2013. január 28., hétfő

Farsang másképpen: maszk és karakter

„Szeretne szintén titokzatos lenni? Rejtőzködni? Hogy aztán, amikor már ezerszám váltogatta arcait, ráleljen magamagára? … Tessék: álarcok, maszkok. Nem az a maszk számít, amit félrelök. Ám amit megfog, és az arca elé emel, az már egy-egy vonás magából. Az ember nem ilyen vagy olyan, hanem ilyen is meg olyan is. Ne akarjon mindennek szilárd körvonalakat, érzelmeire fogantyúkat, hogy megragadhassa azokat. Vagyunk néhányan ilyen furcsa halandók. Nem racionálisak, hanem emocionálisak. Nem baj, ha nem értenek minket, még az se baj, ha bolondnak tartanak. Mélységesen nem számít, milyennek látnak bennünket mások, ha a mi ablakaink a képzeletre nyílnak, s ha a tükreink olyan világba vezetnek, ahová a köznapok embere soha el nem juthat”
Vavyan Fable: Jégtánc

Benne járunk a farsangi szezonban, az álarcok és a káprázat csillogó forgatagában, ahol egy-egy este erejéig kedvünk szerint változhatunk hőssé, kalózzá, királylánnyá, püspökké, konzumnővé, Micimackóvá. Az álarcok azonban nem csak a január végi bulik vidám kellékei, hanem az emberi kultúra fontos részei.

Maszk a világkultúrában
A maszkot használják átlényegülésre, átvezetésre, álcázásra, megkülönböztetésre, azonosulásra. Sámánok a szellemi vezetőkkel, míg a vadászok az állat lelkével veszik fel maszkon keresztül a kapcsolatot.
Halotti maszkok mozdulatlanul őrzik az eltávozott fizikai lenyomatát, míg a levetett maszk az újjászületés egyik szimbóluma.
Az antik vagy távol-keleti színházi maszkok elfedik az egyéni ember érzéseit és felnagyítva jelképezik az egyetemes érzelmeket: szomorúságot, örömöt, gonoszságot.
A maszkok segíthetnek a félelem legyőzésében, gondoljuk csak Bruce Wayne-re, aki retteg a denevérektől.
Szellemmaszkba bújnak a hóhérok és a ku-klux-klán követői.
Hogy elfedjék valódi kilétüket a rablók is, a kommandósok is maszkot öltenek.
De a reggelente felkent smink, is egyfajta maszk.
A maszkok segítenek a karakterek felöltésében.

Maszk az asztrológiában
A legtöbb ember tudja, hogy milyen csillagjegyben született, sőt sokan az aszcendensükkel is tisztában vannak. (Aszcendensek csillagjegyek szerint bejegyzés ITT olvasható.)
Ez a két tényező személyesíti meg az asztrológiában a maszkot és a karaktert.
A kharaktér görög szó, vésetet, lenyomatot jelent - ez a Nap, a személyiség, amit az adott inkarnáció "éget" belénk.
A persona latinul a maszkot takarja. Ez az aszcendens, ami a látszati jelleg, a felvett, a külvilág felé mutatott arcunk.
Ezek a maszkok vajon segítenek a valódi karakterünk felöltésében...?
Related Posts with Thumbnails