2014. november 20., csütörtök

Metamorfózis lépésről lépésre: a Nap a Nyilas jegyébe lép

"Egyetlen esemény felébresztheti a bennünk lakó, számunkra ismeretlen valakit. Élni annyit jelent, mint lépésről lépésre megszületni."

(Antoine de Saint-Exupéry)

2014. november 22-én, szombaton (10 óra 39 perckor) izgalmas és érdekes stelliummal lépünk be a Nyilas jegyébe.
A különlegességet az adja, hogy a bolygóhalmozódás a Skorpióban indul és a planétasorakozó a Nyilasban ér véget. Továbbá az újhold a Nap jegyváltása után 3 órával következik be: ennél szorosabb jegybe lépés és Hold-együttállás csak a következő Bak-hónapban ígérkezik.
Olyan ez a konstelláció, mintha a planéták "átkísérnének" bennünket a főnixi élményeken keresztül a bennünk élő ellentétek egyesítése felé.

Mitikus transzformációk

Az asztrológiai évkör a Mérleg jegyénél billen át, a személyes (ezoterikus) élményekből a másokkal közösen megélt tapasztalatok irányába.
Itt a tanulási feladat az integráció, vagyis az "én" és a "te" egyesítése.
Látszólag...
Mert ezeket az ellentétek bennünk vannak, önmagunkban kell egyesíteni őket.
Az asztrológiai szimbolika is ezt mutatja. A leglátványosabb átalakulásra a Skorpió képes, aki magasabb minőségében sassá változik. Így képes a legmélyebb, alsó, tudatalatti világot összekapcsolni a felső, szellemi szférával.
Ebben az átváltozott alakjában láthatjuk őt a tarot 20-as és 21-es lapjain, illetve a négy fix jegyet (Bika, Oroszlán, Skorpió, Vízöntő) megszemélyesítő evangélista közül János is sasként jelenik meg.

Mezei lovasból kentaurrá válni

A Nyilas a nagy távolságok jegye. Ez jelentheti a világ felfedezését távoli utazásokon, más kultúrák megismerésén keresztül. Vagy spirituális utazásokkal, látókörük szélesítése, kitágítása által. Úgy, hogy első lépésben gondolkodásmódunkban, a világról alkotott elképzeléseinkben, hitrendszereinkben felismerjük a korlátokat. Majd befogadjuk a végtelen lehetőségeket. Nyilas nyílhegye az eget célozza: vagyis határ a csillagos ég!

A jegy szimbóluma a kentaur, egy félig ló, félig ember mitológiai lény. Míg a Skorpió a transzformáció során ízeltlábúból madárrá válik, addig itt egy alakon belül figyelhetjük meg az átmenetet.
Azt mutatják, hogy ezen az állomáson már/még egyszerre van meg bennünk az állati és az emberi, az anyagi és a szellemi, az ösztönös és a tudatos.

A "kezdő lovast" a több mázsányi akarat kénye-kedve szerint zötyögteti a hátán. Vagyis ha a ló-részünk irányít, akkor akkor ki vagyunk téve emócióink, indulataink, szenvedélyeink, ösztönös vágyaink elragadtatásának.
Ha az emberi rész kerekedik felül, akkor ostorral csapkodja az őt cipelő állatot. Ilyenkor a spirituális egó javára sérül a fizikai világ, megjelenik az önsanyargatás vagy a földtől elrugaszkodott, azzal kapcsolatot nem ismerő gondolkodás.

Az összhang a kentaurban egyesül, mikor a ló és lovas közt feltétlen a bizalom. Az ösztöni tulajdonságok harmóniába kerülnek a szellemiséggel, az élet élvezete eggyé válik a bölcs-derűs életvezetéssel.
Ezt láthatjuk például az indián lovas ábrázolásokon, ahol nyereg és zabla nélkül ülték meg a lovakat.
De a magyarok hagyományának, mondavilágának is része ez az állapot. Olyan tökéletes volt az együttműködés, hogy a lovasok, miközben hátrafelé fordulva nyilaztak, rábízták a lóra az előrehaladást. És ez a rendhagyó képesség ott rejtőzik a kollektív tudatmezőnkben.

Innen folytatjuk az újholdas bejegyzéssel...

Jelentős napok a Nyilas havában:

(a vastagon kiemelt címszavakhoz bejegyzés a blogon!)
ASZTRO - 2014.11.22, szombat: Nap a Nyilas jegyébe lép (10h39p)
- újhold a Nyilas jegyében (13h33p)
ASZTRO & ÜNNEP - 2014.11.27, csütörtök: Fekete Hold Lilith a Szűz jegyében
- Hálaadás napja az Egyesült Államokban
ASZTRO - 2014.11.28, péntek: Merkúr a Nyilas jegyében
ÜNNEP - 2014.11.30, vasárnap: Advent első vasárnapja
ASZTRO - 2014.12.05, péntek: Mars a Vízöntő jegyébe lép (0h57p)
ASZTRO & ÜNNEP - 2014.12.06, szombat: telihold az Ikrekben (13h27p)
- Mikulás-nap
ÜNNEP - 2014.12.07, vasárnap: Advent második vasárnapja
ASZTRO - 2014.12.08, hétfő: retrográd mozgásban a Jupiter
ASZTRO - 2014.12.10, szerda: Vénusz a Bak jegyében
ÜNNEP - 2014.12.13, szombat: Luca-nap
ÜNNEP - 2014.12.14, vasárnap: Advent harmadik vasárnapja
ASZTRO - 2014.12.17, szerda:  Merkúr a Bakban
ASZTRO & ÜNNEP - 2014.12.21, vasárnap: Uránusz direkt mozgásban
- Advent utolsó vasárnapja

További csillagászati események a Magyar Csillagászati Egyesület weboldalán!
Related Posts with Thumbnails