2013. január 6., vasárnap

2013 - az év képlete 1.

"A paradoxon az ellentmondás ellentéte.
Az ellentmondás mindig zsákutca,
de a paradoxon nem az,
ugyanis valahányszor elismerjük
az egyik oldal igazát,
azon kapjuk magunkat,
hogy a másik oldalnak is igazat kell adnunk."
Stewart Brand

2013 annyira mozgalmas, izgalmas és fényszögekben bővelkedő, hogy az év elindítása két bejegyzésbe fér csak bele. 

Épp, mint a filmeken
Az év egy ritka, hármas uralomcserével kezdődik, ráadásul úgy, hogy a bolygók között fényszögkapcsolat, vagyis közvetlen kommunikáció alakul ki.
Ezt valahogy úgy lehet elképzelni, mint a Holiday című filmet, ahol Kate Winslet és Cameron Diaz otthont cserél egymással. Egy téli vakáció erejéig kipróbálják a másik életét, lakását,  szokásait. S mivel egymásnál vendégeskednek, tiszteletben tartják a másik tulajdonát. Alkalmazkodnak a környezethez, de nem adják fel egyéniségüket. Iris Los Angelesben is angol marad, de egy kicsit lazább, vagányabb, amerikaiasabb. Amanda a havas angliai házikóban is határozott, tudatos személyiség, de felfedezi magában énje romantikusabb, lágyabb, nőiesebb felét. A kiruccanás alatt folyamatosan tudnak egymásról, mivel telefonon tartják a kapcsolatot.

Holiday, az asztrológia nyelvén
A csillagok kicsit megvariálják az otthoncserét, ugyanis négy ház, négy szereplő között három felségcsere jön létre. Ez úgy lehetséges, hogy bizonyos csillagjegyeknek - a Skorpiónak, a Vízöntőnek és a Halaknak is - van egy tradicionális és egy modern (transzperszonális) uralkodója.
A Skorpió jegyének (bordó) hagyomány szerinti ura a Mars, ami a Kosnak (vörös) is, újabb uralkodója pedig a Plútó. A Vízöntő jegy (kék) tradicionális uralkodója a Szaturnusz, ami a Bakot (szürke) is irányítja, modern uralkodója pedig az Uránusz. Lássuk sorban a cseréket:
1. A Skorpió Szaturnusz (bordó) és a Bak Plútó (szürke) az első csere, kettőjük között kiváló a kommunikáció, mivel egzakt fényszögkapcsolatuk 60°-os szextil.
Mindketten komolyak, céltudatosak, megfontoltak. A megújulás érdekében képesek a búcsúra, az elengedésre, ezért igen módszeresen válnak meg az idejétmúlt, feleslegessé vált dolgoktól, szokásoktól, személyiségrészektől. Itt áll a Nap is, vagyis a transzformációs folyamat tudatosan megy végbe. Ez a bolygókapcsolódás példázza leginkább az 13-as év energetikáját.
2. A Skorpió Szaturnusz (bordó) a Vízöntő Marssal (kék) is helycserében áll, azonban e két planéta között feszültség, vagyis 90°-os kvadrát van jelen.
A Mars kirobbanó lendülete, hirtelen ötletei, gyors reakciói ellent mondanak a Szaturnusz szívós, kitartó munkájának, az ösztönök megzabolázásának. Komoly kontraszt alakul ki a rombolás és a gátlás, a száguldás és a fékezés között.
3. A Vízöntő Mars (kék) második cseréje a Kos Uránusszal (vörös) jön létre. Közöttük is harmonikus szextil a kapcsolódás. Mindketten gyorsak, intenzívek, dinamikusak, türelmetlenek. Csekély önuralmuk, hevességük miatt nehezen működnek együtt, de energikusságuk hasonlóvá teszi a dolgok kivitelezését.

Paradoxon vagy ellentmondás?
Ez az év tele lesz ambivalenciával, hiszen két ellentmondó energiát kell harmóniába hozni: a lassú, mélyre ható, gyökeres változásokat eredményező Szaturnuszt és Plútót, illetve a gyors, azonnali, mindent felrobbantó Marsot és Uránuszt.
Ezekhez az energiákhoz rugalmasság, türelem, mozgás, alkalmazkodás, cselekvés, együttműködés, kitartás egyaránt szükségeltetik. Ott, ahol eddig visszafogottság kellett, lehet, hogy most lendület szükségeltetik, ahol viszont ösztöneink vezéreltek, idén felelősségteljes hozzáállással boldogulunk. Olyan helyzet is adódhat, ahol egyszerre van szükség mindkét végletre: őrültségre és józanságra, rombolásra és építésre, gyorsaságra és megfontoltságra. Ez azonban nem ellentmondás: ez a paradoxon.
Related Posts with Thumbnails