2015. január 16., péntek

Kötések átkötése: 2015-ös év számmisztikája

"Lehetséges, hogy az az energia, ami szeretetünkben, jobbra való törekvésünkben, hasznos munkánkban testesül meg, az nem vész el - mint ahogy az energia sem vész el, hanem valami magasabb rendűvé alakul, egy olyan világgá, amit Isten célul tűzött ki maga elé. Nagyon sok szeretet, nagyon sok jó cselekedet, nagyon sok hasznos munka át fogja alakítani a világot, a mainál magasabb rendűvé.
Ez a megváltás. És aki tesz a megváltásért, az részesül is benne. Aki meg nem, az visszahull az anyagba. Por lesz. Fény helyett."
(Lázár Ervin)

Az archaikus rendszerek, mint amilyen a nyugati vagy a kínai asztrológia, a numerológia, illetve a ji king, mindig ugyanarról "mesélnek". Az üzenetükben nincs alapvető különbség, legfeljebb az eszközeikben és a nyelvezetükben.
Így minden év-prognosztizáló írás lényegében összecsendül. A harmónia esetleges hiánya sosem a rendszereken, legfeljebb a kódfejtőn múlik. Ennél a témánál azonban évek óta van külső támogatásom, így 2015-ben is Nádas Nándor ihlető közreműködése kíséri az év számmisztikai bejegyzését.

Visszatekintés

A számok és a tarot képei egymásra épülnek. Egyfajta folyamatábrának kell őket tekinteni, ahol lépcsőzetesen következik-alakul egyikből a másik. Ezért kezdem mindig az új évet a múlt évre történő visszapillantással.

2014 az átlényegítés éve volt. A Mértékletesség (XIV) ábrázolása tökéletesen kifejezi azt, hogyan is élhettük meg az évet.
A képen egy angyalt látunk, aki ezüstserlegből aranyba tölti a folyadékot, a lét - a létet (I ♥ magyar nyelv!), miközben egyik lábával a rohanó folyóban, másikkal a mozdulatlan földön áll.

Ezek a lelki folyamatok dinamikusak, feszítőek, egyszerre mozog minden, és dermed bele a köztes lét időtlenségének pillanatába.
Hétköznapok szintjén felemássággal kísért érzet: zajlanak az események, sodródunk a történésekkel, de a kézzel fogható, rögzített eredmények valahogy elmaradtak. Még nincs itt az ideje anyagba önteni mert az a 15-ös év sorsfeladata!
Ráadásul a Mértékletesség kardinális erény. Vagyis, ha belső önmunkával segíthettük az alkímiát, jóval produktívabbak lehetnek az eredmények.

A 7-es év (2+0+1+4=7) is egy mozgékony, cselekvő állapotot illusztrál: haladunk a Diadalszekéren. Már nem vagyunk a múltban, még nem vagyunk az ígéretes jövőben (ahol a diadal vár ránk, tetteink jutalmaként). Itt és most járjuk az utat, tesszük a dolgunkat.

Magasabb minőség rögzítése

A XV-ös tarot lap az Ördögé. Itt ölt anyagi-fizikai formát az átalakult lélek. A képen Lucifer, a fényhozó látható, ő nem más, mint a felkelő nap előtt járó hajnali Vénusz.
A Vénusz az asztrológia szimbolikájában a test, a megtestesülés, a Bika jegy születési uralkodója. Hozzá köthetőek az érzéki élvezetek és a pénz. A legnagyobb kísértések a világon... És ki is a kísértő? Lucifer.
A mai világ kettéosztottságának az egyik legnagyobb problematikája ez: hogyan legyünk egyszerre szellemi/spirituális lények és fizikaiak.
Függünk az anyagtól, de épp úgy függhetünk a szellemi útkereséstől is. Az ördög eszköze a tagadás: ha lényünk egyik vagy másik felét megtagadjuk elveszítjük emberi mivoltunkat.

