2013. január 2., szerda

2013 - a számok és a tarot tükrében

„– Azt hiszed, hogy örökké fogsz élni!
– Nem hiszem azt.
– Hát, ha nem hiszed, mire vársz? Miért vonakodsz megváltozni?
– Felmerült-e benned az, hogy esetleg nem is akarok megváltozni?
– Felmerült. Én sem akartam megváltozni, akárcsak te. Nem örültem az életnek; belefáradtam, mint te. Most nem tudok betelni vele.”
- Carlos Castaneda: Ixtláni utazás - 

Visszatekintés az előzőre
2012-es évre ezt írtam: "A kötelességeket, kötelékeket azok, amiktől függünk. Nem az anyagiak, sokkal inkább az illúzióink, az elképzeléseink, a lelki-fizikai függőségeink, a berögzült viselkedési mintáink, amik miatt képtelenek vagyunk a cselekvésre, a változtatásra. Ezek azok a folyamatosan ismétlődő élethelyzetek, amikkel kudarcot vallunk, megfeneklünk, holtpontra jutunk. Ezektől kell most megszabadulnunk. A nézőpont megváltoztatásával megváltozik az egész élet."
Visszatekintve az elmúlt 365 nap eseményeire mindenkinek magának kell megadnia a választ a következő kérdésekre:
- Voltak olyan kötések, kötöttségek, amik felbomlottak a tavalyi évben?
- Hozott az élet 2012-ben olyan helyzeteket, ahol felismerhetted az illúzióidat?
- Az elmúlt egy évben megváltozott az életszemléleted, az életről alkotott elképzelésed?
A tizenkettes a teljesség száma, vele egy kör lezárult. A tizenhármassal most egy új korszak kezdődik.
Nos, készen állsz? Indulhat az átalakulás?

13
A tizenhárom túlmutat a tucatnyi egészen, megnyitva ezzel egy új dimenziót.
13 az átalakulás, a tökéletes transzformáció száma. Ez az átváltozás olyan mint a halál: elhamvasztjuk régi énünket, hogy főnixként, ragyogó belső tűzzel újra életre keljünk.
Az élmény azonban misztikus és félelmetes, ezért a 13-as számot az ördög tucatjaként emlegették és szerencsétlenséget hozónak tartották. Gondoljunk csak a mesékre: akinek tizenhármat üt az óra, annak befellegzett. Vagy Csipkerózsika történetében a hívatlan, tizenharmadik tündérre, akik halállal átkoz meg mindenkit, amit semmissé tenni nem tudtak, csak felcserélni száz évnyi kis halálra, vagyis mély álomra.
A tizenhármas babonája a hétköznapok szokásaiba is bekerült, ezért bizonyos szállodákban nincs 13. emelet, nincs 13-as kabin a hajón vagy 13. üléssor a repülőgépeken.
A tizenhármas ezért lett néhány tarot-olvasatban "névtelen arkánum", mert a halát még nevén nevezni is féltek. A halál: tabu.

A 13-as szám a holdhoz kapcsolódik, ami egy szoláris év alatt tizenháromszor "hal meg", vagyis 13 újhold alkalmával tűnik el az égen. Az állandóság szoláris, férfias energia, míg a változékonyság, az átalakulás és az alkalmazkodás lunáris, nőies. Épp ezért "száműzték" hosszú évtizedeken keresztül a férfiközpontú világszemléletek és vallások a női minőségekhez kapcsolódó számokat.

A maják a galaktikus energiaciklusokat, a dinamikákat tizenhárom különböző minőségben jelenítették meg. A 13. a kozmikus energia, amit a teknős jelképez, és a jelenlétet, a dimenziók közti váltást, a transzformáló erőket, a váratlan változásokat és az egyetemes mozgást szimbolizálja.


Előrelépés
A tarot lapjai úgy viszonyulnak egymáshoz, mint a csigalépcső fokai. Az egymást követő lépcsőfokok ok és az okazat-szerűen, míg a spirálisan egymás alá s fölé kerülő lapok analógiájukban, vagyis hasonlóságukban kapcsolódnak. (Ezt itt csak két dimenzióban tudtam megjeleníteni: vízszintesen és függőlegesen.)
Előbbi a kauzalitás törvényét követi, vagyis, a 12-es megoldásaiból alakulnak ki a 13-as következményei: az embernek először el kell engednie az illúzióihoz való ragaszkodását (12, Akasztott) ahhoz, hogy ténylegesen változtatni tudjon az életén (13, Halál). Első lépés a felismerés, második a cselekvés.
Az átlényegülés misztériuma annak tűnik ijesztőnek és félelmetesnek, aki belekapaszkodik a megszokottba, a berögzült dolgaiba, elképzeléseibe. Akkor is, ha az már nem nyújt semmi örömöt, élvezetet, szenvedélyt. Aki azonban képes fejest ugrani az ismeretlenben, ez az élmény kalandot, kihívást, felfedezést jelent.
Castaneda találóan fogalmaz a bevezető idézetben: ha azt hisszük, hogy örökké fogunk élni, akkor valóban ráérünk változtatni. De ha tudjuk, hogy a földi létezésünk mulandó, ha bármikor vége szakadhat, ha felismerjük azt, hogy az élet kéz a kézben jár a halállal, akkor nem késlekedünk kihasználni a rendelkezésre álló időt és lehetőségeket. A jelenlét az állandó változás képességének hatalma. Minden most történik.
Nincs "más" idő...
Spirális perspektíva
A másik megközelítés intuitív szemléletet igényel.
A tizenhármas szám kétjegyű, vagyis 1-esből és 3-asból épül fel. A számmisztika egyik alapművelete a teozófikus redukció, ami azt jelenti, hogy a többjegyű számot elemeire bontjuk és egy számjegyűre csökkentjük.
13 = 1+3 = 4
Az 1-es a teremtőerő és a 3-as a cselekvőerő együttesen jelentik az átalakulás képességét. Kettejük összegéből pedig megkapjuk a 4-et, a stabilitás számát. Talán első pillanatban ellentmondásnak tűnik, hogy a változás elfogadása teremti meg az állandóságot, de ha megfordítjuk, már nem lesz ennyire idegen a gondolat: egyetlen biztos dolog az életben a változás. Minden, ami létrejön, el is múlik. Ilyen az emberi élet, ilyen egy cserép virág, egy tányér frissen elkészített étel, egy romantikus élmény, egy félelmet keltő pillanat, egy dal, egy tánc, de akár egy leírt gondolat is.

Választ6sz: változol vagy változtatsz
Ha a teljes 2013-as év energiájára szeretnénk rápillantani, akkor szintén a fenti numerológiai műveletet kell végrehajtanunk.
2013 = 2+0+1+3 = 6
A hatos a válaszutakat, az útelágazásokat szimbolizálja.
Ez az év folyamatosan felkínálja azokat a döntéseket, amelyek a változás vagy a változtatás lehetősége felé visznek bennünket.
Related Posts with Thumbnails