2014. április 14., hétfő

A tükör törvényei életre kelnek: áprilisi telihold és holdfogyatkozás

"Csak saját magammal kell összhangba kerülnöm,
annak örülnöm, ami belőlem való,
akkor ezt a boldogító harmóniát olyan erőnek fogom érezni,
amely önmagában elegendő, de kifelé is sugárzik."

- Anselm Grün -


Teljes holdfogyatkozás

A Kos hónap újabb állomása a 2014. április 15-én (budapesti idő szerint) reggel 8 óra 44 perckor bekövetkező telihold és a vele együtt járó teljes holdfogyatkozás. Sajnos hazánkból ez a fogyatkozás most nem látható, Amerikában, Új-Zélandon, illetve Ausztrália keleti felén élőknek lesz része a látványosságban. A teljes holdfogyatkozásról csillagászati információkat itt olvashatsz, illetve itt megtalálható a láthatósági térkép is: Szárosz 139.

Kapcsolódások

A telihold képlete a következő: Kos Nap a leszálló-holdcsomóponttal, Mérleg Hold a felszállóval áll együtt.
A Kos-Mérleg az én-te kapcsolat tengelye, a holdcsomópontok a karma tengelyek, vagyis elsősorban a kapcsolati kérdéseinkre pillanthatunk rá a múlt és jövő nyitott kapuján át.
A mostanában zajló, igen intenzív változási folyamat része ezeknek a kapcsolati energiáknak a letisztítása, letisztázása, azok átalakítása.
Mindegy, hogy kapcsolatban élünk vagy évek óta egyedül, most estünk szerelembe vagy túl vagyunk egy fájdalmas szakításon, érdemes rendezni magunkban a másikhoz fűződő viszonyainkat.
Hiszen legtöbbünk mögött sorakozik már néhány kapcsolati tapasztalat, felemelő és földbe döngölő élmény, öntudatlanul is hordozzuk magunkban szüleink mintáit, sőt, talán még előző életekből is őrzünk ilyen jellegű emlékeket.
A múlt meghatározza a jelent, azt, ahogy gondolkodunk, érzünk a másikkal kapcsolatban: vágyakozunk, félünk, idealizálunk, menekülünk, próbálkozunk, elutasítunk, megalkuszunk, reménykedünk, hiszünk... De a jelen mágiája, hogy a jövő itt és most alakítható. Élhetünk ennek a teliholdnak a lehetőségével, és újrateremthetjük az elképzeléseinket.

Egy, két', hár...mónia


A kapcsolat három "tényezős".
Kellek hozzá "én", kellesz hozzá "te", és kettőnkből születik a "mi", vagyis maga a kapcsolat.
Szeretem Vénusz és Mars (Aphrodité és Árész) példáját felhozni, akik nászából Phobosz (félelem), Deimosz (iszonyat), a viszonzás nélkül felnőni képtelen (Érosz) és bátyja (Antérosz) születtek, de megfogant az egyesítő Harmónia is.
Aki belekóstolt már élete során néhány párkapcsolatba, ismerheti ezeket a jelzőket. A se veled, se nélküled kötődéseket, a kapcsolati játszmákat, a magány, az elmúlás félelmét, a kiábrándulás iszonyatát, szerencsés esetben pedig a kiteljesedő szerelmet.
Azok, akik ez utóbbi áldásában élnek, ritka kincset tudhatnak magukénak.
Azok, akik pedig változást szeretnének, ismerkedjenek meg a legfontosabb titokkal: te magad vagy a kapcsolat. Belőled indul ki minden, te határozod meg, ki rendeződik melléd az életben, téged tükröz a másik, és együtt formáljátok a harmóniát.
Nem véletlen, hogy a kapcsolatokat az asztrológiában a Mérleg szimbolizálja. Folyton kiegyenlítődésre törekszik. Ha magányt és ürességet teszek az egyik serpenyőbe, ezzel "egyenlíti ki" az élet. Ha elfogadást és odaadást - ezt találom a túlsó oldalon.

Életre kelt törvények

Idézzük csak fel a tükör törvényeit:
1. Minden, ami másokban dühössé tesz, zavar, megváltoztatnám: önmagamban van. Minden, amit bírálok a másikban, ami ellen harcolok, bennem él.
2. Mindaz, amit a másik bennem kritizál, mélyen elítél, meg akar változtatni és ez engem fájdalmasan érint, vagy sért az ahhoz kapcsolódó élmény nincs feldolgozva bennem.
3.Mindaz, amit a másik bennem kritizál, mélyen elítél, meg akar változtatni, de ez már rajtam átfolyik, békésen figyelem akkor az a történet róla szól, az ő „feldolgozatlansága”, melyet kivetített rám, mert önmagában azt még nem tette helyére, nem ismerte meg.
4. Minden, amit én a másikban elfogadok, magamban van meg, mert felismerve hasonló lényegiségünket már tisztelem egyediségét.

Egyszerűnek tűnik a négy pont, én hosszú évek óta igyekszem az életem részévé tenni, bevallom, roppant nehéz! A kapcsolati kérdések rendbe tétele olykor azért sem megy egyről a kettőre, mert a gyökerekig kell leásni.
Lásd fentebb: nem csak a saját jó-rossz, kellemes-kellemetlen tapasztalataink formálnak, de az anyai-apai minta (netán karmikus múlt) is meghatároz. Ha nem láttunk otthon intimitást, meghittséget hogyan is tudjuk, hogyan néz ki? Ha alárendelődést, agressziót, elhidegülést hozunk, hogyan "lássunk neki" egy kiegyensúlyozott kapcsolatnak?
A mostani telihold nem ígér feloldozást, gyors megváltást. Csak ha időt szánsz magadra, ha végiggondolod megajándékoz a tisztábban látás, a megértés, az elfogadás vagy a felismerés ajándékával. És ebből következően a változtatás lehetőségével.
A kapcsolatokat egy életen át tanulja az ember. Épp úgy, mint az önismeretet. Talán még kényesebb pont is az életünkben, hiszen ketten billegünk azon a mérlegen...
Related Posts with Thumbnails