2015. augusztus 10., hétfő

Mindennapok spiritualitása: Jupiter a Szűz jegyében

"A hálában összeér az ég a földdel."
(Gyökössy Endre)


Változások hónapja az augusztus, megint egy jelentős átlépéshez érkeztünk. 2015.08.11-én (13h12p) a Jupiter egy évre félreteszi méltóságát (rangvesztésbe kerül) és megkezdi ténykedését a Szűz jegyében.

Minden jegyváltásnál elsődlegesen az számít, hogy az adott "színész", milyen jelmezt ölt, vagyis mely égitest melyik jegy energetikájával itatódik át.
De ez még csak egy üres váz. Egyedi színdarabbá, élő történetté azáltal válik, hogy milyen díszletet és szereplőgárdát kap maga mellé-köré. Ez pedig nem más, mint a többi planéta elhelyezkedése és fényszög-kapcsolatai.

Az egyszerűség köntösében

Jupiter főistenként, égi hatalmasságként nagyszerű szerepekben szeret tetszelegni. Az elmúlt években volt is erre lehetősége.
Az Oroszlán aranyfényében önbizalommal telve állt elénk: nagyokat vágyhattunk, még nagyobbakat akarhattunk.
Előtte a Rákban felmagasztalta az érzelmi életünket - bár az egzaltációból kilépve sok esetben kellemetlen kijózanodást hozott.

Még korábban (2012-ben) a mostanihoz hasonló szűkös keretek között kellett kihozni magából a maximumot: az Ikrekben szintén rangvesztésben volt. S hogy mi is történt akkor?
"A nagy eszmékhez, a hangzatos szavakhoz erős kétkedéssel, éles kritikával közelít, sőt nyilvános leleplezésekre, a közszférát érintő (elsősorban jogi, egyházi) botrányokra is van kilátás." - 2013. februárjában ezt meg is tapasztalhattuk. XVI. Benedek pápa lemondott, utoljára ilyesmire példa az 1400-as években volt!

Most a Szűzben hasonló kihívásokkal találkozhatunk. Mielőtt még a ránk váró évet feltérképezzük, maradjunk egy kicsit az eredeti példánál. A sztárunk, vagyis a Jupiter, a lehető leghétköznapibb arcát mutatja meg nekünk. Mint a filmszínészek, mozicsillagok, ünnepelt hírességek, ő is lemossa magáról a sminket, leveti a jelmezeit, és az egyszerűség köntösébe bújik.

A Szűz jegyről gyakran elfelejtjük, mekkora jelentőséggel is bír! Ő a mindennapok rendje, az élet menetét meghatározó napi rutinok sorozata. Nagy horderejű pillanatokból jóval kevesebb van, mint álmos hétfőből, rohanó csütörtökből vagy láblógatós vasárnapból. A Szűzben járó Jupiter éppen ezt leplezi le előttünk: mennyire tudjuk "ünnepi" módon élni, mennyire tudjuk megszentelni a hétköznapokat. 

Ki fog derülni, ki tud sallangok nélkül is hiteles maradni. Ki az, aki összhangban van azzal, amit hirdet magáról.

Spirituális alázat

Spirituális egóról gyakran hallani, ez tulajdonképpen egy hatalmi játszma.
Hatalom sok minden lehet: pénz, tudás, státusz, születési jog, pozíció, de még a szexualitás is. Hát még a spiritualitás!

Nekem olyanom van, ami neked nincs! (Bibibi) Spirituális tudásom!
Én tudok manifesztálni, eloldoztam már magam a negatív karmáktól, látom és irányítom a jövőt, sőt mi több, varázsolok! Csak az én világképem az igazi, az egyetlen, az üdvözítő, ezért nekem már senki nem mutathat semmi újat, de én bárkinek megmondhatom a tutit!

Ám ez egy óriási átverés. A lelkiség nem mások felett gyakorolt hatalom és legfőképpen nem mások elkápráztatásáról szól. Az, amit meg kellene tanulnunk önmagunk megismerésén keresztül, nem más, mint a türelem, a hit és az alázat. Az önszeretet és az élet szeretete.
A spiritualitás nem 9-től 5-ig, vagy egy tanfolyam erejéig tart, mint ahogy a hit sem egyenlő a vasárnapi misén való részvétellel. A spirituális/hívő - vagy inkább nevezzük csak így: ember, nem tévedhetetlen, érhetik fájdalmak, csalódások, hozhat ilyen vagy olyan döntéseket. De egyvalami örök: a spiritualitása, illetve a hite. (Egy és ugyanaz, szerintem.)

A Szűz Jupiter idei dramaturgiája is erről szól. A lassan a Nyilasba lépő Szaturnusz és a Halak Neptunusz oppozíciója ezeket a kérdéseket feszegeti majd.
Hited, hitrendszereid szerint élsz?

Spiritualitásunk - és egész életünk - hitelessége nem abban mérhető, mit mutatunk a külvilág felé, mit posztolunk a közösségi oldalakon vagy mit hangoztatunk magunkról. Hanem, hogy csendben, négyszemközt magunkkal, a lelkünk legmélyén is ugyanezt érezzük.
Ha igen, hálásak lehetünk, mert akkor bennünk összeér az ég a földdel...

Olvasnivalók ebben a témában:

Bátraké a szerencse! Oroszlán jegyében a Jupiter

"Haladjunk lépésről lépésre, hiszen magasabb célok felé igyekszünk, oda nem lehet fejvesztve rohanni. Akármennyire is feszít bennünket az, hogy már rengeteg energiát fektetünk magunkba, a változásokba, "szívben is meg kell oda érkezni"."

Gyöngyök a tengerfenéken: Jupiter a Rák jegyébe lép

"Olykor áldás a felejtés, de most ebben az állapotban az emlékezés is azzá válik. Akár azokra a múltbéli dolgokra, amik kellemetlenek voltak számunkra, olyan döntésekre, utakra, amik (látszólag) messze vittek céljainktól - azért, hogy most másképp dönthessünk. De emlékezhetünk még távolabbi múltakra - arra az önvalónkra, akinek eredetileg megálmodtuk magunkat erre a földi játszótérre. Arra, akivé most is válni szeretnénk."

Sorsfordító: Jupiter az Ikrek jegyébe lép

"Fontos szem előtt tartani, hogy önmagunkért és ne mások ellenében cselekedjünk, szóljunk! A kritikusság egyfajta szűrő legyen és ne mások szüntelen kritizálása.
A saját életünkben azt a sorsterületet alakítja, ahol a születési képlet házhelyzete szerint tartózkodik. Ott ad lehetőséget a tisztázásokra és ezen keresztül a kiteljesedésre."
Related Posts with Thumbnails