2015. február 17., kedd

Fehér vagy fekete lesz a Kecske éve?


"Az igazi vég, a megbékélés, csak kezdet.
Az élet kezdete."
(Raana Raas)


2015. február 19-én belépünk a Fa Yin Kecske évébe. A nyugati hagyományok az új év meghatározásában a naptár napjait veszik alapul, míg a távol-keleti tradíciók a holdmozgáshoz igazodnak - vagyis az "égi rendet" követik.
Az újhold évezredek óta a megújulás, az újjászületés szimbóluma, és ha ez egy év mérföldköve, akkor itt az ideje a számvetésnek. Pillantsunk vissza, mit is hozott a Ló éve, vonjuk le a következtetéseinket, engedjük el a felesleget, méltósággal zárjuk le a régit és indítsuk tiszta lappal az újat.

Kézben volt a gyeplő?

Hajni barátnőm mondta, hogy a kínai asztrológiában az utolsó időszak - az év végi néhány hét vagy nap - nagyon intenzíven tükrözi az adott év energiáit. Így nem kell messzire barangolnunk, elég a jelen élethelyzetünkön végignézni, hogy érzékeljük ezeket az erőket.
A kínai Zodiákus is (mint minden archaikus rendszer) fejlődési folyamatábra: a Kígyó éve megmozdította bennünk a mélyen lapuló érzéseket, a Ló felszínre emelte, tudatosította azokat, a Kecske éve pedig a hétköznapi megélésre tanít.

A gyors változások, a kiugró fejlődések több szinten is végbe mehettek. Legkézzelfoghatóbb a fizikai szint, de nem kell megijedni akkor sem, ha "csak" a gondolkodásunkban és látásmódunkban ment végbe ez a folyamat. Beragadt, stagnáló élethelyzeteket ismerhettünk fel, léphettünk ki ezekből, ám ha ezek gyökerei nagyon mélyre nyúlnak, a változás beépüléséhez idő kell. A fizikai valóság (és a test) a legrögzültebb, a szellem és a lélek hiába "szalad előre", be kell várnunk önmagunkat.

Hatalmas, elemi erők munkálkodtak körülöttünk és ezzel párhuzamosan bennünk is. Ezt írtam tavaly: "Amennyiben a szabad cselekvésünket korlátozva érezzük, az elfojtott energiák frusztrációk, ingerültség, dühkitörések, sőt akár krónikus testi feszültségek formájában figyelmeztethetnek bennünket." (A teljes cikk: A másik lovat is a kocsi elé kötve: indul a Ló éve!) Mostanra mindez besűrűsödött, vagy felszabadultságot érzünk, mert kitörtünk a régi kereteink közül vagy még egy gyors "tisztogatás" megy végbe az új év kezdete előtt.

Az idei év "sztárja"

A kecske az egyik legrégebben háziasított állat, tűrőképességének köszönhetően igen elterjedt. Éppúgy megél a sík vidékeken, mint a sziklás, kietlen területeken. Az egyik leggazdaságosabb háziállat: viszonylag kis "befektetést" igényel, képes ott is élelmet találni, ahol a többi állat nem. Testtömegéhez viszonyítva rengeteg és igen értékes tejet termel, továbbá a húsa, szőre, bőre, trágyája is jól hasznosítható.
Intelligens, tanítható és a macska után a legönállóbb jellemű háziállat. Kedves, játékos természetű, sőt bizonyos mértékig együttműködő, hiszen könnyű fogatot is elhúznak, de ha bármilyen oknál fogva nincs kedvük a munkához, megtagadnak mindenfajta engedelmességet.

Miért fontos megérteni a kecske természetét? Mert a régi korok embere a hétköznapi jelenségekről mintázta meg a misztikus tanok szimbólumait. Vagyis ha átlátjuk ezt a mindennapi "működést", megértjük az elvontabb tartalmakat is.

A kecske kettőssége

Néhány leírásban a Kecske éveit igencsak szerencsétlen időszaknak bélyegezték. A szélsőséges felfogások azonban mindig távol vannak a valóságtól, ha minősítés nélkül vizsgálunk valamit, akkor az energia középpontjába kerülhetünk.
Ám a kecske a világkultúrát is megosztja: képviseli a vitalitást, a termékenységet, a bőségszarut, a hinduizmusban a legmagasabb önvaló megszemélyesítője, míg bibliai vonatkozásban a bűnöket testesíti meg: a mohóságot, a szexualitást, a kéjt. (2015 a tarot szerint az Ördög éve, így megint csak felfedezhetjük a párhuzamot a különböző rendszerelméletek között.)

Ez a kettősség, amit önmagunkban is felfedezhetünk. Az ítélkezés és a megítélés kettőssége. Rengeteg energiát felemészthet a mások dolgaival való foglalkozás ("ő miért sikeresebb, boldogabb, gazdagabb, elégedettebb, mint én?"). Másik oldalról rengeteg energiát nyerhetünk a követjük a kecske természetét. Vagyis felfedezzük a legapróbb dolgoknak a hasznosságát, kapcsolatot teremtünk a minket körülvevő világgal, a testünkkel, ha feloldozzuk magunkat a bűnbak szerepek alól.
A kecske óvatosan és körültekintően számítja ki a lépéseit (ezért tud biztosan haladni a meredek, köves hegyoldalon is), majd cselekszik. Ha elégedett, csendesen és békésen szemlélődik, ha baj van, mekegéssel jelez. Vagyis a problémáit teszi csak szóvá.

Míg a Ló a szabadságunkat korlátozó tényezőkre hívta fel a figyelmet, addig a Kecske a "nemszeretem" dolgoktól, a rutinoktól válik makaccsá. Megvédi személyes határait, nem lehet ráerőltetni semmit, amit nem önszántából tesz.

Felismerhetjük, hogy "bélyegeinket" mi akasztjuk a nyakunkba, és ezektől megszabadulva közelebb kerülhetünk kreatív énünk kibontakoztatásához, belső (és külső) gazdagságunk kiteljesedéséhez, saját természetünkhöz.

A belső harmónia

A Fa Yin energia szintén ezt erősíti. Előrelátó tervezéssel, a feszültségek eloszlatásával, rendteremtéssel nyugodt és harmonikus időszak elé nézhetünk. Lássunk tisztán, mit is szeretnénk. Onnan tudjuk, hogy jó úton haladunk, ha minden szinte magától alakul, a kihívások a képességeinkkel egy ütemben növekszenek.

A kibillent egyensúlyt fizikai és lelki szinten is mozgásképtelenség jellemezheti. Gyengének érezhetjük magunkat, örökösen tétovázhatunk, és ha nincsenek konkrét elképzelések, nem lesz mit megvalósítani.

A Kecske szorosan összekapcsolódik a Földdel, ezért ebben az évben hangsúlyossá válhat a táplálkozás, a mozgás fontossága, ezekre való odafigyelés segíthet visszaállítani a harmóniát.

Az év mottója akár ez is lehetne: "Az élet annyira szeret bennünket, amennyire mi szeretjük az életet."

Kecske-évek voltak

1907 február 13 - 1908 február 1.
1919 február 17 - 1920 február 19.
1931 február 17 -1932 február 5.
1943 február 5 - 1944 január 24.
1955 január 24 - 1956 február 11.
1967 február 9 - 1968 február 28.
1979 január 28 - 1980 február 15.
1991 február 15 - 1992 február 3.
2003 február 1 - 2004 január 21.
Related Posts with Thumbnails