötétbarna vagy fekete.

Moldavit, a kozmikus zöld üveg
A csehországi Moldva-folyóról kapta nevét a moldavit. Különlegessége a tektitek között palackzöld színe és kalapáltnak ható felülete.
Viszonylag friss felfedezésű ásvány, 1797-óta van csak a drágakőpiacon, annak ellenére, hogy korát 15 millió évre becsülik. Meglepő párhuzam, az Uránusz felfedezése 1783-ra esett, tehát szinte vele egy időben bukkant fel ez az ásvány is.
A modern kori drágakőgyógyászat bár alkalmazza, használata nem terjedt el széles körben.
Elvontabb, spirituálisabb, megfoghatatlanabb hatást fejt ki, mint a legtöbb kristály. Határtalan távlatokat és intenzív szellemi élményeket ad. Energiáit mindenekelőtt a homlokcsakra területén fejti ki.
Related Posts with Thumbnails