2015. február 24., kedd

Hevület: Mars és Vénusz végigtáncolja az évet

"Vannak szelíd, holdas éjszakák, midőn az egész természet reszket a kéj és boldogság mámorától; midőn a virágos tavasz illatának legbódítóbb részeit adja át a szellőnek, hogy maga a lélekzés legyen idegeink csábítója s midőn a madárdal beszéddé válik és az álmodó szívet az élvezet titkairól világosítja fel.
Ilyenkor az eltemetett szerelem sírhantjai is egyszerre a vágyak virágágyaivá válnak; akkora termékenyítő ereje van az érzékiség langy-meleg légkörének.
Talán csak percekig tart a bűvölet; de határozhat az élet sorsáról."
(Kemény Zsigmond)

Időben egy kicsit elcsúsztam ezzel a bejegyzéssel, ezért a jegyváltások tudósítása helyett éves áttekintés lett belőle.

A Fénylő és a Vörös

fotó innen: Szabó Bálint Fotó
Az égre nézve talán ezzel a két szóval jellemezhetnénk leginkább őket, bár a Mars vörössége szabad szemmel kevéssé látható. Ez a kép a hét végén készült, ahol a vékony holdsarló is csatlakozott a konjunkcióhoz - további szép felvételeket találtok erről a kép alatti linkre kattintva.

A csodás látvány mellett a hatások sem maradnak el, mivel a Mars és Vénusz égi egymásra találását az emberi kapcsolatainkon keresztül érzékelhetjük. Kettejük tánca az egész 2015-ös évben nyomon követhető lesz.

Mitológia, csak mert szeretem

Meséltem már róla, de olyan szépen jellemzi a mitológia az emberi természetet, hogy saját "működésünk" megértéséhez nem árt felemlegetni kettejük történetét.
Vénusz-Aphrodité a szépség, a szerelem és a harmónia istennője, míg Mars-Árész a vadság, a harciasság és az ösztönösség istene. Lényük két ellentétes pólus: ez vonzalmuk alapja. Nem házasok, hiszen Aphrodité más asszonya, Árész pedig örök agglegény, így se veled, se nélküled viszonyukból fogantak gyermekeik.
A "gyermekek" tökéletesen jellemzik a szenvedélyes kapcsolatok különbözőségeit. Ezekkel az érzelmekkel akár mi is találkozhatunk a szerelem és az élet különböző szakaszaiban.

A szerelem arcai

Phobosz jelentése félelem - ebből a szóból származik a fóbia kifejezés is - Deimosz, az öccse pedig az iszonyat. Talán e két szó hallatán nem a rózsaszín érzelmek jutnak az eszünkbe, de ahogy Catullus is megfogalmazta: Odi et amo.
Vagyis a szerelem olykor kéz a kézben jár a gyűlölettel, a tébollyal, a kínnal. Néha bántalmazás formájában, de sok esetben akkor lepleződik le ez a két huncut istenfatty, mikor a szakítás felfedi az addigi romantikus illúziók kútmély és pokolfekete árnyoldalát. Is.
Ahogy a fóbiáktól, úgy ezektől a heves, indulatos kötelékektől is nehéz szabadulni.

Érosz és Antérosz is ismerős lehet. Ők a kapcsolati függőségek megszemélyesítői. Érosz bátyja - vagyis a viszonzás - nélkül képtelen volt felnőni. Míg az előbbi emóciókat a marsikus ösztönök fűtik, addig itt a Vénusz "nélküled senki vagyok", "had tükrözzelek vissza" alapgondolatai dominálnak.
De hiába szebb a "csomagolás" itt is illúziókergetésről, "beleragadós" kapcsolatokról, érzelmi éretlenségről beszélhetünk.

Már az ókori pszichológusok, vagyis a nagy csillagmitológiák krónikásai is belátták, hogy van esély a férfi és a nő alapmintázatának a kiegyenlítésére. Ezért az egyik románcból megszületett Harmonia, az egyesítő.
Ez az a ritka szerelmi állapot, mikor az ember önmagával van összhangban, és a társ már nem hiánypótlás, hatalmi harc vagy játszma megtestesítője.

Slowfox is lesz, tangó is

Hosszasra nyúlt felvezetés után, lássuk az idei táncrendet!
Ezt az évet érzelmi hullámzások jellemzik. Attól függően, hogy a Mars és a Vénusz az égen milyen relációba keveredik egymással, hol felfokozottságot, hol lágyabb, ábrándosabb időszakokat hoznak.

A két planéta azonban nem csak párkapcsolatunk mutatói, hanem belső iránytűink is. Rámutatnak, hogy bennünk hogyan viszonyul a két véglet egymással: az akaraterő és a befogadás, az önérvényesítő agresszivitás és a másokkal való együttműködés készsége. Kapcsolatainkban az nyilvánul meg ami eleve ott van bennünk...

Február 10. környékén a Halak jegyében egymásra talált a Mars és a Vénusz. Itt a Vénusz túlságosan ködös, idealisztikus, eltompította a Mars megnyilvánító erejét.

Február 21-én fordult a kocka, a Mars átlépett a Kosba, a hazai terepre. Itt az akaraterő a domináns, türelmetlen és lehengerlő. A levegő szó szerint felforrósodott, hamarosan berobban a tavasz.

Március elején lesz még egy izgalmas együttállás az Uránusszal és a leszálló-holdcsomóponttal, ez lesz a felfokozottság csúcspontja. A kapcsolatokban hirtelen változások (egymásra találások, szakítások, nem várt fordulatok) következhetnek be.

Utána a Vénusz "belehúz" és eltávolodik a Marstól. Március 18-án átlép a Bikába és egy rövid időre az erőviszonyok kiegyenlítődnek, mivel mindkét bolygó uralomban lesz. Kapcsolatokban ez egy termékeny, prosperáló időszak lehet, erőgyűjtés, nyugalmi állapot. Elsődlegesen belső harmónia.

Április 1-jével a Mars is a Bika jegyén halad keresztül, most ő kerül 10 napra a Vénusszal szemben kiszolgáltatott helyzetbe. Féltékenység, elfojtások, régóta halogatott és szépített dolgok kerülhetnek felszínre.

Július 19-én mindkét planétát "megfosztják a rangjától", Mars a Rákban, Vénusz a Szűzben lesz. Valahol ez is egy kiegyenlített helyzet, de inkább kellemetlen, feszengő. Mozdulatlan. Sakk-matt, lépni nehéz bármerre.

Augusztus 26-tól szeptember 13-ig újra együtt állnak, ez időszak alatt az Oroszlánban. Kapcsolati szempontból a nagy, látványos gesztusok, a színpadias megnyilvánulások és főképp a játékosság lehet a jellemző.

Október 15-én újra együtt a két bolygó, a Szűzben. A kapcsolatok racionális, gyakorlatias kérdései kerülnek előtérbe. Felütheti fejét a rutin, a monotónia.

November 9-én a Vénusz Mérlegbe lépésével esésből uralmi helyzetbe kerül, hozzá 13-án a Mars is belép a jegybe. Ismét ő lesz a rangvesztett. Kapcsolati kérdések és hatalmi játszmák megint csak kiéleződnek. Együttállásuknak 18-án lesz vége.

Az év utolsó hónapjára a Vénusz továbbhalad, december 6-án a Skorpióba lép és mindkét planéta "lefokozva" köszönti majd az új évet.
Related Posts with Thumbnails