2011. február 7., hétfő

Kheirón, a sebzett gyógyító

Chiron az égen
A Chiron nevű asztreroidát 1977.10.18-án Charles T. Kowal fedezte fel. A planéta, a félig ló, félig ember kentaurhoz méltón maga is "félig" kisbolygó, a Naphoz közel kerülve "félig" rövidperiódusú üstökös. (Az ilyen planétákat épp ezért kentaurtípusú égitesteknek nevezik.)
Pályájának a Naphoz legközelebbi része a Szaturnusz pályájánál is beljebb van, a legtávolabbi szakasz pedig az Uránusz közelében halad. Keringési ideje 50,682 év, egy-egy jegyben töltött ideje, 1,8-8,49 év között változik.
Holnap átlép a Halak jegyébe, és 2018 áprilisáig halad végig rajta.

Chiron a mitológiában
Kheirón Kronosz (Szaturnusz) és Philyra nimfa fia volt. Miközben Kronosz elcsábította a nimfát, felesége, Rhea, tetten érte őket, ahonnan az isten lóvá változva menekült el. A malőr miatt a nászból egy félig ember, félig ló kentaur született, akit anyja - szégyellve szörnyeteg gyermekét - magára hagyott. A fiatal kentaurt Apollón nevelte, akiktől halhatatlanságot, gyógyítói, látnoki képességet és végtelen bölcsességet kapott. Jártas volt az asztrológiában, a gyógyfüvek alkalmazásában, a zenében, az etikában, a vadászatban, a hadviselésben. Később ő maga is tanítóvá vált, olyan híres hősök mestere volt ő, mint Aszklépiosz, Akhilleusz, Iaszón, Héraklész, Thészeusz.
Legendák keringtek arról, hogyan tudott Kheirón megsebezni, majd meggyógyítani bárkit.
Ám, mikor Héraklész véletlenül őt találta el egy hidraméregbe mártott nyílvesszővel, saját sebét nem tudta orvosolni. A halálos méreg nem végzett a kentaurral, csak elviselhetetlen kínokat okozott neki. Kheirón inkább feláldozta halhatatlanságát, és átvette a száműzött és folyton szenvedő Prométheusz helyét a Tartaroszban.
Kilenc nap elteltével Zeusz felhozta őt, és jutalmul nemes tettéért csillagképként az égboltra emelte.

Chiron az asztrológiában
Leggyakrabban használt szimbóluma egy fejtetőre állított kulcs, ami a küszöbön túli (Szaturnusz az őrzője), vagyis az egyéni sorson túli világra nyit ajtót.
A mitológiából kiderül Kheirón asztrológiai szerepe is: a soha be nem gyógyuló lelki sebeket vagy fizikai fogyatékosságokat jelöli, amiket csak felismerni és elfogadni tudunk, változtatni rajtuk nem (öntudatlanul: anyja elutasítása, félig ló, félig ember teste, tudatosan: a nyílvessző okozta sebesülése).
Mutatja továbbá az önismeret bővülésének lehetőségét, a lelki érzékenységet, az áldozathozatalt, a bölcsességet, a nehézségek legyőzésének képességét. A horoszkópban kiemelt pozícióban látnoki, gyógyítói, terapeutai adottságokat ad. (a bölcs tanító)
Összekapcsolja a múltat, a hozott és elszenvedett dolgokat, a fizikai valóságot (Szaturnusz, mint a nemzője) a jövővel, az érzékfeletti világgal (Uránusz, mint az őt befogadó ég), de a felismerésnek az útja a Tartaroszon keresztül vezet.
Related Posts with Thumbnails