2015. január 19., hétfő

Mégis, ki vagyok én? Újholddal lép a Nap a Vízöntő jegyébe lép

"Néha felelni kell az élet kiszámíthatatlanul bekövetkező, s elodázhatatlanul végzetes pillanataiban: felelni kell, az egészre. Ki vagyok? Mit akarok? Ki ellen, kinek érdekében akarok élni? Miért? Milyen képességekkel, eszközökkel, felkészültséggel? Ami fontosabb mindennél: milyen szándékkal?... És, felelni az egészre: hol tartok? Van-e még tartalékom áldozatkészségből, önzetlenségből, vagy már csak megóvni és megmenteni akarok maradék készleteket? Ez a pillanat az életben, amikor felelni kell. Várják a választ, a csend nagy, drámai. De ilyenkor megtudod és észreveszed, hogy e kérdésekre szavakkal nem, csak az élettel lehet felelni." (Márai Sándor)

Az idei év első jegyváltása kedden lesz: a Nap belép a Vízöntő bohókás, jégcsillámos, furcsa és rendhagyó birodalmába. Itt az öntudatos, magabiztos egó óvatosan merészkedik csak előre, mert a Vízöntő tükörtermei lépten-nyomon szembesítik önmagával. Hogy a tükrök mit is mutatnak - szép vagy görbe képeket, valóságot vagy szertefoszló illúziót - azon múlik, mennyire tisztán és őszintén ismerjük magunkat.
A farsang időszaka is ezt üzeni: az éj leple alatt öltsünk maszkot-maskarát, bújjunk bele képzeletbeli szerepekbe, de tudjuk, hogy mássá lenni játék csupán. Hajnalban, mikor felkel a nap, vessük le álarcainkat és vállaljuk fel azt, akik vagyunk.

Negyed fordulat

Az asztrológiai évkör utolsó előtti állomására kéz a kézben érkezik a Nap és a Hold. Az ábrákból jól látható, csak egy negyed fordulat, három és fél óra a különbség a jegyváltás és az újhold között, ezért nem is kapnak külön bejegyzést.

A Vízöntő törekvése az, hogy a régit átvezesse az újba.
A két ellentmondásba ütköző születési uralkodója is ezt reprezentálja. Szaturnusz volt a teremtett világ határa, a 18. századig az asztrológusok is csak hét planétát vettek figyelembe. Majd az Uránusz felfedezésével több ezer év hagyománya, korlátai, társadalmilag elfogadott normái, stabilnak tűnő keretei robbantak fel.
Az asztrológiai égitestek köre kibővült, ezzel együtt az egyéni individuum felszabadítása érdekében forradalmi hullám söpört végig a világon.

Eszmeisége folyamatosan "ömlik" ránk a korsójából. Bontogatja az osztálykülönbségeket és igyekszik egyenjogúságot teremteni. Sokszor bele sem gondolunk, hogy alig száz éve még az egyéni szabadság még nem igen létezett: a hierarchiát a nemek, a rangok, a vallások, a bőrszínek, a származások határozták meg. Ma meg az egyéni útkeresés, az önmeghatározás szinte hétköznapi tevékenységgé vált. Szorgalommal, kitartással, hittel azzá válhatunk, akivé szeretnénk.


Önmeghatározás

Hogy könnyebb vagy nehezebb-e a dolgunk ezáltal, nem tudom, ezért inkább úgy fogalmaznék: most ezek a játékszabályok. Természetesen még mindig más eséllyel indulnak azok, akik fejlett, elemi jogokat, fejlődési lehetőséget biztosító társadalomba születnek, az uránuszi önmeghatározás csak itt tud mindennapi kérdéssé válni.
De maradjunk ennél: hiszen olvasóim, velem együtt, ebbe a kategóriába tartoznak.

A Vízöntő Nap újholddal átitatott időszaka alatt ezt formálhatjuk magunkban: mik azok a dolgok, amik akadályoznak bennünket az önkibontakoztatásban? Mennyire tudjuk szabadon élni az életet, megvalósítani álmainkat? Tudunk-e a nagy tömegben eldifferenciálódni?

A megkülönböztetés valahogy megint elharapódzott a világban. Pedig a Vízöntő jegy üzenete éppen az egyenlőség. De ehhez önmagunkkal kell egységbe kerülni...

Érdekes analógia a tarot Bolond lapja. Ő az önmagává váló abszolútum. Kíváncsian indul neki a nagyvilágnak, egy távoli eszme vezeti, majd hosszú élettapasztalatokkal a háta mögött tudatlan bolondból bölcs bolonddá válik. De a lényege ugyanaz marad!

Az élet rengeteg álarcot, álruhát kínál fel: lehetünk tömegbe olvadóan trendik, polgárpukkasztóan egyénieskedők, spirituálisan átszellemültek vagy anyagba kockázott szkeptikusok, de az önismereti út, az individuális én-keresés végső soron erről szól: találj vissza önmagadhoz.
"Vagyok, aki vagyok." - s ha eszerint élünk, már nem szavakkal, hanem az élettel felelünk.

Jelentős napok a Vízöntő havában:

2015.01.20, kedd
– Nap a Vízöntő jegyébe lép (10h44p)
– újhold a Vízöntő jegyében (14h14p)
2015.01.21, szerda
– retrográd mozgásban a Merkúr
2015.01.22, csütörtök
– Merkúr, a Vénusz és a Mars, valamint a holdsarló látványos együttállása a Bak és a Vízöntő csillagképben
2015.01.27, kedd
–  Vénusz a Halakban
2015.02.02, hétfő
Imbolc - gyertyaszentelő ünnepe
2015.02.04, szerda
– telihold az Oroszlánban
2015.02.11, szerda
– direkt Merkúr
2015.02.13, péntek
– az év első péntek tizenharmadikája
2015.02.14, szombat
– Bálint (Valentin) nap - szerelmesek ünnepe

További csillagászati események a Magyar Csillagászati Egyesület weboldalán!
Related Posts with Thumbnails