2013. január 30., szerda

Tekintetek árnyékában… kristály-szemek

OPUS MAGNUM

szerető szemmel
színarannyá bámullak:
mindenkiévé

- Fodor Ákos -

A természetben előfordulnak olyan különleges kristályok, amikből ügyes csiszolással egy láthatatlan szemet csalogathatunk elő, hogy tágra nyílt pupillával kíváncsian egy macska, élesen egy sólyom vagy éberen egy tigris figyelhessen bennünket.

Természetes és ember-alkotta szemek
Ez az optikai jelenség akkor jön létre, ha a kristály belsejében párhuzamosan elhelyezkedő zárványok vannak, amiknek a felületén gömbölyű csiszolásnál selymesen, macskaszemszerűen verődik vissza a fény.
A legszebb és legértékesebb változata a krizoberill-macskaszem (fenti képen), ami sárgászöld, aranysárga vagy barnás "íriszén" ezüstfehér fényvonal fut végig.
A kvarc-macskaszem hasonló megjelenésű, ám az anyaga közönséges szilícium-dioxid. A fénysávja kevésbé éles, fényhatása ezért kevésbé lenyűgöző.
A sólyomszem és a tigrisszem szintén kvarc-változat. Előbbibe "kék azbeszt" szálak épültek be, amitől füstszürke, kék vagy halványkék árnyalat alakul ki. Idővel a sólyomszem tigrisszemmé változik, úgy, hogy a "kék azbeszt" vastartalma oxidálódik, a színe pedig sárgás-barnává fakul.
Mindhárom kvarcféleség rendkívül érzékeny a savakra.

A legcsodálatosabb kristály-szemet, Salvador Dalí alkotta meg. A szürrealista festőről talán kevesen tudják, hogy ékszereket is tervezett. The Eye of Time - Az idő szeme - aranyból készült, gyémánttal körberakva, egyetlen rubinkővel díszítve.

Égi-kék és napsütéses-arany szemek
A sólyomszem a Vízöntő jegyéhez, míg a tigrisszem az Oroszlánhoz tartozó kristály. A sólyomszem a magasabb, távoli perspektívákat képviseli, ezért segíti viselőjét az áttekintésben, a távolságtartásban. Már a régi korokban is ajánlották az ingerlékenység, a türelmetlenség csillapítására. A homlok közepére helyezett kővel végzett meditációt nyugtatja az idegeket, a belső nyugtalanságot, az idegességet.

A tigrisszem meditációkor a köldökre helyezve fejti ki legjobban a hatását. Szintén oldja a stresszt, a túlterheltséget. Mivel tulajdonképpen ugyanarról a kristályról van szó, így a kristálygyógyászatban nagyon hasonló a felhasználása.
Asszociációja két gyönyörű, ragadozó tekintete: éles érzékek, önuralom, elszántság, pontos helyzetfelmérés, megfontolt, de határozott cselekvés.
A különbség az állatokban és az asztrológiai szimbólumokban rejlik. A sólyom a levegőt, vagyis a szellemi szférákat, míg a tigris az ösztönöket uralja.
A sólyomszem amulettként nem sejtett szerencsét hozhat és a vágyak beteljesülését eredményezi. A tigrisszem pedig kitartást, elszántságot ad, hogy saját erőnkből érjük el azokat.
Related Posts with Thumbnails