2015. február 18., szerda

Életet adni önmagunknak: a Halak jegyébe lépünk

"Életet adni lehet, hogy intenzív és misztikus meg minden, de maga a folyamat nem túl kellemes. De ettől még valami csodás kezdete, valami új kezdete, valami váratlané, valami igazé, amit lehet szeretni, ami megváltoztatja az életünket örökre."
(Grace klinika című film)

Az idei év egyik legizgalmasabb, legmozgalmasabb hónapja következik. Legalábbis szerintem. És legalábbis: egyelőre, mert vár ránk még az évben néhány.

A hónap keretes szerkezetű és én nagyon kedvelem ezt az irodalmi megoldást. Ha nem emlékszünk már rá általános iskolai tanulmányainkból, mi is ez, olvassunk bele a Wikipédia leírásába: "a mű elején kezdődő és a végén záródó kerettörténetbe önmagukban zárt betéttörténetek illeszkednek. A cselekményszálak előrehaladását tekintve ... a történet időrendben halad előre, s kezdete és végpontja között valamilyen fejlődési ív érzékelhető."Pont ilyen lesz a Halak hónap!

A története 2015. február 19-én kezdődik - egy újholddal, és március 20-án egy újabb újholddal ér véget. Nem is egyszerű, "mezei" újholddal, hanem egy teljes napfogyatkozással kísérttel, hogy még aznap berobbanhasson életünkbe a "hivatalos" tavasz...

9 hónap egybe sűrítve

Életünk legelső "keretes története" az anyaméhben töltött kilenc hónap. A keretek pedig a születések.
Az első a foganás mikromásodpercnyi pillanata, mikor két sejtből megszületik egy közös információhalmaz. A bennük lévő kódok "futni kezdenek", és szinte a semmiből csontokat, bőrt, fejet, karokat, lábakat, cuki kis ujjacskákat hoznak létre.

Ám a hardver mellé kell a szoftver is: kilenc hónapnyi álomidő. Lebegéssel egybekötött lélektervezés. A generációs minták beépítése. Minden rezdülésre, ingerre fogékonyság. Fizikai gyarapodás mellett a mentális formálódás.
A vitaminok, a tápanyagok és a kismamatorna mellett az anya hangulata, érzelmei, életvitele éppoly meghatározó. A nyugodt, boldog, kiegyensúlyozott körülmények között érlelődő pocaklakó világlátása is éppen ilyen lesz. Míg akik folyamatos rohanást, kapkodást, aggódást, féltés, félelmet, bizonytalanságot (olykor utálatot, undort, elutasítást, bántalmazást) szívnak magukba... Ők is megalkotják a maguk létezés-impresszióit.
Ide rögzítenek minket jelen életünk legelső benyomásai.

Az anyaméh izolált kis Univerzumát kilenc hónapnyi növekedés és fejlődés szűkössé teszi, ki kell lépni a biztonságot adó keretek közül. Így érkezünk meg: Helló, Világ!

Mindkét születés rendkívül meghatározó. Determinálja szüleinket, családi karmánkat, társadalmi körülményeinket, nemzedékünk jellemzőit - és életrevalóságunkat, elindulási képességünket. Ezekből az alapokból építkezünk. Újra és újra.

A Halak hónap újhold-kereteinek köszönhetően sokszorosan is egy ilyen újjászületési folyamat zajlik. Huszonkilenc nap alatt mi is részesei lehetünk ennek a misztériumnak, csodának...

Újraálmodni önmagunkat

Az asztrológiai évkör utolsó hónapja általában egy meditatív, befelé forduló időszak. Ide esik a nagyböjt, a megtisztulás 40 napja. Ez nem egy "divatdiéta", hogy jobban mutassunk nyáron a fürdőruhában, hanem a test és lélek felkészítése az új tavaszra.

Ha változást, új dolgokat szeretnénk az életünkben előbb helyett kell csinálni neki. Le kell zárni, el kell engedni, ki kell söpörni - akár az idejétmúlt elképzeléseket, álmokat is. S most segítségképpen meglovagolhatjuk ennek az időszaknak az előrevivő hullámait.
Mert most minden nagyon intenzíven zajlik majd. Kívül is, belül is. Ami eddig szunnyadt bennünk, csendesen feszített, most felszínre kívánkozik. Megszabadulhatunk, felszabadulhatunk tőle. A megélés most is kettős: lehetünk passzív "elszenvedők" vagy aktív részesei a folyamatoknak. A csillagok támogatnak bennünket ez utóbbiban. Mély, tudatos, belső munka - a Halakban járó Nap és Neptunusz által, és dinamikus megvalósítás a Kosban lépő Marsnak és vele szorosan együtt haladó Vénusznak köszönhetően.

Jelentős napok a Halak hónapban:

2015.02.19, csütörtök
– Nap a Halak jegyében (0h50p)
– újhold a Halakban (0h50p)
– kínai holdújév: Fa Yin Kecske éve kezdődik
2015.02.20, péntek
– Mars a Kos jegyében (1h12p)
– Vénusz a Kos jegyében (21h06p)
ezáltal a Mars és Vénusz együttállásban március 8-ig
2015.02.26, csütörtök
– Nap és Neptunusz együttállása (reggel 6 körül)
2015.03.05, csütörtök
–  telihold a Szűzben (19h05p) Nap a Kheirónnal, Hold a Fekete Hold Lilith-tel áll együtt
–  Chotrul Düchen, A vajmécsesek ünnepe, az év első "tízmilliószoros napja"
2015.03.11, szerda
– Mars és Uránusz együttállása a Kos 15. fokán (16h54p)
2015.03.13, péntek
– már megint péntek tizenharmadika
2015.03.14, szombat
– retrográd Szaturnusz
2015.03.15, vasárnap
–  nemzeti ünnep
2015.03.16, hétfő
–  Uránusz és Plútó egzakt kvadrátban
2015.03.20, péntek
–  teljes napfogyatkozással kísért újhold a Halakban (10h36p)
Magyarország területéről úgy 64%-os részleges fogyatkozás látszik
Related Posts with Thumbnails