2014. április 11., péntek

Ha a Mars magasan fent ragyog...

"Az igazi harcos mindig három fegyverrel rendelkezik:
a békesség ragyogó kardjával;
a bátorság, bölcsesség és barátság tükrével;
valamint a felvilágosodás értékes drágakövével."

- Uesiba Morihei, japán harcművész, az aikido megalapítója -

A régiek úgy tartották, ha a vörös bolygó magasan fent ragyog az égen, harc és viszálykodás lesz a földön.
Ezért el is nevezték róla a háború istenét Marsnak, illetve Árésznek.

Marsikus látványosságok az égen

A Mars az elmúlt napokban éppen szemben állt a Nappal, vagyis az éjszakai égbolt közepén (magasan fent) csodálhattuk meg ezt az égitestet. Itt találhatunk erről egy gyönyörű, hazai felvételt.
Néhány napon belül (2014. április 15-én, kedden) még egy teljes holdfogyatkozás is becsatlakozik ehhez a képlethez.

Mars megnyilvánulásai a mindennapokban

A Kos havában a Mars az uralkodó, még akkor is, ha messze, száműzetésben a Mérleg jegyében jár. Itt a belső küzdelmeinket (is) leggyakrabban másokon keresztül éljük meg, kapcsolati viszonyaink szembesítenek a bennünk rejtőző árnyékokkal.
Jóval könnyebben kibillent egyensúlyunkból a másik reakciója, viselkedése, "hülyesége". Nem mi keressük a konfrontációt, mégis úgy tűnik, lépten-nyomon megtalál bennünket.
Kezünkbe nyomja életünk kardjait. Hogy mit kezdünk velük, rajtunk áll...

Kard-variációk

A kard egy kétélű fegyver, teremtést és pusztítást egyaránt szimbolizálja. A legtöbb kultúrában a szellemiséggel, a gondolatokkal és a kommunikációval azonosítják. (Így lettek a tarot levegő elemet megjelenítő lapjai is a kardok.)
A Mérleg levegős jegyében még inkább kiéleződik a minőség. Belső csatáinkat nem acélból kovácsolt pengékkel vívjuk, hanem a gondolatainkkal, kapcsolati összecsapásainkhoz nem katanát rántunk, hanem sérelmeket, sértéseket vagdosunk egymás fejéhez.
A kard a szó hatalmát, a gontolatok erejét jelenti, ezért rendelték hozzá a hét szabad művészet közül a retorikát.

Kardot kézbe véve a nehézségeinkkel vehetjük fel a harcot, leküzdhetjük az ismeretlen akadályokat, a tudatlanság homályát. A kard elvezet bennünket oda, hogy felismerjük, milyen tulajdonságainkon, viselkedési mintáinkon kell dolgoznunk azért, hogy a sorsunk útján előre haladhassunk.
A kard mindenkinek mást és mást jelent. Gyakorolhatjuk vele azt, hogyan kell megküzdeni önmagunkért, általa véget vethetünk egy küzdelmes kapcsolatnak, vagy akár azért is megküzdhetünk, ami igazán fontos nekünk.
Mindenkiben ott rejtőzik egy Excalibur, kinek már a kezében, kinek még a kőbe zárva, de ezt a misztikus erőt csak mi szabadíthatjuk fel magunkban.
Ám fegyvert venni a kézbe hatalmas felelősség. Az igazi harcos nem vakon vagdalkozik - erre tanít bennünket Uesiba Morihei mester, hanem a békesség kardjával rendelkezik. És a bátorság, a bölcsesség, a barátság tükrével szembesíti önmagát és másokat is. Zsebében pedig őrzi a felvilágosodás értékes drágaköveit.
Gondolataidat, szavaidat a szeretet és a felelősség vezesse...
Related Posts with Thumbnails