Ahogy már volt róla szó: a tarot beavatási út. Az élet tanulási folyamata vagy játékos önkiteljesítése. Dönthetünk arról, hogy a megtapasztalt dolgok, a felismerések életünk részévé válnak vagy csak ismételgetjük folyton ugyanazokat a leckéket. Az angyal átlényegített, az ördög lerögzít. A szavak mögött nincs semmilyen minősítés: az ítéletet önmagunk felett mondjuk ki - és a 2016-os év igazol majd vissza.
Hétköznapi üzenete az XV-ös minőségnek: teremtsd meg az egyensúlyt önmagadban. Ezt mutatja a mérleg szimbolikája is.

Az őszinteség mérlege

2+0+1+5 = 8, vagyis az idei év száma is ez. A tarotban a VIII-as lap az Igazság nevet viseli.
A képen Justicia látható, az igazságszolgáltatás és az erkölcsi erő római istennője. Ő elfogulatlanul, a égi rendet követve hoz ítéletet. Az égi rend: a karma. Tetteid alapján te magad alakítod a sorsodat. Lelkiismereted hangja a belső igazságod megnyilvánulása.

Az ítélkezés elég gyakori jelenség manapság. Sokszor vakon, a teljes képet nem ismerve, szubjektív módon, indulatoktól fűtve mondunk véleményt másokról.
Jó példa erre a felröppenő hírek a közösségi oldalakon, amihez alapos áttekintés és mérlegelés nélkül özönlenek a kommentek.
De ott is tetten érhetjük ezt a jelenséget, mikor másokkal, mások problémáival foglalkozunk ahelyett, hogy előbb önmagunkba néznénk. Az ítélkezés is kettéosztottságot szül: eltávolít minket másoktól.

Az őszinteség szintén kardinális erény: az önismereti út sarkalatos pontja. Mély, belső (ezoterikus) igazságérzet, magas fokú érzékenység. És lám, lám, az asztrológiában a Mérleg jegyét is a Vénusz uralja. Itt pedig az emberi kapcsolatokról szól.

2015 a mindennapokban


Picit elvontabbra sikerült ez az írás, mint ahogy terveztem, ezért zárszóként igyekszem hétköznapi nyelvezetre fordítani a fenti üzeneteket. (Véletlenül nyolc mondat lett.) :)

1. Minden energia, amit az előző évben (években) önmagad formálásába fektettél: beérik.
2. Ültesd át a spiritualitásodat a hétköznapok gyakorlatába.
3. Szabadulj meg a feleslegessé vált kötelékektől. Jó időszak ez kapcsolatok lezárására, de káros szenvedélyektől, rossz berögződésektől is kisebb energiabefektetéssel tudsz megválni.
4. Ne a levegőbe beszélj, ne oktass ki másokat: mutass inkább példát a tetteiddel.
5. Az ítélkezés megosztja a világot. Törekedj az elfogadásra és a megértésre.
6. Mérlegelj: a külső körülmények visszaigazolják, hogy jó úton haladsz-e. Ha nem, korrigálj finoman. A mérleg a legkisebb súlyozásra is érzékeny.
7. Ha eddig halogattad a döntéshozatalt idén ne késlekedj. Különben a jövő évben a nyakadba szakad a halogatás minden terhe.
8. Élvezd az anyagi világ örömeit, de ne válj függővé tőlük. Ahogy a spiritualitás eszmeiségétől sem. Az angyal és az ördög között a teljes életet élő ember áll.

Végezetül: az év mottója akár a delphoi jósda felirata is lehetne (kiemeltem az ide illő részeket) "Ismerd meg magadat.
Semmit sem túlságosan.
Légy ura lelkednek.
Kerüld az igazságtalanságot.
Cselekedj igazságosan.
Beszélj tisztességesen.
Valósítsd meg célodat.
Senkit ne nézz le.
Gazdagodj igazságos úton."
Related Posts with Thumbnails