2015. augusztus 28., péntek

Áldozatok

Telihold a Szűz havában

"Csodás dolog áldozatot hozni, de keserves áldozatnak lenni."

(Thomas Mann)


Annyira élesek, erőteljesek mostanában a mindennapi történetek. Szinte egyik pillanatról a másikra megváltozott valami az emberekben.
Lehet, hogy csak nekem tűnik így, de az is lehet, hogy mások is ezt érzik. Önmagukban. A velük együtt élők életében. A világban...

Az "áldozat" szó kimondva, kimondatlanul, ott ég sokaknak a szívében.

Van, aki a menekülteket látja áldozatnak, van, aki önmagát, mert retteg a hírektől, a következményektől.
Van, akit egy robbanás tesz áldozattá, míg mást a saját élete.
Feláldozzuk magunkat a gyerekeinkért, a családunkat a munkánkért, a szerelembe vetett hitet a csalódásoktól való félelemért, a jelen pillanatot egy szebb jövő ígéretéért...
Áldozatok vagyunk...

Mégis megriaszt, ha azt halljuk: áldozatot kellene hoznunk valamiért, valakiért, főképp: önmagunkért.

Az elmúlt napok, égi állások kapcsán folyton a tarot 17-es kártyája villan be. A konstelláció megmutatja, miért is.

A telihold képlete

Időpont: 2015. augusztus 29. 20 óra 35 perc

Együttállásoktól hemzseg a képlet, de ami most minket leginkább a telihold viszonylatában érint, az a Nap-Jupiter és a Hold-Neptunusz fényszögei.

Jupiter és Neptunusz a két nagy szemfényvesztő a mitológiában - így lélektani értelemben is.
Jupiter tudatosan használja a csalást, az átváltozás képességét arra, hogy elérje céljait. Egy-egy szerelmi kaland kedvéért kimeríthetetlen furfanggal képes kicselezni örökké figyelő, féltékeny asszonyát. Liezonjaiban fehér bikától kezdve, a hattyún át, az aranyesőig mindenfajta "szerepjáték" előfordult, sok esetben az ártatlan hölgyek beleegyezése nélkül.

Mindeközben Jupiter az igazságot, a jogrendet, a világi törvényeket is képviseli.
Kedvelem ezt a planétát, ki ne szeretné azt, aki emelő szavakkal dicsér, bőkezűen ajándékokat osztogat, bizalmat ébreszt bennünk, szerencsés fordulatokkal kecsegtet?
De a jupiteri nagyvonalúságból sokszor hiányzik az elengedés, a megadás, az áldozat.

A Neptunusz maga a folyamatos átváltozás, a létezés csillogó ködfátyla, illúziója. A megfoghatatlan, ésszel felfoghatatlan, csak szívvel sejthető, mindent átható "valami". Isten? Hit? Szeretet? Még csak neve sincs.
Az ő áldozatairól sokszor azt sem tudjuk, miért lettek áldozatok. Mások bűnéért vagy meg sem történt dolgokért.

Egy ideig Neptunuszt is szeretjük. Rózsaszín, elbódító köd a szerelemben, könnyű alkoholmámor, új világokat kinyitó drogmámor. De mindegyikből fájdalmas, fejfájós, kiábrándító az ébredés.

A telihold fényében azokat a húrokat pendítik meg lelkünkben, ahol álmaink és vágyódásaink áldozatai vagyunk.
Van az életünkben csalás, csalódás, önbecsapás? Valódi, tiszta érzéseink szerint érzünk-élünk vagy hazudunk a szavainkkal, tetteinkkel?
Menekülünk a problémák elől, ahelyett, hogy végre szembefordulnánk velünk?
Ha igen a válasz, akkor áldozatok vagyunk. A bűntudat, a felelősség áthárítása is áldozatszerep!
Ha változtatni szeretnénk, akkor pedig - elkerülhetetlenül - áldozatot kell hoznunk.

Földbe és égbe

Jupiter és Neptunusz, a mitológia istenei, planéták és lelkünk részei, de energiák csupán. Az energia megnyilvánul, hogy mire használjuk, mihez kezdünk vele, rajtunk áll.
A tűz, a a kés, az atom egyszerre lehet életmentő vagy pusztító.

Jupiter és Neptunusz is lehet önbecsapásunk eszköztára vagy az életbe vetett bizalom, legmélyebb spiritualitás, legőszintébb hit megnyilvánulása. Főképp egy Szaturnusz kvadráttal.

A tarot Csillag kártyája is ezt üzeni nekünk. Teszem a dolgomat, azt, amiért erre a világra érkeztem. Összhangban vagyok a saját igazságérzetemmel, ami az égi rendet és nem a társadalom értékítéletét tükrözi. Ha össze is omlott körülöttem a világ (16-os kártyát követi ez a lap), a remény képes ismét talpra állítani.
Teszem a dolgomat. A teljesen hétköznapi tennivalókat, öntözöm a kertet, a föld virágait. De közben öntözöm a hitem virágát, a csillagok, az Univerzum tervét, ami bennem fog kicsírázni.
Alázattal. Áldozathozatallal. Nem önmagadat kell elárulni, szétdarabolni, mert az megtörtént már a darabjaira hulló Torony minőségében. Itt azokat az áldozatokat kell meghozni, amik megakadályoznak abban, hogy teljessé válj. Hogy képes legyél bízni, hinni.
Hogy mik ezek, neked kell tudni...
Related Posts with Thumbnails